Sernik z tego przepisu zawsze się udaje. Jest wyjątkowo puszysty i wilgotny
16.09.2024 07:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pomału zapominamy o sernikach na zimno z owocami i galaretką. Pogoda zdecydowanie nie nastraja do takich deserów. Jednak klasyczny sernik to zawsze dobry pomysł. Wystarczy kilka składników i zaraz będzie gotowy. Przypominamy, o czy ma pamiętać, by był puszysty nie przesuszony.
Puszysty sernik nie uda się bez dobrego twarogu. Nie musisz go mielić samodzielnie, ale wybierając gotowy ser, trzeba zwrócić uwagę, ile zawiera tłuszczu. Najbardziej puszyste wypieki są na bazie sera pełnotłustego. Odpowiedni twaróg na sernik nie powinien pływać w serwatce, nie może mieć grudek, zaś jego konsystencja ma być gęsta. Wszystkie składniki, których używamy do sernika, powinny mieć temperaturę pokojową, czyli co najmniej dwie godziny przed pieczeniem trzeba je wyjąć z lodówki. Dobry ser to już duża część sukcesu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
O czym jeszcze trzeba pamiętać?
- Marzy ci się wilgotny, puszysty sernik, a masz chudy twaróg? Do masy serowej dodaj więcej masła lub śmietanki kremówki.
- Dobrym pomysłem na to, by sernik nie był przesuszony jest dodanie do sera z wiaderka (1 kg) własnoręcznie zmielonego tłustego twarogu (1/2 kg).
- Na to czy sernik będzie puszty duży wpływ mają jajka. Gdy korzystasz z przepisu, według którego trzeba dodać ubitą pianę z białek, sernik na pewno opadnie. Piana doda mu jednak puszystości.
- Ważne jest też ubicie żółtek (lub całych jajek, w zależności od przepisu) z cukrem. Zanim dodasz je do masy serowej, ubijaj je z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez co najmniej 10 minut. Powinien powstać jasny, wręcz biały krem. Dobrze ubita masa jajeczna sprawia, że sernik jest puszysty.
- Masę sernikowa ubijaj tylko do połączenia składników, im dłużej tym sernik będzie mniej puszysty, nie urośnie.
- Sernik będzie puszysty i delikatny, gdy upieczesz go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem (jej dno warto obłożyć folią aluminiową) włóż do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalej wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest wtedy z parą wodną, ma zapewnioną wysoką wilgotność. Dzięki temu piecze się w jednakowo w każdym miejscu.
Sprawdzony przepis na sernik
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 250 g miękkiego masła,
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru,
- 6 jajek,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób wykonania:
- Oddziel żółtka od białek, które ubij na sztywno.
- Masło ubij na puszystą masę. W trakcie ubijania dodawaj po jednym żółtku i cukier puder.
- Gdy masa będzie już gładka, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj do połączenia składników.
- Szpatułką wymieszaj masę serową z ubitymi wcześniej białkami.
- Tortownicę lub małą blaszkę posmaruj masłem i posyp bułka tartą, wyłóż ją też papierem do pieczenia. Przelej masę, wyrównaj wierzch.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni C i piecz sernik przez 60 minut.
- Sernik studź stopniowo, najpierw przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem wysuń sernik, dopiero letni wyjmij z piekarnika.
- Podawaj go z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.