W niedzielę na deser teściowa podała to ciasto. Każdy wziął dwie dokładki

Moja teściowa jest prawdziwą mistrzynią sernika. Ten wypiek jest od lat jej specjalnością, a już zwłaszcza jego klasyczne wersje. Ostatnio nas zaskoczyła, bo zdecydowała się na nietypowe połączenie. Efekt? Nikt nie odmówił dokładki.

Sernik ze śliwkamiSernik ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mila.photo@icloud.com
Dorota Gepert

Nie od dziś wiadomo, że do sernika świetnie pasują owoce. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Niektóre są świetne do zatapiania w serowej masie, inne idealnie nadają się do dekorowania wierzchu ciasta. Czasami wykorzystuje się ich sok, jak na przykład przy serniku limonkowym, czy mus w serniku mango. A nawet w najbardziej klasycznym serniku często pojawia się skórka pomarańczowa, a to przecież też owocowy akcent!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Jakie owoce pasują do sernika?

Lista owoców, które pasują do serników jest długa. Na jej początku na pewno są maliny, jagody, truskawki, wiśnie, borówki, brzoskwinie. Takie wypieki kojarzą się z latem, bo wtedy wybór owoców, także tych sezonowych jest największy. W gorące dni zależy nam też na orzeźwiającym akcencie. Jednak kiedy zbliża się jesień, często zapominamy o tych dodatkach i wracamy do klasycznych wersji sernika. Tak też robiła do tej pory moja teściowa, ale w tym roku zdecydowała się wykorzystać typowo jesienne owoce.

Sernik ze śliwkami? Trzeba przyznać, że te owoce nie były specjalnie kojarzone z tym deserem. Ciasto ucierane, kruche, tarta, pleśniak w tych wypiekach śliwki grały zawsze ważną rolę. Okazuje się, że świetnie sprawdzają się także w serniku. Są jędrne, dość twarde z natury, więc nie rozpadają się całkowicie podczas pieczenia. Trzymają formę i ładnie wyglądają. W dodatku ich lekko korzenny smak świetnie pasuje do delikatnej i kremowej masy serowej. Smaki niby są kontrastowe, ale świetnie się uzupełniają. I jeszcze ta nutka cynamonu... czuć, że jesień już blisko.

Sernik ze śliwkami

Składniki:

Na spód:

  • 170 g mąka pszenna,
  • 3 łyżki kakao,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g masła,
  • 80 g cukru.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu na sernik,
  • 250 g sera ricotta,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 150 g cukru.

Dodatkowo:

  • 500 g śliwek węgierek,
  • cynamon do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na spód przesyp do miski i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Połowę porcji odłóż do lodówki.
  2. Tortownicę wyłóż papierem. Część ciasta przesyp na jej dno, ugnieć, by powstał płaski spód. Podpiecz go w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 min.
  3. Składniki na masę serową krótko zmiksuj, tylko do połączenia.
  4. Masę serową przelej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż przepołowione i wypestkowane śliwki skórką do dołu i posyp je cynamonem.
  5. Sernik posyp drugą częścią kruszonki.
  6. Włóż go do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piecz go ok. 60 min. Wystudź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa