Zamiast jabłek użyłam innych sezonowych owoców. Racuchy takie, że aż palce lizać

Jesienią racuchy można smażyć nawet codziennie. Kiedy robi się chłodno mamy przecież ochotę na coś ciepłego już od rana. Dodatkowo to potrawa, z którą mamy same miłe skojarzenia. Warto przygotowywać racuchy na różne sposoby. Mojej rodzinie smakują nie tylko z jabłkami.

Takie racuchy przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Takie racuchy przywołują wspomnienia z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ROBERT NAGAJ
Dorota Gepert

Racuchy często kojarzą się z czasami beztroskiego dzieciństwa, gdy nasze babcie i mamy przygotowywały je na śniadanie czy podwieczorek. Ten prosty, a zarazem pyszny przysmak, można przygotować na wiele różnych sposobów. Choć klasyczne racuchy przyrządza się z jabłkami, można je modyfikować, dodając inne owoce sezonowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Mięciutkie i pulchne racuchy

Racuchy to małe placki smażone na złoty kolor. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bazują tylko na kilku składnikach. Potrzebna jest mąka, płyn, czyli woda, mleko, mleko zsiadłe, kefir lub maślanka oraz jajka. Do tego dochodzą tak zwane spulchniacze, tu do wyboru są drożdże, proszek do pieczenia, soda oczyszczona. To dzięki nim racuchy są mięciutkie i pulchne. Klasycznym dodatkiem do nich są jabłka. Takie danie uchodzi za kwintesencję jesieni. Jednak o tej porze roku mamy do wyboru jeszcze inne owoce. Dlaczego by nie sięgnąć po gruszki?

Owoce idealne do zapiekania

Gruszki właśnie teraz są najsmaczniejsze. Często jemy je na surowo, ale świetnie nadają się także do zapiekania. Ciasto drożdżowe z gruszkami smakuje rewelacyjnie, tak samo dobrze odnajdują się w racuchach. Oprócz tego, że dodadzą plackom smaku, to także sporo wartości odżywczych. Zawierają dużą ilość błonnika, który ułatwia trawienie. Są także źródłem witamin, w tym witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz witaminy K, ważnej dla zdrowia kości. Gruszki dostarczają również witamin z grupy B, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. Zawierają minerały takie jak miedź, potas i magnez, które wspierają zdrowie serca oraz regulują ciśnienie krwi.

Racuchy z gruszkami — przepis

Składniki:

  • 2 gruszki,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstaw na kilka minut.
  2. W misce ubij jajka z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszaj masę.
  3. Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  5. Plasterki gruszek zanurzaj w cieście i wkładaj na rozgrzaną patelnię.
  6. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.
  7. Po usmażeniu odsącz nadmiar oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy