Zamiast jabłek użyłam innych sezonowych owoców. Racuchy takie, że aż palce lizać

Jesienią racuchy można smażyć nawet codziennie. Kiedy robi się chłodno mamy przecież ochotę na coś ciepłego już od rana. Dodatkowo to potrawa, z którą mamy same miłe skojarzenia. Warto przygotowywać racuchy na różne sposoby. Mojej rodzinie smakują nie tylko z jabłkami.

Takie racuchy przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Takie racuchy przywołują wspomnienia z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ROBERT NAGAJ
Dorota Gepert

Racuchy często kojarzą się z czasami beztroskiego dzieciństwa, gdy nasze babcie i mamy przygotowywały je na śniadanie czy podwieczorek. Ten prosty, a zarazem pyszny przysmak, można przygotować na wiele różnych sposobów. Choć klasyczne racuchy przyrządza się z jabłkami, można je modyfikować, dodając inne owoce sezonowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Mięciutkie i pulchne racuchy

Racuchy to małe placki smażone na złoty kolor. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bazują tylko na kilku składnikach. Potrzebna jest mąka, płyn, czyli woda, mleko, mleko zsiadłe, kefir lub maślanka oraz jajka. Do tego dochodzą tak zwane spulchniacze, tu do wyboru są drożdże, proszek do pieczenia, soda oczyszczona. To dzięki nim racuchy są mięciutkie i pulchne. Klasycznym dodatkiem do nich są jabłka. Takie danie uchodzi za kwintesencję jesieni. Jednak o tej porze roku mamy do wyboru jeszcze inne owoce. Dlaczego by nie sięgnąć po gruszki?

Owoce idealne do zapiekania

Gruszki właśnie teraz są najsmaczniejsze. Często jemy je na surowo, ale świetnie nadają się także do zapiekania. Ciasto drożdżowe z gruszkami smakuje rewelacyjnie, tak samo dobrze odnajdują się w racuchach. Oprócz tego, że dodadzą plackom smaku, to także sporo wartości odżywczych. Zawierają dużą ilość błonnika, który ułatwia trawienie. Są także źródłem witamin, w tym witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz witaminy K, ważnej dla zdrowia kości. Gruszki dostarczają również witamin z grupy B, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. Zawierają minerały takie jak miedź, potas i magnez, które wspierają zdrowie serca oraz regulują ciśnienie krwi.

Racuchy z gruszkami — przepis

Składniki:

  • 2 gruszki,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstaw na kilka minut.
  2. W misce ubij jajka z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszaj masę.
  3. Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  5. Plasterki gruszek zanurzaj w cieście i wkładaj na rozgrzaną patelnię.
  6. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.
  7. Po usmażeniu odsącz nadmiar oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser