Masło czy margaryna? W końcu wiemy, co naprawdę jest zdrowsze

Spory na temat wyższości masła nad margaryną (i odwrotnie) trwają od lat. Rosnące ceny produktów sprawiają, że wiele osób podaje w wątpliwość dotychczasowe wybory i zastanawia się, czy masło jest naprawdę tak dobrą opcją.

Masło czy margarynaMasło czy margaryna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni nie wyobrażają sobie kanapki bez masła, inni trzymają w domu margarynę. Można odnieść wrażenie, że ten pierwszy tłuszcz dominował w ostatnich latach. Roślinne smarowidło kusi z kolei znacznie niższą ceną. Które z nich wypada lepiej pod kątem zdrowotnym i czy warto płacić 8 zł za masło?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ceny masła w sklepie vs. domowe

Czym różni się masło od margaryny?

Zanim ustalimy, co wypada lepiej, warto przypomnieć sobie różnice. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego, który musi zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego. Dodatki są ograniczone do naturalnych barwników oraz soli, aby produkt mógł być uznany za masło.

Masło to nieodzowny składnik kanapek
Masło to nieodzowny składnik kanapek © Pyszności

Margaryna z kolei powstaje z tłuszczów roślinnych, a jej skład opiera się głównie na olejach, wodzie i emulgatorach. W tym przypadku producenci mają większą swobodę, więc czytanie składu staje się naprawdę ważne. Niektórzy dodają do margaryny olej palmowy czy konserwanty, obniżając tym samym jakość produktu.

Witaminy i składniki odżywcze

Tłuszcze w diecie odgrywają bardzo ważną rolę. To właśnie w nich rozpuszczone są witaminy A, D, E i K. Masło ma z natury wszystkie cztery witaminy, producenci margaryny A oraz De muszą dodawać osobno.

MARGARYNA
MARGARYNA © Adobe Stock

Osoby dbające o linię lub będące na diecie redukcyjnej z pewnością zwrócą również uwagę na kaloryczność. I w tym przypadku wygrywa właśnie margaryna, która ma ok. 350-700 kcal/100 g produktu. W 100 gramach masła znaleźć można za to 720 kcal. Sercowcy i osoby z problemami z układem krążenia również powinny przyjrzeć się margarynie. Masło zawiera znaczne ilości cholesterolu, podczas gdy w margarynie go nie ma. Wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.

Badania potwierdzają, że zastąpienie części masła w diecie margaryną może przyczynić się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu.

Proces produkcji margaryny pozwala na modyfikację składu tłuszczów, co sprawia, że ma ona korzystniejszy profil tłuszczowy niż masło.

Co wybrać na co dzień?

Margaryna ma jednak sporą wadę, której wiele osób nie jest w stanie przeskoczyć - mowa tutaj o smaku. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez masła, masz zbilansowaną dietę i jesteś w ogólnie dobrym stanie zdrowia, to pamiętaj po prostu o umiarze.

Kanapka z masłem
Kanapka z masłem © Canva | pixelshot

Osoby z problemami sercowo-naczyniowymi lub podwyższonym cholesterolem powinny ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, czyli tych obecnych głównie w maśle, i zastąpić je (przynajmniej częściowo) tłuszczami nienasyconymi z margaryn. Warto wtedy jednak zwrócić uwagę na skład, bo margaryna margarynie nierówna. Jeśli na pierwszym miejscu ma olej palmowy lub kokosowy, zostaw ją w sklepie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę