Japoński sernik podbija sieć. Jest lekki jak chmurka i nigdy nie opada

Z japońską kuchnią od razu kojarzymy sushi. Z deserami jest trochę gorzej, bo ta kuchnia z nich nie słynie. Jednak to wcale nie znaczy, że ich nie ma. Jednym z nich jest sernik, który zdecydowanie różni się od tych, które dobrze znamy.

Japoński sernik jest niezwykle delikatny. Japoński sernik jest niezwykle delikatny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Całkiem niedawno bardzo modne były japońskie placki omletowe. Sernik to nawiązanie do tego deseru. Jest również niezwykle lekki, przypomina konsystencją bardziej piankę niż tradycyjny sernik. W dodatku po upieczeniu nie opada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Dla każdego coś dobrego

Ser, jajka, cukier, masło lub kremówka — to podstawowe składniki każdego sernika. Jednak w każdym kraju przygotowuje się go nieco inaczej. Amerykanie lubują się w płaskich i kremowych, takich jak sernik nowojorski. Austriacy przepadają za lekkim wypiekiem w stylu wiedeńskim. Modny ostatnio sernik baskijski zaś wyróżnia delikatnie przypalona skórka i karmelowy posmak.

Co wyróżnia japoński sernik

Sernik japoński różni się od tych wszystkich wypieków. Jest puszysty jak chmurka. W konsystencji przypomina raczej mus, nie ma absolutnie nic wspólnego z ciężkimi, kremowymi wypiekami. Najciekawsze jest to, że mimo tej konsystencji, sernik nie opada. Ma na to wpływ to, że używa się do niego cukru, który kojarzymy z przygotowywaniem konfitur. Do tego sernika dodaje się też pianę z ubitych białek, która też potęguje puszystość. Trzeci ważny element? Ten sernik należy piec w kąpieli wodnej. To z kolej zapewnia mu niezwykłą delikatność.

Puszysty sernik japoński

Składniki:

  • 200 g kremowego serka śmietankowego,
  • 150 ml mleka 2 proc.,
  • 300 g masła,
  • 4 jajka,
  • 80 g cukru żelującego,
  • 70 g mąki tortowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania, opcjonalnie.

Sposób przygotowywania:

  1. Serek śmietankowy i mleko włóż do metalowej miseczki. Naczynie umieść na garnku z gotującą się wodą i podgrzej na małym ogniu.
  2. Dodaj masło i gotuj w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż masło się rozpuści, a składniki dobrze się połączą.
  3. Zdejmij miskę i dodaj cukier żelujący, wymieszaj.
  4. Oddziel białka od żółtek. Białka wstaw do lodówki. Do masy serowej dodawaj po jednym żółtku, miksując.
  5. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiej do masy jajeczno-serowej. Dokładnie zmiksuj.
  6. Białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli. Pianę przełóż do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  7. Tortownicę (o średnicy ok. 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał nad jej krawędzią. Owiń ją z zewnątrz folią aluminiową.
  8. Do tak przygotowanej tortownicy wlej masę serową. Wstaw tortownicę do większego naczynia. Nalej do niego tyle wrzątku, aby sięgał do połowy tortownicy z ciastem.
  9. Sernik piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C, a następne zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 60 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku na 20 minut. Potem dobrze wystudź sernik.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej