PrzepisŚniadanieWlej do racuchów zamiast mleka. Babcia będzie dumna, a racuchy puszyste jak nigdy

Wlej do racuchów zamiast mleka. Babcia będzie dumna, a racuchy puszyste jak nigdy

Racuchy na maślance - Pyszności
Racuchy na maślance - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.08.2024 08:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To jeden z przysmaków, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Kiedy babcia zabierała się za smażenie, wszyscy niecierpliwie czekali na pierwsze placki z patelni. Pyszne racuchy to wspomnienie dzieciństwa, do którego warto wracać do dziś. Z tym przepisem smakować będą tak, jak smakowały dawniej.

Jedni do ciasta dorzucają jabłka, inni sięgają po gruszki czy banany, a są i amatorzy jedzenia ich bez żadnych dodatków w środku. Podstawą jest oczywiście wyrośnięte, puszyste ciasto drożdżowe. Aby były idealnie wilgotne i mięciutkie sięgnij po maślankę. Popularny, babciny napój sprawi, że już nigdy nie przygotujesz racuchów inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Racuchy drożdżowe na maślance

Idealnie sprawdzą się na śniadanie, możesz je podać na podwieczorek, a to, co zostanie (o ile trochę się poszczęści), zapakować i zabrać ze sobą do pracy. Kiedy na stole pojawiają się racuchy, ręce zacierają wszyscy, bez względu na wiek. Chociaż przepisów na sodzie czy proszku do pieczenia nie brakuje, to jednak te drożdżowe mają w sobie coś, czego nie da się podrobić.

Racuchy z jabłkami - Pyszności
Racuchy z jabłkami - Pyszności© Adobe Stock

Jednym ze składników racuchów jest tutaj maślanka. To nie tylko źródło naturalnych probiotyków, ale również dodatek, dzięki któremu usmażone racuchy są miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 2/3 szklanki maślanki,
  • ciepła woda lub mleko,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 8 g suszonych drożdży lub 1/3 kostki świeżych,
  • 3 łyżki cukru,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W letniej maślance rozpuść cukier i drożdże. Możesz ją nieco podgrzać w garnuszku.
  2. Dodaj trochę mąki i dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie bulgotać.
  4. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, jajko i resztę cukru. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę lub mleko, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Rozgrzej olej na patelni. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na patelnię. Łyżkę zanurzaj w gorącej wodzie, aby ciasto się do niej nie przyklejało.
  7. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  8. Gotowe racuchy odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

Proste i pyszne racuchy są już gotowe. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także