PrzepisCiastaCiasto Marzenie Bożeny na stole zrobi furorę. Teściowa piecze na każdą okazję

Ciasto Marzenie Bożeny na stole zrobi furorę. Teściowa piecze na każdą okazję

Na rodzinnych imprezach, zarówno tych małych, jak i większych, nie może zabraknąć pysznego ciasta. Wszyscy prześcigają się w pomysłach na deser, ale to Marzenie Bożeny nieprzerwanie triumfuje w rankingu na najlepsze ciasto w rodzinie.

Marzenie Bożeny
Marzenie Bożeny
Źródło zdjęć: © Pyszności | AGNES KANTARUK

07.10.2024 11:21

Moja teściowa Marzenie Bożeny piecze za każdym razem, gdy zaprasza gości. Chociaż w swoim repertuarze ma wiele różnych przepisów, to wszyscy wyczekują właśnie tego deseru. I wcale im się nie dziwię, bo mięciutki biszkopt, krem śmietankowy z kokosem i owoce to połączenie po prostu idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Marzenie Bożeny

Skąd wzięła się ta nazwa? To nasza rodzinna historia. Pewnego dnia podczas jednej z rodzinnych imprez ciocia Bożena powiedziała, że jedyne, o czym teraz marzy, to o kawie i czymś słodkim na podwieczorek. W tym samym momencie do pokoju wkroczyła moja teściowa z talerzem tego ciasta. Jakoś tak się utarło, że w ten sposób spełniło się marzenie cioci Bożeny.

Ciasto Marzenie Bożeny
Ciasto Marzenie Bożeny© Adobe Stock | AGNES KANTARUK

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak kultowa Malinowa Chmurka, ale skrywa w sobie białą czekoladę i wiórki kokosowe. To deser idealny na wszystkie okazje.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 140 g cukru,
  • 160 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • szczypta soli.

Krem kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 75 g wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie),
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 750 g mascarpone,
  • 200 g białej czekolady.

Malinowa warstwa:

  • 300 g malin,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 250 ml gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
  3. Stopniowo dodawaj żółtka.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej. Dodaj wiórki kokosowe.
  5. Masę przelej na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
  7. Mleko kokosowe zagotuj z wiórkami kokosowymi. Gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, aż powstanie gęsty krem.
  8. Odstaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu podziel na dwa blaty.
  9. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  10. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a mascarpone utrzyj z cukrem pudrem.
  11. Połącz krem kokosowy, rozpuszczoną czekoladę, ubitą śmietankę i mascarpone. Dodaj likier kokosowy.
  12. Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  13. Maliny zblenduj na mus, dodaj płynną galaretką.
  14. Na spód biszkopta wyłóż połowę masy kokosowej.
  15. Następnie wylej tężejącą galaretkę.
  16. Wyłóż połowę pozostałej masy, przykryj biszkoptem i na koniec wyłóż pozostałą masę.
  17. Udekoruj płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Wstaw do lodówki na 3 godziny, by masa dobrze stężała. Smacznego!

Inspiracjeciasto snickersciasto kokosowe
Wybrane dla Ciebie