WAŻNE
TERAZ

Zaskakująca zapowiedź Trumpa. Nowe cła na UE

Ciasto Marzenie Bożeny na stole zrobi furorę. Teściowa piecze na każdą okazję

Na rodzinnych imprezach, zarówno tych małych, jak i większych, nie może zabraknąć pysznego ciasta. Wszyscy prześcigają się w pomysłach na deser, ale to Marzenie Bożeny nieprzerwanie triumfuje w rankingu na najlepsze ciasto w rodzinie.

Ciasto Marzenie Bożeny na stole zrobi furorę. Teściowa piecze na każdą okazjęMarzenie Bożeny
Źródło zdjęć: © Pyszności | AGNES KANTARUK
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Moja teściowa Marzenie Bożeny piecze za każdym razem, gdy zaprasza gości. Chociaż w swoim repertuarze ma wiele różnych przepisów, to wszyscy wyczekują właśnie tego deseru. I wcale im się nie dziwię, bo mięciutki biszkopt, krem śmietankowy z kokosem i owoce to połączenie po prostu idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Ciasto Marzenie Bożeny

Skąd wzięła się ta nazwa? To nasza rodzinna historia. Pewnego dnia podczas jednej z rodzinnych imprez ciocia Bożena powiedziała, że jedyne, o czym teraz marzy, to o kawie i czymś słodkim na podwieczorek. W tym samym momencie do pokoju wkroczyła moja teściowa z talerzem tego ciasta. Jakoś tak się utarło, że w ten sposób spełniło się marzenie cioci Bożeny.

Ciasto Marzenie Bożeny
Ciasto Marzenie Bożeny © Adobe Stock | AGNES KANTARUK

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak kultowa Malinowa Chmurka, ale skrywa w sobie białą czekoladę i wiórki kokosowe. To deser idealny na wszystkie okazje.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 140 g cukru,
  • 160 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • szczypta soli.

Krem kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 75 g wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie),
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 750 g mascarpone,
  • 200 g białej czekolady.

Malinowa warstwa:

  • 300 g malin,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 250 ml gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
  3. Stopniowo dodawaj żółtka.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej. Dodaj wiórki kokosowe.
  5. Masę przelej na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
  7. Mleko kokosowe zagotuj z wiórkami kokosowymi. Gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, aż powstanie gęsty krem.
  8. Odstaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu podziel na dwa blaty.
  9. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  10. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a mascarpone utrzyj z cukrem pudrem.
  11. Połącz krem kokosowy, rozpuszczoną czekoladę, ubitą śmietankę i mascarpone. Dodaj likier kokosowy.
  12. Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  13. Maliny zblenduj na mus, dodaj płynną galaretką.
  14. Na spód biszkopta wyłóż połowę masy kokosowej.
  15. Następnie wylej tężejącą galaretkę.
  16. Wyłóż połowę pozostałej masy, przykryj biszkoptem i na koniec wyłóż pozostałą masę.
  17. Udekoruj płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Wstaw do lodówki na 3 godziny, by masa dobrze stężała. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie