W sosie musztardowym smakuje jak marzenie. W latach 70. była rarytasem, bo kosztowała krocie

Łata wołowa to specyficzny kawałek mięsa, który w czasach PRL-u był traktowany jako prawdziwy rarytas. Moja mama przygotowywała go tylko na specjalne okazje, bo wołowina była wówczas towarem luksusowym i niezwykle drogim. Dziś łata wołowa jest bardziej dostępna, ale wciąż pozostaje wyjątkowym daniem, które nie jest tak powszechne na naszych stołach.

Łata wołowa w sosie - PysznościŁata wołowa w sosie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łata wołowa, choć mniej popularna niż inne części wołowiny jak polędwica czy rostbef, jest wyśmienita i wartościowa. Można ją przyrządzać na różne sposoby, jednak najprostszą metodą jest jej duszenie w musztardzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Łata wołowa składa się z cienkiej warstwy mięśniowej, która jest przeplatana powięziami i tłuszczem, co czyni ją bogatym źródłem białka, żelaza, potasu oraz witaminy B12. Ma intensywny, wołowy smak, który doskonale podkreślają długie gotowanie i dodatek aromatycznych przypraw.

Łata wołowa w sosie musztardowym

Dawniej pojawiała się w eleganckich restauracjach i dla wielu Polaków była synonimem luksusu. Dziś warto przywrócić jej dawną świetność i podczas zakupów w sklepie mięsnym, poprosić o porcję łaty wołowej. To danie, które przywołuje wspomnienia. Mięso, rozpływające się w ustach,

Sos musztardowy świetnie pasuje do wołowiny
Sos musztardowy świetnie pasuje do wołowiny © Adobe Stock

Łata wołowa wymaga długiego duszenia, ale efekt końcowy jest wart zachodu. Mięso stanie się niezwykle miękkie i aromatyczne, a sos nabierze głębokiego smaku. Sos musztardowy nadaje mięsu wyrazisty smak i aromat. Jest sycąco, aromatycznie i przepysznie.

Składniki:

  • 1 kg łaty wołowej,
  • 2 marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g suszonych grzybów (opcjonalnie),
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 300 ml białego wina wytrawnego,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obtocz mięso w mące i obsmaż na klarowanym maśle, aż zrumieni się z każdej strony.
  3. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Zalej mięso gorącą wodą, przykryj i duś przez godzinę.
  5. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na klarowanym maśle. Dodaj do mięsa.
  6. Marchewkę i selera pokrój w większą kostkę.
  7. Do mięsa dodaj marchewkę, seler, musztardę, kminek, rozmaryn, miód i wino.
  8. Duś pod przykryciem przez kolejną godzinę, mieszając co jakiś czas.
  9. Namoczone grzyby dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Duś przez kolejne 30 minut lub dłużej, aż mięso będzie bardzo miękkie.Podlej niewielką ilością wody, jeśli sos zbyt zgęstnieje.
  11. Tuż przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Gotową potrawę podawaj z purée ziemniaczanym, kaszą lub świeżym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości