Nigdy nie łącz z kawą. Poważnie sobie zaszkodzisz
Wiele osób sięga po nią już od samego rana, był dodać sobie energii i dobrze rozpocząć dzień. Serwuje się ją po obiedzie, popija w pracy, czy też towarzyszy w trakcie podwieczorku. Korzyści z picia kawy jest naprawdę sporo, ale warto pamiętać o kilku produktach, których lepiej nie serwować razem z tym napojem.
06.10.2024 08:55
Gdzieś słyszy się, że wypłukuje witaminy, inni twierdzą, że niekorzystnie wpływa na serce i może powodować refluks. Te mity zostały jednak obalone, bo sama kawa może być naprawdę zdrowym napojem, przynoszącym liczne korzyści dla naszego organizmu. Warto jednak pamiętać o tym, żeby zachować umiar, a samej kawy nie serwować w towarzystwie tych produktów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tego nie łącz z kawą
Kawa, choć uwielbiana przez wielu, może niestety negatywnie wpływać na przyswajanie niektórych cennych składników odżywczych, jeśli spożywana jest w połączeniu z określonymi produktami. Kawa zawiera taniny, substancje, które wiążą się z żelazem i cynkiem, tworząc nierozpuszczalne związki. W efekcie nasz organizm ma trudności z ich wchłonięciem. Sama kofeina może również wpływać na procesy trawienne i utrudniać przyswajanie niektórych minerałów. Ma to znaczenie przy określonych produktach.
Soczewica, fasola, ciecierzyca, groch to wszystko bogate źródła żelaza, w szczególności dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Połączenie ich z kawą może ograniczać wchłanianie tego pierwiastka, więc warto zrezygnować z takiego duetu, by organizm mógł przyswoić wszystko to, co potrzebne.
Zobacz także
Podobnie wygląda sytuacja w przypadku wołowiny, ryb, drobiu czy wieprzowiny. Są to dobre źródła białka i cynku. Picie kawy podczas posiłku mięsnego może zmniejszyć przyswajanie tego drugiego minerału, co może prowadzić do problemów skórnych, zaburzeń tarczycy i osłabienia odporności.
Jak pić kawę, aby była zdrowa?
Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować ze swojego ulubionego napoju. Po pierwsze, w dobrze zbilansowanej diecie źródła tych pierwiastków są również w innych produktach, więc wypicie raz na jakiś czas do nich kawy nie powinno wpłynąć znacząco na zdrowie.
Jeśli nie możesz zrezygnować z porannej kawy, wypij ją co najmniej godzinę przed lub po posiłku bogatym w żelazo lub cynk. Na dodatek źródła witaminy C, takie jak cytrusy czy papryka, pomagają zwiększyć wchłanianie żelaza. Dodaj je do posiłku z żelazem, aby zwiększyć jego przyswajalność.