PrzepisSzybkie ciastoSzybkie ciasto z owocami na oleju to hit każdego lata. Duża blacha znika w mgnieniu oka

Szybkie ciasto z owocami na oleju to hit każdego lata. Duża blacha znika w mgnieniu oka

Przepis na ciasto na oleju z owocami powinien mieć swoje szczególne miejsce w każdym kuchennym notatniku. Przygotuj dużą blachę, by nie zabierać się do pracy dwa razy, bo deser ten znika co ostatniego okruszka w kilka chwil. To bajecznie proste ciasto, które kiedyś robiły nam nasze mamy i babcie, jest zdecydowanie godne odtwarzania i zachowania dla przyszłych pokoleń.

Ciasto na oleju możesz przygotować z dowolnymi owocami
Ciasto na oleju możesz przygotować z dowolnymi owocami
Źródło zdjęć: © Canva | Angelika Heine

26.08.2024 11:25

Koniec lata nie oznacza rezygnacji z pieczenia ciast z owocami. Mamy jeszcze przecież dorodne jabłka, słodkie morele i soczyste śliwki, które wspaniale odnajdują się w roli dodatków w wypiekach. A jeśli szukasz inspiracji na uniwersalny deser, który zawsze dobrze smakuje i lubi się z wszystkimi owocami, koniecznie zapisz sobie przepis na ciasto na oleju z dużej blachy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie ciasto na oleju z dużej blachy. Przygotuj z dowolnymi owocami

Na to ciasto zawsze znajdzie się pora, ponieważ możesz przygotować je z dowolnymi owocami. Mogą to być i truskawki, i maliny, i borówki, i jabłka, i śliwki. Czy lato, czy jesień - nie ważne, jaka pora, szybkie ciasto na oleju sprawdzi się doskonale.

Przygotuj więc deser bez zbędnych udziwnień. Lista składników ograniczona jest do absolutnych podstaw, dzięki czemu zarówno zrobienie zakupów, jak i przygotowanie ciasta na oleju nie będą stanowić trudności.

Ciasto na oleju z owocami. Przepis na dużą blachę

Składniki:

  • 350 g ulubionych owoców, np. śliwek, jabłek, moreli, borówek amerykańskich,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, a następnie wymieszaj z białkami, stopniowo dodając olej. Pod koniec dodaj jogurt naturalny.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj sól. Następnie stopniowo dodawaj składniki suche do masy z jajek i mieszaj całość drewnianą łyżką.
  4. Dużą blachę wysmaruj tłuszczem. Wylej na nią ciasto, a na wierzchu ułóż ulubione owoce.
  5. Ciasto na oleju z owocami piecz w 180 st. C przez 35 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  7. Oprósz całość cukrem pudrem przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie