Szybkie ciasto z owocami na oleju to hit każdego lata. Duża blacha znika w mgnieniu oka
Przepis na ciasto na oleju z owocami powinien mieć swoje szczególne miejsce w każdym kuchennym notatniku. Przygotuj dużą blachę, by nie zabierać się do pracy dwa razy, bo deser ten znika co ostatniego okruszka w kilka chwil. To bajecznie proste ciasto, które kiedyś robiły nam nasze mamy i babcie, jest zdecydowanie godne odtwarzania i zachowania dla przyszłych pokoleń.
26.08.2024 11:25
Koniec lata nie oznacza rezygnacji z pieczenia ciast z owocami. Mamy jeszcze przecież dorodne jabłka, słodkie morele i soczyste śliwki, które wspaniale odnajdują się w roli dodatków w wypiekach. A jeśli szukasz inspiracji na uniwersalny deser, który zawsze dobrze smakuje i lubi się z wszystkimi owocami, koniecznie zapisz sobie przepis na ciasto na oleju z dużej blachy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie ciasto na oleju z dużej blachy. Przygotuj z dowolnymi owocami
Na to ciasto zawsze znajdzie się pora, ponieważ możesz przygotować je z dowolnymi owocami. Mogą to być i truskawki, i maliny, i borówki, i jabłka, i śliwki. Czy lato, czy jesień - nie ważne, jaka pora, szybkie ciasto na oleju sprawdzi się doskonale.
Przygotuj więc deser bez zbędnych udziwnień. Lista składników ograniczona jest do absolutnych podstaw, dzięki czemu zarówno zrobienie zakupów, jak i przygotowanie ciasta na oleju nie będą stanowić trudności.
Ciasto na oleju z owocami. Przepis na dużą blachę
Składniki:
- 350 g ulubionych owoców, np. śliwek, jabłek, moreli, borówek amerykańskich,
- 2 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- pół szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki oleju,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier.
- Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, a następnie wymieszaj z białkami, stopniowo dodając olej. Pod koniec dodaj jogurt naturalny.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj sól. Następnie stopniowo dodawaj składniki suche do masy z jajek i mieszaj całość drewnianą łyżką.
- Dużą blachę wysmaruj tłuszczem. Wylej na nią ciasto, a na wierzchu ułóż ulubione owoce.
- Ciasto na oleju z owocami piecz w 180 st. C przez 35 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
- Oprósz całość cukrem pudrem przed podaniem.