Wlej do racuchów zamiast mleka. Babcia będzie dumna, a racuchy puszyste jak nigdy

To jeden z przysmaków, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Kiedy babcia zabierała się za smażenie, wszyscy niecierpliwie czekali na pierwsze placki z patelni. Pyszne racuchy to wspomnienie dzieciństwa, do którego warto wracać do dziś. Z tym przepisem smakować będą tak, jak smakowały dawniej.

Racuchy na maślance - PysznościRacuchy na maślance - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni do ciasta dorzucają jabłka, inni sięgają po gruszki czy banany, a są i amatorzy jedzenia ich bez żadnych dodatków w środku. Podstawą jest oczywiście wyrośnięte, puszyste ciasto drożdżowe. Aby były idealnie wilgotne i mięciutkie sięgnij po maślankę. Popularny, babciny napój sprawi, że już nigdy nie przygotujesz racuchów inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szybkie pulpeciki posmakują każdemu. Nie oprze się nawet największy niejadek

Racuchy drożdżowe na maślance

Idealnie sprawdzą się na śniadanie, możesz je podać na podwieczorek, a to, co zostanie (o ile trochę się poszczęści), zapakować i zabrać ze sobą do pracy. Kiedy na stole pojawiają się racuchy, ręce zacierają wszyscy, bez względu na wiek. Chociaż przepisów na sodzie czy proszku do pieczenia nie brakuje, to jednak te drożdżowe mają w sobie coś, czego nie da się podrobić.

Racuchy z jabłkami - Pyszności
Racuchy z jabłkami - Pyszności © Adobe Stock

Jednym ze składników racuchów jest tutaj maślanka. To nie tylko źródło naturalnych probiotyków, ale również dodatek, dzięki któremu usmażone racuchy są miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 2/3 szklanki maślanki,
  • ciepła woda lub mleko,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 8 g suszonych drożdży lub 1/3 kostki świeżych,
  • 3 łyżki cukru,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W letniej maślance rozpuść cukier i drożdże. Możesz ją nieco podgrzać w garnuszku.
  2. Dodaj trochę mąki i dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie bulgotać.
  4. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, jajko i resztę cukru. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę lub mleko, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Rozgrzej olej na patelni. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na patelnię. Łyżkę zanurzaj w gorącej wodzie, aby ciasto się do niej nie przyklejało.
  7. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  8. Gotowe racuchy odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

Proste i pyszne racuchy są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀