PrzepisDania mięsneW sosie musztardowym smakuje jak marzenie. W latach 70. była rarytasem, bo kosztowała krocie

W sosie musztardowym smakuje jak marzenie. W latach 70. była rarytasem, bo kosztowała krocie

Łata wołowa w sosie - Pyszności
Łata wołowa w sosie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.08.2024 09:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Łata wołowa to specyficzny kawałek mięsa, który w czasach PRL-u był traktowany jako prawdziwy rarytas. Moja mama przygotowywała go tylko na specjalne okazje, bo wołowina była wówczas towarem luksusowym i niezwykle drogim. Dziś łata wołowa jest bardziej dostępna, ale wciąż pozostaje wyjątkowym daniem, które nie jest tak powszechne na naszych stołach.

Łata wołowa, choć mniej popularna niż inne części wołowiny jak polędwica czy rostbef, jest wyśmienita i wartościowa. Można ją przyrządzać na różne sposoby, jednak najprostszą metodą jest jej duszenie w musztardzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łata wołowa składa się z cienkiej warstwy mięśniowej, która jest przeplatana powięziami i tłuszczem, co czyni ją bogatym źródłem białka, żelaza, potasu oraz witaminy B12. Ma intensywny, wołowy smak, który doskonale podkreślają długie gotowanie i dodatek aromatycznych przypraw.

Łata wołowa w sosie musztardowym

Dawniej pojawiała się w eleganckich restauracjach i dla wielu Polaków była synonimem luksusu. Dziś warto przywrócić jej dawną świetność i podczas zakupów w sklepie mięsnym, poprosić o porcję łaty wołowej. To danie, które przywołuje wspomnienia. Mięso, rozpływające się w ustach,

Sos musztardowy świetnie pasuje do wołowiny
Sos musztardowy świetnie pasuje do wołowiny© Adobe Stock

Łata wołowa wymaga długiego duszenia, ale efekt końcowy jest wart zachodu. Mięso stanie się niezwykle miękkie i aromatyczne, a sos nabierze głębokiego smaku. Sos musztardowy nadaje mięsu wyrazisty smak i aromat. Jest sycąco, aromatycznie i przepysznie.

Składniki:

  • 1 kg łaty wołowej,
  • 2 marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g suszonych grzybów (opcjonalnie),
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 300 ml białego wina wytrawnego,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obtocz mięso w mące i obsmaż na klarowanym maśle, aż zrumieni się z każdej strony.
  3. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Zalej mięso gorącą wodą, przykryj i duś przez godzinę.
  5. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na klarowanym maśle. Dodaj do mięsa.
  6. Marchewkę i selera pokrój w większą kostkę.
  7. Do mięsa dodaj marchewkę, seler, musztardę, kminek, rozmaryn, miód i wino.
  8. Duś pod przykryciem przez kolejną godzinę, mieszając co jakiś czas.
  9. Namoczone grzyby dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Duś przez kolejne 30 minut lub dłużej, aż mięso będzie bardzo miękkie.Podlej niewielką ilością wody, jeśli sos zbyt zgęstnieje.
  11. Tuż przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Gotową potrawę podawaj z purée ziemniaczanym, kaszą lub świeżym pieczywem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także