W sosie musztardowym smakuje jak marzenie. W latach 70. była rarytasem, bo kosztowała krocie

Łata wołowa to specyficzny kawałek mięsa, który w czasach PRL-u był traktowany jako prawdziwy rarytas. Moja mama przygotowywała go tylko na specjalne okazje, bo wołowina była wówczas towarem luksusowym i niezwykle drogim. Dziś łata wołowa jest bardziej dostępna, ale wciąż pozostaje wyjątkowym daniem, które nie jest tak powszechne na naszych stołach.

Łata wołowa w sosie - PysznościŁata wołowa w sosie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łata wołowa, choć mniej popularna niż inne części wołowiny jak polędwica czy rostbef, jest wyśmienita i wartościowa. Można ją przyrządzać na różne sposoby, jednak najprostszą metodą jest jej duszenie w musztardzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Łata wołowa składa się z cienkiej warstwy mięśniowej, która jest przeplatana powięziami i tłuszczem, co czyni ją bogatym źródłem białka, żelaza, potasu oraz witaminy B12. Ma intensywny, wołowy smak, który doskonale podkreślają długie gotowanie i dodatek aromatycznych przypraw.

Łata wołowa w sosie musztardowym

Dawniej pojawiała się w eleganckich restauracjach i dla wielu Polaków była synonimem luksusu. Dziś warto przywrócić jej dawną świetność i podczas zakupów w sklepie mięsnym, poprosić o porcję łaty wołowej. To danie, które przywołuje wspomnienia. Mięso, rozpływające się w ustach,

Sos musztardowy świetnie pasuje do wołowiny
Sos musztardowy świetnie pasuje do wołowiny © Adobe Stock

Łata wołowa wymaga długiego duszenia, ale efekt końcowy jest wart zachodu. Mięso stanie się niezwykle miękkie i aromatyczne, a sos nabierze głębokiego smaku. Sos musztardowy nadaje mięsu wyrazisty smak i aromat. Jest sycąco, aromatycznie i przepysznie.

Składniki:

  • 1 kg łaty wołowej,
  • 2 marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g suszonych grzybów (opcjonalnie),
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 300 ml białego wina wytrawnego,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obtocz mięso w mące i obsmaż na klarowanym maśle, aż zrumieni się z każdej strony.
  3. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Zalej mięso gorącą wodą, przykryj i duś przez godzinę.
  5. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na klarowanym maśle. Dodaj do mięsa.
  6. Marchewkę i selera pokrój w większą kostkę.
  7. Do mięsa dodaj marchewkę, seler, musztardę, kminek, rozmaryn, miód i wino.
  8. Duś pod przykryciem przez kolejną godzinę, mieszając co jakiś czas.
  9. Namoczone grzyby dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Duś przez kolejne 30 minut lub dłużej, aż mięso będzie bardzo miękkie.Podlej niewielką ilością wody, jeśli sos zbyt zgęstnieje.
  11. Tuż przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Gotową potrawę podawaj z purée ziemniaczanym, kaszą lub świeżym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska