Malinowe całuski skradną serce. Są puszyste, słodkie i po prostu idealne
Malinowe całuski to przepis, którym szybko podbijesz serca swoich bliskich. Wyglądają apetycznie, a smakują tak dobrze, że znikną z talerzyka w mgnieniu oka.
To ciastka na każdą okazję – czy to na przyjęcie, czy jako słodka przekąska na weekend. Puszysty biszkopt, słodki dżem malinowy i aksamitny krem maślany tworzą niepowtarzalne połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć. Są idealne na jeden kęs.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Malinowe całuski to ciasteczka, które zachwycą każdego
Malinowe całuski — ciasteczka z kremem i malinami
Na sam ich widok można się rozpłynąć. Wiele osób podobne biszkopciki jadało w dzieciństwie, inni odkryją je dopiero w tym przepisie. Na szczęście jest prosty w przygotowaniu, więc poradzą sobie nawet amatorzy w kuchni. Malinowe całuski to idealne połączenie chrupiącego ciasta, słodkiego dżemu i delikatnego kremu maślanego. Takim ciasteczkom po prostu nie można się oprzeć.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 80 g cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 1/2 słoiczka dżemu malinowego,
- cukier puder do posypania.
Krem maślany:
- 200 g masła,
- 350 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce ubij mikserem miękkie masło. Następnie dodaj, cały czas miksując, cukier, jajka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy.
Krok 2. Z powstałej masy uformuj w dłoniach kulki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotuj krem. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz mleko i zmiksuj całość.
Krok 4. Upieczone biszkopciki podziel na pół. Posmaruj jedną połówkę dżemem malinowym, wyłóż krem maślany i przykryj drugą częścią. Oprósz ciasteczka cukrem pudrem.
Gotowe całuski najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Znikną jednak tak szybko, że nie musisz się głowić nad tym, jak je zmieścić w lodówce. Smacznego!