PrzepisCiastkaMalinowe całuski skradną serce. Są puszyste, słodkie i po prostu idealne

Malinowe całuski skradną serce. Są puszyste, słodkie i po prostu idealne

Malinowe całuski to przepis, którym szybko podbijesz serca swoich bliskich. Wyglądają apetycznie, a smakują tak dobrze, że znikną z talerzyka w mgnieniu oka.

Malinowe całuski
Malinowe całuski
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

09.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 14:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To ciastka na każdą okazję – czy to na przyjęcie, czy jako słodka przekąska na weekend. Puszysty biszkopt, słodki dżem malinowy i aksamitny krem maślany tworzą niepowtarzalne połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć. Są idealne na jeden kęs.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowe całuski — ciasteczka z kremem i malinami

Na sam ich widok można się rozpłynąć. Wiele osób podobne biszkopciki jadało w dzieciństwie, inni odkryją je dopiero w tym przepisie. Na szczęście jest prosty w przygotowaniu, więc poradzą sobie nawet amatorzy w kuchni. Malinowe całuski to idealne połączenie chrupiącego ciasta, słodkiego dżemu i delikatnego kremu maślanego. Takim ciasteczkom po prostu nie można się oprzeć.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 2 jajka, 
  • 100 g masła, 
  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego,
  • cukier puder do posypania. 

Krem maślany: 

  • 200 g masła,
  • 350 g cukru pudru, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 3 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W misce ubij mikserem miękkie masło. Następnie dodaj, cały czas miksując, cukier, jajka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy.

Masa będzie dość gęsta
Masa będzie dość gęsta© Pyszności

Krok 2. Z powstałej masy uformuj w dłoniach kulki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.

Ciasteczka biszkoptowe
Ciasteczka biszkoptowe© Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotuj krem. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz mleko i zmiksuj całość.

Krem maślany
Krem maślany© Pyszności

Krok 4. Upieczone biszkopciki podziel na pół. Posmaruj jedną połówkę dżemem malinowym, wyłóż krem maślany i przykryj drugą częścią. Oprósz ciasteczka cukrem pudrem.

Gotowe całuski najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Znikną jednak tak szybko, że nie musisz się głowić nad tym, jak je zmieścić w lodówce. Smacznego!

Malinowe całuski
Malinowe całuski © Pyszności
przepiswideociastka