Na widok tego deseru dzieci będą skakać z radości. Mleczną kanapkę zrobisz na patelni

Mleczna kanapka to deser uwielbiany przez dzieci. Z łatwością przygotujesz go również w domu, sięgając po zwykłą patelnię. Małe omleciki ze śmietankowym kremem błyskawicznie znikają z talerzy. To prosty przepis na pyszny podwieczorek.

Mleczna kanapkaMleczna kanapka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Wyglądają tak apetycznie, że skusi się na nie każdy amator słodkości. Nie musisz wyciągać blaszek i rozgrzewać piekarnika, bo te biszkopciki przygotujesz na patelni. Smakują tak dobrze, że nikt nie zatęskni za sklepowym oryginałem. Na dodatek ich przygotowanie to naprawdę prosta sprawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczna kanapka, którą zrobisz sam w domu

Mleczna kanapka z patelni

Mięciutki biszkopt kakaowy i śmietankowym krem to połączenie nie tylko proste, ale i idealne. Małe omleciki przygotujesz w mgnieniu oka, więc i szybko można delektować się ich smakiem. Sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i słodkie śniadanie.

Aby krem był bardziej pożywny, możesz sięgnąć po dodatek twarogu. Bita śmietana to idealna opcja, gdy chcesz mleczne kanapki podać jako deser.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 220 g mąki pszennej. 

Nadzienie: 

  • 330 ml śmietanki 30 proc., 
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Dosyp cukier oraz przesiej kakao z proszkiem do pieczenia i mąką. Gdy masa będzie gładka i pozbawiona grudek, przelej ją do dzbanka.

Masa na omleciki
Masa na omleciki © Pyszności

Krok 2. Dobrze rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce. Wylewaj porcje ciasta, formując małe, okrągłe omlety takiej samej wielkości. Smaż na małym ogniu. Gdy na omlecie pojawią się pęcherzyki powietrza, przekręć je na drugą stronę. Odstaw do wystudzenia.

Omleciki
Omleciki © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na omlet.

Mleczna kanapka
Mleczna kanapka © Pyszności

Krok 4. Przykryj drugim omletem. Mleczne kanapki ułóż na talerzu i posyp startą czekoladą mleczną lub gorzką. Smacznego!

Mleczna kanapka
Mleczna kanapka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa