Zamiast jabłek użyłam innych sezonowych owoców. Racuchy takie, że aż palce lizać
Jesienią racuchy można smażyć nawet codziennie. Kiedy robi się chłodno mamy przecież ochotę na coś ciepłego już od rana. Dodatkowo to potrawa, z którą mamy same miłe skojarzenia. Warto przygotowywać racuchy na różne sposoby. Mojej rodzinie smakują nie tylko z jabłkami.
01.10.2024 18:20
Racuchy często kojarzą się z czasami beztroskiego dzieciństwa, gdy nasze babcie i mamy przygotowywały je na śniadanie czy podwieczorek. Ten prosty, a zarazem pyszny przysmak, można przygotować na wiele różnych sposobów. Choć klasyczne racuchy przyrządza się z jabłkami, można je modyfikować, dodając inne owoce sezonowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie i pulchne racuchy
Racuchy to małe placki smażone na złoty kolor. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bazują tylko na kilku składnikach. Potrzebna jest mąka, płyn, czyli woda, mleko, mleko zsiadłe, kefir lub maślanka oraz jajka. Do tego dochodzą tak zwane spulchniacze, tu do wyboru są drożdże, proszek do pieczenia, soda oczyszczona. To dzięki nim racuchy są mięciutkie i pulchne. Klasycznym dodatkiem do nich są jabłka. Takie danie uchodzi za kwintesencję jesieni. Jednak o tej porze roku mamy do wyboru jeszcze inne owoce. Dlaczego by nie sięgnąć po gruszki?
Owoce idealne do zapiekania
Gruszki właśnie teraz są najsmaczniejsze. Często jemy je na surowo, ale świetnie nadają się także do zapiekania. Ciasto drożdżowe z gruszkami smakuje rewelacyjnie, tak samo dobrze odnajdują się w racuchach. Oprócz tego, że dodadzą plackom smaku, to także sporo wartości odżywczych. Zawierają dużą ilość błonnika, który ułatwia trawienie. Są także źródłem witamin, w tym witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz witaminy K, ważnej dla zdrowia kości. Gruszki dostarczają również witamin z grupy B, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. Zawierają minerały takie jak miedź, potas i magnez, które wspierają zdrowie serca oraz regulują ciśnienie krwi.
Racuchy z gruszkami — przepis
Składniki:
- 2 gruszki,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie),
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstaw na kilka minut.
- W misce ubij jajka z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszaj masę.
- Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
- Plasterki gruszek zanurzaj w cieście i wkładaj na rozgrzaną patelnię.
- Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu odsącz nadmiar oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.