WAŻNE
TERAZ

Zaskakująca zapowiedź Trumpa. Nowe cła na UE

Sernik z tego przepisu zawsze się udaje. Jest wyjątkowo puszysty i wilgotny

Pomału zapominamy o sernikach na zimno z owocami i galaretką. Pogoda zdecydowanie nie nastraja do takich deserów. Jednak klasyczny sernik to zawsze dobry pomysł. Wystarczy kilka składników i zaraz będzie gotowy. Przypominamy, o czy ma pamiętać, by był puszysty nie przesuszony.

Sernik z tego przepisu zawsze się udaje. Jest wyjątkowo puszysty i wilgotnyWyjątkowo puszysty sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Puszysty sernik nie uda się bez dobrego twarogu. Nie musisz go mielić samodzielnie, ale wybierając gotowy ser, trzeba zwrócić uwagę, ile zawiera tłuszczu. Najbardziej puszyste wypieki są na bazie sera pełnotłustego. Odpowiedni twaróg na sernik nie powinien pływać w serwatce, nie może mieć grudek, zaś jego konsystencja ma być gęsta. Wszystkie składniki, których używamy do sernika, powinny mieć temperaturę pokojową, czyli co najmniej dwie godziny przed pieczeniem trzeba je wyjąć z lodówki. Dobry ser to już duża część sukcesu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

O czym jeszcze trzeba pamiętać?

  • Marzy ci się wilgotny, puszysty sernik, a masz chudy twaróg? Do masy serowej dodaj więcej masła lub śmietanki kremówki.
  • Dobrym pomysłem na to, by sernik nie był przesuszony jest dodanie do sera z wiaderka (1 kg) własnoręcznie zmielonego tłustego twarogu (1/2 kg).
  • Na to czy sernik będzie puszty duży wpływ mają jajka. Gdy korzystasz z przepisu, według którego trzeba dodać ubitą pianę z białek, sernik na pewno opadnie. Piana doda mu jednak puszystości.
  • Ważne jest też ubicie żółtek (lub całych jajek, w zależności od przepisu) z cukrem. Zanim dodasz je do masy serowej, ubijaj je z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez co najmniej 10 minut. Powinien powstać jasny, wręcz biały krem. Dobrze ubita masa jajeczna sprawia, że sernik jest puszysty.
  • Masę sernikowa ubijaj tylko do połączenia składników, im dłużej tym sernik będzie mniej puszysty, nie urośnie.
  • Sernik będzie puszysty i delikatny, gdy upieczesz go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem (jej dno warto obłożyć folią aluminiową) włóż do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalej wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest wtedy z parą wodną, ma zapewnioną wysoką wilgotność. Dzięki temu piecze się w jednakowo w każdym miejscu.

Sprawdzony przepis na sernik

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób wykonania:

  1. Oddziel żółtka od białek, które ubij na sztywno.
  2. Masło ubij na puszystą masę. W trakcie ubijania dodawaj po jednym żółtku i cukier puder.
  3. Gdy masa będzie już gładka, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj do połączenia składników.
  4. Szpatułką wymieszaj masę serową z ubitymi wcześniej białkami.
  5. Tortownicę lub małą blaszkę posmaruj masłem i posyp bułka tartą, wyłóż ją też papierem do pieczenia. Przelej masę, wyrównaj wierzch.
  6. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C i piecz sernik przez 60 minut.
  7. Sernik studź stopniowo, najpierw przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem wysuń sernik, dopiero letni wyjmij z  piekarnika.
  8. Podawaj go z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie