PrzepisObiadTym daniem Francuzi zajadają się na potęgę. Pascal Brodnicki pokazał najlepszy przepis

Tym daniem Francuzi zajadają się na potęgę. Pascal Brodnicki pokazał najlepszy przepis

Pascal Brodnicki podzielił się przepisem na wołowinę po burgundzku
Pascal Brodnicki podzielił się przepisem na wołowinę po burgundzku
Źródło zdjęć: © Canva: Tobias Buschmann, Instagram: pascal_brodnicki_official (screenshot)

07.08.2024 08:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli wydaje ci się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku należy zostawić specjalistom, to masz rację - tylko tak ci się wydaje. Potrawą tą możesz uraczyć gości w swoim domu, a dzięki przepisowi Pascala Brodnickiego nie mogłoby to być łatwiejsze.

Pascal Brodnicki to francusko-polski kucharz, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich. W Polsce zasłynął jako gospodarz programu "Pascal: Po prostu gotuj". Od maja 2016 roku prowadzi swój kulinarny kanał w serwisie YouTube, w którym prezentuje przepisy i triki kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wołowina po burgundzku. Francuski specjał

Pascal Brodnicki udostępnił przepis na wołowinę po burgundzku na swoim profilu na Facebooku. Boeuf bourguignon to jedno z najbardziej typowych dla kuchni francuskiej dań. Bazuje na wołowinie, warzywach i czerwonym winie. Uznaje się je za specjalność Burgundii, ale tak naprawdę wołowina po burgundzku wywodzi się z Paryża. Jej burgundzka nazwa najpewniej pochodzi od duszenia potrawy w winie. Jak się okazuje, w XIX-wiecznym francuskim słowniku encyklopedycznym "Grand Dictionnaire du Universel" kwalifikację "bourguignon" lub "à la bourguignonne" otrzymały potrawy przygotowane właśnie na bazie wina.

Kawałkiem mięsa szczególnie odpowiednim dla tej potrawy jest łopatka (we francuskiej tradycji rzeźniczej – paleron lub macreuse), gdyż zachowuje miękką konsystencję pomimo wielogodzinnego gotowania. Francuscy kucharze polecają odstawić gotową wołowinę po burgundzku na dwa-trzy dni w chłodne miejsce, co pozwali jej nabrać dodatkowego smaku.

Wołowina po burgundzku to francuski specjał
Wołowina po burgundzku to francuski specjał© Canva | rudisill

Wołowina po burgundzku. Przepis Pascala Bordnickiego

Składniki:

  • 1,2 kg wołowiny pokrojonej w kostkę,
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 750 ml czerwonego wina,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • bukiet garni (tymianek, liść laurowy, pietruszka),
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wołowinę i boczek pokrój w kostkę. Kawałki wołowiny oprósz solą i pieprzem i obtocz w mące.
  2. Boczek podsmaż na maśle. Gotowy wyjmij z garnka,
  3. Na tej samej patelni podsmaż wołowinę, aż stanie się rumiana. Mięso smaż partiami. Gotowe mięso odłóż na bok.
  4. Następnie ponownie na tej samej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w ćwiartki, posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek.
  5. Po kilku minutach dodaj wołowinę i boczek. Całość zalej winem i bulionem wołowym, dodaj bukiet garni.
  6. Zagotuj całość. Kiedy zupa zawrze, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  7. Kiedy mięso będzie już miękkie, dopraw wołowinę po burgundzku do smaku.
  8. Podawaj z purée ziemniaczanym lub z tagliatelle.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także