Zamiast jabłek użyłam innych sezonowych owoców. Racuchy takie, że aż palce lizać

Jesienią racuchy można smażyć nawet codziennie. Kiedy robi się chłodno mamy przecież ochotę na coś ciepłego już od rana. Dodatkowo to potrawa, z którą mamy same miłe skojarzenia. Warto przygotowywać racuchy na różne sposoby. Mojej rodzinie smakują nie tylko z jabłkami.

Takie racuchy przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Takie racuchy przywołują wspomnienia z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ROBERT NAGAJ
Dorota Gepert

Racuchy często kojarzą się z czasami beztroskiego dzieciństwa, gdy nasze babcie i mamy przygotowywały je na śniadanie czy podwieczorek. Ten prosty, a zarazem pyszny przysmak, można przygotować na wiele różnych sposobów. Choć klasyczne racuchy przyrządza się z jabłkami, można je modyfikować, dodając inne owoce sezonowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Mięciutkie i pulchne racuchy

Racuchy to małe placki smażone na złoty kolor. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bazują tylko na kilku składnikach. Potrzebna jest mąka, płyn, czyli woda, mleko, mleko zsiadłe, kefir lub maślanka oraz jajka. Do tego dochodzą tak zwane spulchniacze, tu do wyboru są drożdże, proszek do pieczenia, soda oczyszczona. To dzięki nim racuchy są mięciutkie i pulchne. Klasycznym dodatkiem do nich są jabłka. Takie danie uchodzi za kwintesencję jesieni. Jednak o tej porze roku mamy do wyboru jeszcze inne owoce. Dlaczego by nie sięgnąć po gruszki?

Owoce idealne do zapiekania

Gruszki właśnie teraz są najsmaczniejsze. Często jemy je na surowo, ale świetnie nadają się także do zapiekania. Ciasto drożdżowe z gruszkami smakuje rewelacyjnie, tak samo dobrze odnajdują się w racuchach. Oprócz tego, że dodadzą plackom smaku, to także sporo wartości odżywczych. Zawierają dużą ilość błonnika, który ułatwia trawienie. Są także źródłem witamin, w tym witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz witaminy K, ważnej dla zdrowia kości. Gruszki dostarczają również witamin z grupy B, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. Zawierają minerały takie jak miedź, potas i magnez, które wspierają zdrowie serca oraz regulują ciśnienie krwi.

Racuchy z gruszkami — przepis

Składniki:

  • 2 gruszki,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstaw na kilka minut.
  2. W misce ubij jajka z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszaj masę.
  3. Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  5. Plasterki gruszek zanurzaj w cieście i wkładaj na rozgrzaną patelnię.
  6. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.
  7. Po usmażeniu odsącz nadmiar oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇