Ciasto Marzenie Bożeny na stole zrobi furorę. Teściowa piecze na każdą okazję

Na rodzinnych imprezach, zarówno tych małych, jak i większych, nie może zabraknąć pysznego ciasta. Wszyscy prześcigają się w pomysłach na deser, ale to Marzenie Bożeny nieprzerwanie triumfuje w rankingu na najlepsze ciasto w rodzinie.

Marzenie BożenyMarzenie Bożeny
Źródło zdjęć: © Pyszności | AGNES KANTARUK
Ewa Malinowska

Moja teściowa Marzenie Bożeny piecze za każdym razem, gdy zaprasza gości. Chociaż w swoim repertuarze ma wiele różnych przepisów, to wszyscy wyczekują właśnie tego deseru. I wcale im się nie dziwię, bo mięciutki biszkopt, krem śmietankowy z kokosem i owoce to połączenie po prostu idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla i burger w jednym. Przepis na wystrzałowe danie

Ciasto Marzenie Bożeny

Skąd wzięła się ta nazwa? To nasza rodzinna historia. Pewnego dnia podczas jednej z rodzinnych imprez ciocia Bożena powiedziała, że jedyne, o czym teraz marzy, to o kawie i czymś słodkim na podwieczorek. W tym samym momencie do pokoju wkroczyła moja teściowa z talerzem tego ciasta. Jakoś tak się utarło, że w ten sposób spełniło się marzenie cioci Bożeny.

Ciasto Marzenie Bożeny
Ciasto Marzenie Bożeny © Adobe Stock | AGNES KANTARUK

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak kultowa Malinowa Chmurka, ale skrywa w sobie białą czekoladę i wiórki kokosowe. To deser idealny na wszystkie okazje.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 140 g cukru,
  • 160 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • szczypta soli.

Krem kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 75 g wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie),
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 750 g mascarpone,
  • 200 g białej czekolady.

Malinowa warstwa:

  • 300 g malin,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 250 ml gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
  3. Stopniowo dodawaj żółtka.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej. Dodaj wiórki kokosowe.
  5. Masę przelej na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
  7. Mleko kokosowe zagotuj z wiórkami kokosowymi. Gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, aż powstanie gęsty krem.
  8. Odstaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu podziel na dwa blaty.
  9. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  10. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a mascarpone utrzyj z cukrem pudrem.
  11. Połącz krem kokosowy, rozpuszczoną czekoladę, ubitą śmietankę i mascarpone. Dodaj likier kokosowy.
  12. Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  13. Maliny zblenduj na mus, dodaj płynną galaretką.
  14. Na spód biszkopta wyłóż połowę masy kokosowej.
  15. Następnie wylej tężejącą galaretkę.
  16. Wyłóż połowę pozostałej masy, przykryj biszkoptem i na koniec wyłóż pozostałą masę.
  17. Udekoruj płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Wstaw do lodówki na 3 godziny, by masa dobrze stężała. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia