Malinowe całuski skradną serce. Są puszyste, słodkie i po prostu idealne

Malinowe całuski to przepis, którym szybko podbijesz serca swoich bliskich. Wyglądają apetycznie, a smakują tak dobrze, że znikną z talerzyka w mgnieniu oka.

Malinowe całuskiMalinowe całuski
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

To ciastka na każdą okazję – czy to na przyjęcie, czy jako słodka przekąska na weekend. Puszysty biszkopt, słodki dżem malinowy i aksamitny krem maślany tworzą niepowtarzalne połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć. Są idealne na jeden kęs.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowe całuski to ciasteczka, które zachwycą każdego

Malinowe całuski — ciasteczka z kremem i malinami

Na sam ich widok można się rozpłynąć. Wiele osób podobne biszkopciki jadało w dzieciństwie, inni odkryją je dopiero w tym przepisie. Na szczęście jest prosty w przygotowaniu, więc poradzą sobie nawet amatorzy w kuchni. Malinowe całuski to idealne połączenie chrupiącego ciasta, słodkiego dżemu i delikatnego kremu maślanego. Takim ciasteczkom po prostu nie można się oprzeć.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 2 jajka, 
  • 100 g masła, 
  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego,
  • cukier puder do posypania. 

Krem maślany: 

  • 200 g masła,
  • 350 g cukru pudru, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 3 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W misce ubij mikserem miękkie masło. Następnie dodaj, cały czas miksując, cukier, jajka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy.

Masa będzie dość gęsta
Masa będzie dość gęsta © Pyszności

Krok 2. Z powstałej masy uformuj w dłoniach kulki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.

Ciasteczka biszkoptowe
Ciasteczka biszkoptowe © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotuj krem. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz mleko i zmiksuj całość.

Krem maślany
Krem maślany © Pyszności

Krok 4. Upieczone biszkopciki podziel na pół. Posmaruj jedną połówkę dżemem malinowym, wyłóż krem maślany i przykryj drugą częścią. Oprósz ciasteczka cukrem pudrem.

Gotowe całuski najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Znikną jednak tak szybko, że nie musisz się głowić nad tym, jak je zmieścić w lodówce. Smacznego!

Malinowe całuski
Malinowe całuski © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem