Najłatwiejszy przepis na sernik gotowany. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Nie tylko zbliżający się dzień Wszystkich Świętych, ale także wizja nadciągającej słoty sprawia, że masz większą ochotę na coś słodkiego. Jednak trudno jest ci pogodzić kuchenne aspiracje z natłokiem codziennych obowiązków. Z pomocą przychodzi przepis na ciasto bez pieczenia i bez ryzyka zakalca. Jest banalnie prosty, a mało kto o nim pamięta.

Najłatwiejszy sernik gotowanyNajłatwiejszy sernik gotowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Tradycyjny, baskijski, nowojorski, na zimno – kolejne przepisy na przygotowanie pysznego deseru z masy serowej mnożą się jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Ale prawdopodobnie nie masz pojęcia o tym, jak pyszny i prosty do wykonania jest sernik gotowany.

Postaw na dobry twaróg

W przepisie na sernik gotowany najważniejszy jest twaróg. Najlepiej kupić kilogram czystego sera białego i samodzielnie zmielić go w maszynce do mielenia mięsa. Można to zrobić także przy użyciu blendera ręcznego. Ser powinien być tłusty. Jeśli jest chudy, dodaj śmietanki.

Dobrym wyborem jest twaróg śmietankowy, który już sam w sobie ma gładką konsystencję i nie wymaga trzykrotnego mielenia. Sięgając po ser z wiaderka, zwróć uwagę na etykietę. Nie powinno się na niej znaleźć nic poza twarogiem, śmietanką i kulturami bakterii. Niestety, w składzie niektórych produktów, możesz natknąć się na dodatek cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, barwników, skrobi lub innych substancji zagęszczających.

Najłatwiejszy sernik gotowany

Składniki

  • 1 kilogram twarogu,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • biszkopty do ułożenia na dnie formy,
  • galaretkę w ulubionym smaku lub tabliczkę czekolady na polewę.

Warto kupić prawdziwe masło z wysoką zawartością tłuszczu mlecznego – powyżej 82%, bez dodatku tłuszczów roślinnych. Zwróć uwagę na oznaczenia jajek. 0 – to jajka ekologiczne z wolnego wybiegu, 1 – jajka z wolnego wybiegu, ale niekoniecznie spełniające wytyczne odnośnie karmy dla kur. 

Sposób przygotowania:

Będziesz zaskoczony, jak sprawnie pójdzie ci przygotowanie sernika. Całą masę robisz w jednym garnku.

  1. Na wolnym ogniu roztapiasz masło i mieszasz z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajesz zmielony twaróg i jajka. Całość mieszasz i podgrzewasz, aby masa była gorąca, ale uważając na to, aby nie bulgotała. 
  2. Do osobnego naczynia wlewasz zimne mleko i rozrabiasz w nim budyń. Tak przygotowany dodajesz do masy serowej w garnku i mieszasz aż całość będzie jednorodna i gładka. Gorącą masę przekładasz na biszkopty ułożone w formie. Odstawiasz do przestygnięcia.
  3. Dodatki do sernika gotowanego: Na wierzch ciasta możesz położyć ulubioną galaretkę, na przykład malinową lub truskawkową. Dorzuć do niej 2 garści świeżych lub mrożonych owoców. Jeśli nie gustujesz w owocowych dodatkach, świetnym pomysłem jest polanie sernika gotowanego roztopioną czekoladą mleczną lub deserową.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯