InspiracjeTaki serniczek nie pójdzie w boczki. Możesz jeść do woli nawet na diecie

Taki serniczek nie pójdzie w boczki. Możesz jeść do woli nawet na diecie

Upieczenie dietetycznego sernika wcale nie jest trudne.
Upieczenie dietetycznego sernika wcale nie jest trudne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.08.2024 06:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy dietetycy jedzą desery? Oczywiście, że tak. Dr Bartek Kulczyński zdradził nawet, jaki jest jego ulubiony. To sernik. Jednak ekspert ma swoje sposoby, by miał znacznie mniej kalorii. Opowiedział, jak go upiec, by cieszyć się jego smakiem bez wyrzutów sumienia.

Sernik to na pewno ulubiony deser nie tylko dr. Bartka Kulczyńskiego. Ten popularny wypiek ma wielu fanów. Wciąż pojawiają się nowe przepisy, chętnie też wracamy do klasycznych receptur. Jednak trzeba przyznać, że żadna z nich nie jest dietetyczna. Chodzi oczywiście o kalorie, których sporo jest w tłustym twarogu, maśle czy śmietanie. Dlatego dietetyk podpowiedział, jak je zredukować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie rezygnuj, ale...

Dr Bartek Kulczyński w swoim filmiku na YouTube wypowiedział się na temat deserów na diecie redukcyjnej. Stwierdził, że nie trzeba z nich rezygnować, ale najlepiej przygotować je w lżejszej i bardziej dietetycznej wersji. Nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy wprowadzić kilka zmian.

Mniej kalorii w serniku

  1. Zamiast cukru dietetyk radzi użyć erytrytolu, który ma znacznie mniej kalorii. Można też sięgnąć po stewię czy ksylitol. Nie poleca zaś miodu, który w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości.
  2. Spód do sernika często powstaje z ciasta kruchego lub zblendowanych herbatników z masłem. Tu dietetyk ma pomysł, by zastąpić je płatkami owsianymi lub migdałami z dodatkiem mąki kokosowej, która będzie dostarczała błonnika.
  3. Do masy serowej dobrze jest dodać skyru, czyli jogurtu islandzkiego, który będzie dodatkowym źródłem białka.
  4. Jeśli chcesz, by w serniku było jeszcze więcej białka, do masy serowej dodaj niewielką ilość odżywki białkowej serwatkowej.

Dietetyczny sernik Bartka Kulczyńskiego

Spód:

  • 1 szklanka mielonych migdałów lub płatków owsianych,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • ok. 2 łyżki erytrytolu, do smaku,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • szklanka skyru lub jogurtu greckiego,
  • 3/4 szklanki erytrytolu,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej,
  • 1 łyżka białka serwatkowego, opcjonalnie,
  • 1 łyżka soku z cytrynu,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem kokosowym.
  2. W misce wymieszaj mielone migdały lub płatki z mąką, erytrytolem i solą, Dodaj rozpuszczony olej kokosowy, dobrze wymieszaj.
  3. Mieszanką wylep dno formy i podpiecz ją przez 10 minut w piekarniku. Odstaw do przestudzenia.
  4. W większej misce wymieszaj twaróg, skyr, erytrytol, ekstrakt waniliowy i mąkę migdałową.
  5. Dodaj jajka, jedno po drugim, dobrze wymieszaj, by masa była gładka.
  6. Jeśli używasz białka, dodaj je.
  7. Na koniec dodaj sok z cytryny i skrobię, by zagęścić masę.
  8. Masę serową przelej na podpieczony spód. Sernik piecz 50-60 minut.
  9. Potem pozostaw go w piekarniku na godzinę przy uchylonych drzwiczkach, by powoli ostygł.
  10. Potem wyjmij go z piekarnika, a gdy będzie całkowicie wystygnięty, wstaw go do lodówki na kilka godzin.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także