Japoński sernik podbija sieć. Jest lekki jak chmurka i nigdy nie opada
Z japońską kuchnią od razu kojarzymy sushi. Z deserami jest trochę gorzej, bo ta kuchnia z nich nie słynie. Jednak to wcale nie znaczy, że ich nie ma. Jednym z nich jest sernik, który zdecydowanie różni się od tych, które dobrze znamy.
30.10.2024 18:19
Całkiem niedawno bardzo modne były japońskie placki omletowe. Sernik to nawiązanie do tego deseru. Jest również niezwykle lekki, przypomina konsystencją bardziej piankę niż tradycyjny sernik. W dodatku po upieczeniu nie opada.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dla każdego coś dobrego
Ser, jajka, cukier, masło lub kremówka — to podstawowe składniki każdego sernika. Jednak w każdym kraju przygotowuje się go nieco inaczej. Amerykanie lubują się w płaskich i kremowych, takich jak sernik nowojorski. Austriacy przepadają za lekkim wypiekiem w stylu wiedeńskim. Modny ostatnio sernik baskijski zaś wyróżnia delikatnie przypalona skórka i karmelowy posmak.
Co wyróżnia japoński sernik
Sernik japoński różni się od tych wszystkich wypieków. Jest puszysty jak chmurka. W konsystencji przypomina raczej mus, nie ma absolutnie nic wspólnego z ciężkimi, kremowymi wypiekami. Najciekawsze jest to, że mimo tej konsystencji, sernik nie opada. Ma na to wpływ to, że używa się do niego cukru, który kojarzymy z przygotowywaniem konfitur. Do tego sernika dodaje się też pianę z ubitych białek, która też potęguje puszystość. Trzeci ważny element? Ten sernik należy piec w kąpieli wodnej. To z kolej zapewnia mu niezwykłą delikatność.
Puszysty sernik japoński
Składniki:
- 200 g kremowego serka śmietankowego,
- 150 ml mleka 2 proc.,
- 300 g masła,
- 4 jajka,
- 80 g cukru żelującego,
- 70 g mąki tortowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania, opcjonalnie.
Sposób przygotowywania:
- Serek śmietankowy i mleko włóż do metalowej miseczki. Naczynie umieść na garnku z gotującą się wodą i podgrzej na małym ogniu.
- Dodaj masło i gotuj w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż masło się rozpuści, a składniki dobrze się połączą.
- Zdejmij miskę i dodaj cukier żelujący, wymieszaj.
- Oddziel białka od żółtek. Białka wstaw do lodówki. Do masy serowej dodawaj po jednym żółtku, miksując.
- Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiej do masy jajeczno-serowej. Dokładnie zmiksuj.
- Białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli. Pianę przełóż do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę (o średnicy ok. 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał nad jej krawędzią. Owiń ją z zewnątrz folią aluminiową.
- Do tak przygotowanej tortownicy wlej masę serową. Wstaw tortownicę do większego naczynia. Nalej do niego tyle wrzątku, aby sięgał do połowy tortownicy z ciastem.
- Sernik piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C, a następne zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 60 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku na 20 minut. Potem dobrze wystudź sernik.