PrzepisSernikNajłatwiejszy przepis na sernik gotowany. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Najłatwiejszy przepis na sernik gotowany. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Nie tylko zbliżający się dzień Wszystkich Świętych, ale także wizja nadciągającej słoty sprawia, że masz większą ochotę na coś słodkiego. Jednak trudno jest ci pogodzić kuchenne aspiracje z natłokiem codziennych obowiązków. Z pomocą przychodzi przepis na ciasto bez pieczenia i bez ryzyka zakalca. Jest banalnie prosty, a mało kto o nim pamięta.

Najłatwiejszy sernik gotowany
Najłatwiejszy sernik gotowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.10.2024 14:14

Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Tradycyjny, baskijski, nowojorski, na zimno – kolejne przepisy na przygotowanie pysznego deseru z masy serowej mnożą się jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Ale prawdopodobnie nie masz pojęcia o tym, jak pyszny i prosty do wykonania jest sernik gotowany.

Postaw na dobry twaróg

W przepisie na sernik gotowany najważniejszy jest twaróg. Najlepiej kupić kilogram czystego sera białego i samodzielnie zmielić go w maszynce do mielenia mięsa. Można to zrobić także przy użyciu blendera ręcznego. Ser powinien być tłusty. Jeśli jest chudy, dodaj śmietanki.

Dobrym wyborem jest twaróg śmietankowy, który już sam w sobie ma gładką konsystencję i nie wymaga trzykrotnego mielenia. Sięgając po ser z wiaderka, zwróć uwagę na etykietę. Nie powinno się na niej znaleźć nic poza twarogiem, śmietanką i kulturami bakterii. Niestety, w składzie niektórych produktów, możesz natknąć się na dodatek cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, barwników, skrobi lub innych substancji zagęszczających.

Najłatwiejszy sernik gotowany

Składniki

  • 1 kilogram twarogu,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • biszkopty do ułożenia na dnie formy,
  • galaretkę w ulubionym smaku lub tabliczkę czekolady na polewę.

Warto kupić prawdziwe masło z wysoką zawartością tłuszczu mlecznego – powyżej 82%, bez dodatku tłuszczów roślinnych. Zwróć uwagę na oznaczenia jajek. 0 – to jajka ekologiczne z wolnego wybiegu, 1 – jajka z wolnego wybiegu, ale niekoniecznie spełniające wytyczne odnośnie karmy dla kur. 

Sposób przygotowania:

Będziesz zaskoczony, jak sprawnie pójdzie ci przygotowanie sernika. Całą masę robisz w jednym garnku.

  1. Na wolnym ogniu roztapiasz masło i mieszasz z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajesz zmielony twaróg i jajka. Całość mieszasz i podgrzewasz, aby masa była gorąca, ale uważając na to, aby nie bulgotała. 
  2. Do osobnego naczynia wlewasz zimne mleko i rozrabiasz w nim budyń. Tak przygotowany dodajesz do masy serowej w garnku i mieszasz aż całość będzie jednorodna i gładka. Gorącą masę przekładasz na biszkopty ułożone w formie. Odstawiasz do przestygnięcia.
  3. Dodatki do sernika gotowanego: Na wierzch ciasta możesz położyć ulubioną galaretkę, na przykład malinową lub truskawkową. Dorzuć do niej 2 garści świeżych lub mrożonych owoców. Jeśli nie gustujesz w owocowych dodatkach, świetnym pomysłem jest polanie sernika gotowanego roztopioną czekoladą mleczną lub deserową.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie