Ciasto Marzenie Bożeny na stole zrobi furorę. Teściowa piecze na każdą okazję
Na rodzinnych imprezach, zarówno tych małych, jak i większych, nie może zabraknąć pysznego ciasta. Wszyscy prześcigają się w pomysłach na deser, ale to Marzenie Bożeny nieprzerwanie triumfuje w rankingu na najlepsze ciasto w rodzinie.
07.10.2024 11:21
Moja teściowa Marzenie Bożeny piecze za każdym razem, gdy zaprasza gości. Chociaż w swoim repertuarze ma wiele różnych przepisów, to wszyscy wyczekują właśnie tego deseru. I wcale im się nie dziwię, bo mięciutki biszkopt, krem śmietankowy z kokosem i owoce to połączenie po prostu idealne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Marzenie Bożeny
Skąd wzięła się ta nazwa? To nasza rodzinna historia. Pewnego dnia podczas jednej z rodzinnych imprez ciocia Bożena powiedziała, że jedyne, o czym teraz marzy, to o kawie i czymś słodkim na podwieczorek. W tym samym momencie do pokoju wkroczyła moja teściowa z talerzem tego ciasta. Jakoś tak się utarło, że w ten sposób spełniło się marzenie cioci Bożeny.
Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak kultowa Malinowa Chmurka, ale skrywa w sobie białą czekoladę i wiórki kokosowe. To deser idealny na wszystkie okazje.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 140 g cukru,
- 160 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- szczypta soli.
Krem kokosowy:
- 400 ml mleka kokosowego,
- 75 g wiórków kokosowych,
- 4 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie),
- 10 łyżek cukru pudru,
- 750 g mascarpone,
- 200 g białej czekolady.
Malinowa warstwa:
- 300 g malin,
- 1 galaretka malinowa,
- 250 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
- Stopniowo dodawaj żółtka.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej. Dodaj wiórki kokosowe.
- Masę przelej na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
- Mleko kokosowe zagotuj z wiórkami kokosowymi. Gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, aż powstanie gęsty krem.
- Odstaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu podziel na dwa blaty.
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a mascarpone utrzyj z cukrem pudrem.
- Połącz krem kokosowy, rozpuszczoną czekoladę, ubitą śmietankę i mascarpone. Dodaj likier kokosowy.
- Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Maliny zblenduj na mus, dodaj płynną galaretką.
- Na spód biszkopta wyłóż połowę masy kokosowej.
- Następnie wylej tężejącą galaretkę.
- Wyłóż połowę pozostałej masy, przykryj biszkoptem i na koniec wyłóż pozostałą masę.
- Udekoruj płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Wstaw do lodówki na 3 godziny, by masa dobrze stężała. Smacznego!