Szybkie ciasto z owocami na oleju to hit każdego lata. Duża blacha znika w mgnieniu oka

Przepis na ciasto na oleju z owocami powinien mieć swoje szczególne miejsce w każdym kuchennym notatniku. Przygotuj dużą blachę, by nie zabierać się do pracy dwa razy, bo deser ten znika co ostatniego okruszka w kilka chwil. To bajecznie proste ciasto, które kiedyś robiły nam nasze mamy i babcie, jest zdecydowanie godne odtwarzania i zachowania dla przyszłych pokoleń.

Ciasto na oleju możesz przygotować z dowolnymi owocami Ciasto na oleju możesz przygotować z dowolnymi owocami
Źródło zdjęć: © Canva | Angelika Heine

Koniec lata nie oznacza rezygnacji z pieczenia ciast z owocami. Mamy jeszcze przecież dorodne jabłka, słodkie morele i soczyste śliwki, które wspaniale odnajdują się w roli dodatków w wypiekach. A jeśli szukasz inspiracji na uniwersalny deser, który zawsze dobrze smakuje i lubi się z wszystkimi owocami, koniecznie zapisz sobie przepis na ciasto na oleju z dużej blachy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Szybkie ciasto na oleju z dużej blachy. Przygotuj z dowolnymi owocami

Na to ciasto zawsze znajdzie się pora, ponieważ możesz przygotować je z dowolnymi owocami. Mogą to być i truskawki, i maliny, i borówki, i jabłka, i śliwki. Czy lato, czy jesień - nie ważne, jaka pora, szybkie ciasto na oleju sprawdzi się doskonale.

Przygotuj więc deser bez zbędnych udziwnień. Lista składników ograniczona jest do absolutnych podstaw, dzięki czemu zarówno zrobienie zakupów, jak i przygotowanie ciasta na oleju nie będą stanowić trudności.

Ciasto na oleju z owocami. Przepis na dużą blachę

Składniki:

  • 350 g ulubionych owoców, np. śliwek, jabłek, moreli, borówek amerykańskich,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, a następnie wymieszaj z białkami, stopniowo dodając olej. Pod koniec dodaj jogurt naturalny.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj sól. Następnie stopniowo dodawaj składniki suche do masy z jajek i mieszaj całość drewnianą łyżką.
  4. Dużą blachę wysmaruj tłuszczem. Wylej na nią ciasto, a na wierzchu ułóż ulubione owoce.
  5. Ciasto na oleju z owocami piecz w 180 st. C przez 35 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  7. Oprósz całość cukrem pudrem przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟