Były obiadowym hitem PRL-u. Dziś robią je tylko doświadczone gospodynie

Podaj zamiast kotletów mielonych, a bliscy z pewnością będą zaskoczeni. Bryzol, mimo że z mielonym ma wiele wspólnego, potrafi zaskoczyć. Właśnie dlatego warto zdmuchnąć kurz z dawnych przepisów i odtworzyć je na nowo z wykorzystaniem dzisiejszych produktów.

Bryzol był hitem epoki PRLBryzol był hitem epoki PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Każda szanująca się restauracja w czasach PRL w swojej ofercie miała bryzole. Mięsny kotlet serwowany pod pierzynką z cebuli był królem peerelowskiego menu nie tylko w droższych knajpach, ale też w barach mlecznych i stołówkach. Co prawda, jakość bryzoli była mocno dyskusyjna, ale echa tego smaku nadal obecne są w kuchniach gospodyń pamiętających czasy słusznie minione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Czym właściwie jest bryzol?

To teoretycznie cienko pokrojona w poprzek i ubita polędwica wołowa, wieprzowa lub końska. Teoretycznie, bo praktycznie bryzole robiono z mięsa gorszej jakości (warto wspomnieć jednak, że wołowina była niegdyś jednym z tańszych gatunków mięs i łatwiej dostępnych). Niekiedy, zamiast siekać, krojono mięso w cienkie plastry i duszono tak długo, aż stało się miękkie i kruche. Bryzol zwykle lądował na talerzu pod pierzynką z duszonej cebuli i pieczarek. Oczywiście z biegiem lat przepis na bryzol ewoluował, dlatego dzisiaj znajdziemy w bród przepisów z wykorzystaniem łopatki wołowej, a nawet antrykotu.

Czym bryzol różni się od rumsztyku, a czym od mielonego?

Rumsztyk oryginalnie przyrządza się wyłącznie z wołowiny, a mięso nie powinno być zbyt mocno wysmażone, a więc jest zupełnym przeciwieństwem bryzolu, czyli albo kotleta siekanego, albo dobrze wklepanego i długo duszonego. Mięso do bryzolu nie jest tak drobno zmielone jak do kotleta mielonego - jest siekane lub mielone na grubym oku. Ponadto bryzol jest większy i bardziej płaski niż kotlet mielony. W odróżnieniu od mielonego nie jest smażony w panierce, a na patelni ląduje lekko oprószony mąką.

Bryzol wołowy. Przepis

Składniki:

  • 500 g wołowej łopatki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • mąka do obtoczenia kotletów,
  • olej do smażenia,
  • 2 cebule,
  • 10 pieczarek,
  • tymianek suszony.

Przygotowanie:

  1. Mięso posiekaj drobno lub przepuść przez maszynkę o grubym oku.
  2. Mięso dopraw solą i pieprze, dodaj jajko i wyrób całość na kleistą i zwartą masę.
  3. Z masy uformuj kotlety - nieco większe i bardziej płaskie od tradycyjnych mielonych.
  4. Kotlety obtocz w mące i od razu smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż staną się rumiane.
  5. Pieczarki pokrojone w plastry usmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż złapią rumiany kolor. Kiedy będą gotowe, połącz je z cebulą pokrojoną w piórka, dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem i smaż przez chwilę, by całość mogła odparować.
  6. Bryzole serwuj z ziemniakami pokryte cebulą z pieczarkami.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟