W sosie musztardowym smakuje jak marzenie. W latach 70. była rarytasem, bo kosztowała krocie

Łata wołowa to specyficzny kawałek mięsa, który w czasach PRL-u był traktowany jako prawdziwy rarytas. Moja mama przygotowywała go tylko na specjalne okazje, bo wołowina była wówczas towarem luksusowym i niezwykle drogim. Dziś łata wołowa jest bardziej dostępna, ale wciąż pozostaje wyjątkowym daniem, które nie jest tak powszechne na naszych stołach.

Łata wołowa w sosie - PysznościŁata wołowa w sosie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łata wołowa, choć mniej popularna niż inne części wołowiny jak polędwica czy rostbef, jest wyśmienita i wartościowa. Można ją przyrządzać na różne sposoby, jednak najprostszą metodą jest jej duszenie w musztardzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Łata wołowa składa się z cienkiej warstwy mięśniowej, która jest przeplatana powięziami i tłuszczem, co czyni ją bogatym źródłem białka, żelaza, potasu oraz witaminy B12. Ma intensywny, wołowy smak, który doskonale podkreślają długie gotowanie i dodatek aromatycznych przypraw.

Łata wołowa w sosie musztardowym

Dawniej pojawiała się w eleganckich restauracjach i dla wielu Polaków była synonimem luksusu. Dziś warto przywrócić jej dawną świetność i podczas zakupów w sklepie mięsnym, poprosić o porcję łaty wołowej. To danie, które przywołuje wspomnienia. Mięso, rozpływające się w ustach,

Sos musztardowy świetnie pasuje do wołowiny
Sos musztardowy świetnie pasuje do wołowiny © Adobe Stock

Łata wołowa wymaga długiego duszenia, ale efekt końcowy jest wart zachodu. Mięso stanie się niezwykle miękkie i aromatyczne, a sos nabierze głębokiego smaku. Sos musztardowy nadaje mięsu wyrazisty smak i aromat. Jest sycąco, aromatycznie i przepysznie.

Składniki:

  • 1 kg łaty wołowej,
  • 2 marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g suszonych grzybów (opcjonalnie),
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 300 ml białego wina wytrawnego,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obtocz mięso w mące i obsmaż na klarowanym maśle, aż zrumieni się z każdej strony.
  3. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Zalej mięso gorącą wodą, przykryj i duś przez godzinę.
  5. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na klarowanym maśle. Dodaj do mięsa.
  6. Marchewkę i selera pokrój w większą kostkę.
  7. Do mięsa dodaj marchewkę, seler, musztardę, kminek, rozmaryn, miód i wino.
  8. Duś pod przykryciem przez kolejną godzinę, mieszając co jakiś czas.
  9. Namoczone grzyby dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Duś przez kolejne 30 minut lub dłużej, aż mięso będzie bardzo miękkie.Podlej niewielką ilością wody, jeśli sos zbyt zgęstnieje.
  11. Tuż przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Gotową potrawę podawaj z purée ziemniaczanym, kaszą lub świeżym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀