PrzepisSernikJapoński sernik podbija sieć. Jest lekki jak chmurka i nigdy nie opada

Japoński sernik podbija sieć. Jest lekki jak chmurka i nigdy nie opada

Z japońską kuchnią od razu kojarzymy sushi. Z deserami jest trochę gorzej, bo ta kuchnia z nich nie słynie. Jednak to wcale nie znaczy, że ich nie ma. Jednym z nich jest sernik, który zdecydowanie różni się od tych, które dobrze znamy.

Japoński sernik jest niezwykle delikatny
Japoński sernik jest niezwykle delikatny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.10.2024 18:19

Całkiem niedawno bardzo modne były japońskie placki omletowe. Sernik to nawiązanie do tego deseru. Jest również niezwykle lekki, przypomina konsystencją bardziej piankę niż tradycyjny sernik. W dodatku po upieczeniu nie opada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dla każdego coś dobrego

Ser, jajka, cukier, masło lub kremówka — to podstawowe składniki każdego sernika. Jednak w każdym kraju przygotowuje się go nieco inaczej. Amerykanie lubują się w płaskich i kremowych, takich jak sernik nowojorski. Austriacy przepadają za lekkim wypiekiem w stylu wiedeńskim. Modny ostatnio sernik baskijski zaś wyróżnia delikatnie przypalona skórka i karmelowy posmak.

Co wyróżnia japoński sernik

Sernik japoński różni się od tych wszystkich wypieków. Jest puszysty jak chmurka. W konsystencji przypomina raczej mus, nie ma absolutnie nic wspólnego z ciężkimi, kremowymi wypiekami. Najciekawsze jest to, że mimo tej konsystencji, sernik nie opada. Ma na to wpływ to, że używa się do niego cukru, który kojarzymy z przygotowywaniem konfitur. Do tego sernika dodaje się też pianę z ubitych białek, która też potęguje puszystość. Trzeci ważny element? Ten sernik należy piec w kąpieli wodnej. To z kolej zapewnia mu niezwykłą delikatność.

Puszysty sernik japoński

Składniki:

  • 200 g kremowego serka śmietankowego,
  • 150 ml mleka 2 proc.,
  • 300 g masła,
  • 4 jajka,
  • 80 g cukru żelującego,
  • 70 g mąki tortowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania, opcjonalnie.

Sposób przygotowywania:

  1. Serek śmietankowy i mleko włóż do metalowej miseczki. Naczynie umieść na garnku z gotującą się wodą i podgrzej na małym ogniu.
  2. Dodaj masło i gotuj w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż masło się rozpuści, a składniki dobrze się połączą.
  3. Zdejmij miskę i dodaj cukier żelujący, wymieszaj.
  4. Oddziel białka od żółtek. Białka wstaw do lodówki. Do masy serowej dodawaj po jednym żółtku, miksując.
  5. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiej do masy jajeczno-serowej. Dokładnie zmiksuj.
  6. Białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli. Pianę przełóż do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  7. Tortownicę (o średnicy ok. 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał nad jej krawędzią. Owiń ją z zewnątrz folią aluminiową.
  8. Do tak przygotowanej tortownicy wlej masę serową. Wstaw tortownicę do większego naczynia. Nalej do niego tyle wrzątku, aby sięgał do połowy tortownicy z ciastem.
  9. Sernik piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C, a następne zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 60 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku na 20 minut. Potem dobrze wystudź sernik.