Najłatwiejszy przepis na sernik gotowany. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Nie tylko zbliżający się dzień Wszystkich Świętych, ale także wizja nadciągającej słoty sprawia, że masz większą ochotę na coś słodkiego. Jednak trudno jest ci pogodzić kuchenne aspiracje z natłokiem codziennych obowiązków. Z pomocą przychodzi przepis na ciasto bez pieczenia i bez ryzyka zakalca. Jest banalnie prosty, a mało kto o nim pamięta.

Najłatwiejszy sernik gotowanyNajłatwiejszy sernik gotowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Tradycyjny, baskijski, nowojorski, na zimno – kolejne przepisy na przygotowanie pysznego deseru z masy serowej mnożą się jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Ale prawdopodobnie nie masz pojęcia o tym, jak pyszny i prosty do wykonania jest sernik gotowany.

Postaw na dobry twaróg

W przepisie na sernik gotowany najważniejszy jest twaróg. Najlepiej kupić kilogram czystego sera białego i samodzielnie zmielić go w maszynce do mielenia mięsa. Można to zrobić także przy użyciu blendera ręcznego. Ser powinien być tłusty. Jeśli jest chudy, dodaj śmietanki.

Dobrym wyborem jest twaróg śmietankowy, który już sam w sobie ma gładką konsystencję i nie wymaga trzykrotnego mielenia. Sięgając po ser z wiaderka, zwróć uwagę na etykietę. Nie powinno się na niej znaleźć nic poza twarogiem, śmietanką i kulturami bakterii. Niestety, w składzie niektórych produktów, możesz natknąć się na dodatek cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, barwników, skrobi lub innych substancji zagęszczających.

Najłatwiejszy sernik gotowany

Składniki

  • 1 kilogram twarogu,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • biszkopty do ułożenia na dnie formy,
  • galaretkę w ulubionym smaku lub tabliczkę czekolady na polewę.

Warto kupić prawdziwe masło z wysoką zawartością tłuszczu mlecznego – powyżej 82%, bez dodatku tłuszczów roślinnych. Zwróć uwagę na oznaczenia jajek. 0 – to jajka ekologiczne z wolnego wybiegu, 1 – jajka z wolnego wybiegu, ale niekoniecznie spełniające wytyczne odnośnie karmy dla kur. 

Sposób przygotowania:

Będziesz zaskoczony, jak sprawnie pójdzie ci przygotowanie sernika. Całą masę robisz w jednym garnku.

  1. Na wolnym ogniu roztapiasz masło i mieszasz z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajesz zmielony twaróg i jajka. Całość mieszasz i podgrzewasz, aby masa była gorąca, ale uważając na to, aby nie bulgotała. 
  2. Do osobnego naczynia wlewasz zimne mleko i rozrabiasz w nim budyń. Tak przygotowany dodajesz do masy serowej w garnku i mieszasz aż całość będzie jednorodna i gładka. Gorącą masę przekładasz na biszkopty ułożone w formie. Odstawiasz do przestygnięcia.
  3. Dodatki do sernika gotowanego: Na wierzch ciasta możesz położyć ulubioną galaretkę, na przykład malinową lub truskawkową. Dorzuć do niej 2 garści świeżych lub mrożonych owoców. Jeśli nie gustujesz w owocowych dodatkach, świetnym pomysłem jest polanie sernika gotowanego roztopioną czekoladą mleczną lub deserową.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej