Malinowe całuski skradną serce. Są puszyste, słodkie i po prostu idealne
Malinowe całuski to przepis, którym szybko podbijesz serca swoich bliskich. Wyglądają apetycznie, a smakują tak dobrze, że znikną z talerzyka w mgnieniu oka.
09.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 14:11
To ciastka na każdą okazję – czy to na przyjęcie, czy jako słodka przekąska na weekend. Puszysty biszkopt, słodki dżem malinowy i aksamitny krem maślany tworzą niepowtarzalne połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć. Są idealne na jeden kęs.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Malinowe całuski — ciasteczka z kremem i malinami
Na sam ich widok można się rozpłynąć. Wiele osób podobne biszkopciki jadało w dzieciństwie, inni odkryją je dopiero w tym przepisie. Na szczęście jest prosty w przygotowaniu, więc poradzą sobie nawet amatorzy w kuchni. Malinowe całuski to idealne połączenie chrupiącego ciasta, słodkiego dżemu i delikatnego kremu maślanego. Takim ciasteczkom po prostu nie można się oprzeć.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 80 g cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 1/2 słoiczka dżemu malinowego,
- cukier puder do posypania.
Krem maślany:
- 200 g masła,
- 350 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce ubij mikserem miękkie masło. Następnie dodaj, cały czas miksując, cukier, jajka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy.
Krok 2. Z powstałej masy uformuj w dłoniach kulki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotuj krem. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz mleko i zmiksuj całość.
Krok 4. Upieczone biszkopciki podziel na pół. Posmaruj jedną połówkę dżemem malinowym, wyłóż krem maślany i przykryj drugą częścią. Oprósz ciasteczka cukrem pudrem.
Gotowe całuski najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Znikną jednak tak szybko, że nie musisz się głowić nad tym, jak je zmieścić w lodówce. Smacznego!