Najgorsze, co możesz zrobić po wypiciu kawy. Najbardziej ucierpią twoje zęby

Kawa zostawia osad na zębach i po jej wypiciu dobrze jest chwycić za szczoteczkę? To mit, który może cię sporo kosztować. Ekspertka wyjaśnia, kiedy najlepiej myć zęby, by im nie szkodzić.

Czarna kawa w żółtym kubkuCzarna kawa w żółtym kubku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Dr Shaadi Manouchehri, dentystka, wyjaśniła w swoich mediach społecznościowych, kiedy najlepiej myć zęby. Gdy źle wybierzemy czas tego ważnego zabiegu, będzie to miało niekorzystny wpływ na nie, a zwłaszcza na ich kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Mycie zębów przed czy po śniadaniu?

Wiele osób nie zwraca uwagi na to, kiedy dokładnie umyć zęby po przebudzeniu - przed śniadaniem, czy może jednak po nim. Dr Shaadi Manouchehri podkreśla, że ma to kluczowe znaczenie dla ochrony szkliwa. Błąd, który wielu z nas popełnia, może prowadzić do problemów zdrowotnych. Dr Manouchehri zaleca, aby nigdy nie myć zębów po śniadaniu. Lepiej jest szczotkować je przed jedzeniem, bo wtedy usuniemy bakterie, które nagromadziły się w nocy. Czyszczenie zębów po posiłku może prowadzić do uszkodzenia szkliwa.

Nie myj zębów tuż po wypiciu kawy

Podobnie, dr Manouchehri podkreśla, że mycie zębów tuż po wypiciu kawy jest szkodliwe. Zaleca, aby odczekać co najmniej 30-60 minut po wypiciu tego napoju i dopiero sięgnąć po szczoteczkę i pastę. Gdy chcemy natychmiast odświeżyć oddech, lepiej przepłukać jamę ustną płynem lub wypić wodę. Kwasy zawarte w kawie mogą przyczyniać się do erozji szkliwa, co w konsekwencji prowadzi do przebarwień i żółknięcia zębów.

Dlaczego nie należy myć zębów tuż po kawie?

Picie kawy ze względu na jej kwaśny odczyn (pH) może szkodzić zębom. W tym środowisku bakterie namnażają się znacznie szybciej, co może doprowadzić do próchnicy. Kawa powoduje, że na zębach tworzy się nalot. Dzięki temu bakterie znacznie łatwej osadzają się na zębach. Poza tym duża zawartość ciemnych barwników w kawie powoduje, że mogą przybierać żółty odcień.

Dlatego eksperci zalecają, zalecają by umyć zęby przed wypiciem porannej kawy. Chodzi o zawarte w niej kwasy, które mogą niszczyć szkliwo. Gdy zęby są umyte rano i nie mają nalotu, są również mniej podatne na przebarwienia.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa