Ciasto muszka piekę latem na okrągło. Wszyscy biją się o ostatni kawałek

Swoją nazwę zawdzięcza drobinkom maku, które wyglądają jak małe muszki. Jest puszyste, wilgotne i cytrynowe. Przypomina nieco babkę, więc fani tego wypieku na pewno będą zadowoleni.

Ciasto muszka - PysznościCiasto muszka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To ciasto to pyszna pochwała prostoty. Przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy połączyć składniki i wlać do foremki, nic prostszego. Chrupiąca skórka, wilgotne wnętrze oraz harmonijne połączenie cytryny i maku przypadnie do gustu wszystkim domownikom, bez względu na wiek. Z jedzeniem lepiej jest się pospieszyć, bo znika w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Ciasto muszka - cytrynowe ciasto z makiem

Smaczne ciasto wcale nie musi być skomplikowane w przygotowaniu, czego dowodem jest właśnie muszka. Dodając cytryny, pamiętaj o tym, aby wcześniej dobrze je wyparzyć. W miarę możliwości warto sięgnąć po te ekologiczne, które nie mają woskowanej skórki. Używaj jajek w temperaturze pokojowej. Dzięki temu łatwiej się ubiją i lepiej połączą z innymi składnikami.

Ciasto cytrynowe z makiem
Ciasto cytrynowe z makiem © Pixabay

Idealne na szybkie drugie śniadanie, popołudniową kawę lub jako deser po obiedzie. Z podanych proporcji przygotujesz masę do wypełnienia małej tortownicy (ok. 20 cm średnicy) lub keksówki.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru brązowego lub białego,
  • 3 całe jajka,
  • 1 żółtko,
  • 4 cytryny (skórka i sok),
  • 2 czubate łyżki maku,
  • 300 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij masło z cukrem na puszystą masę. Zajmie Ci to około 8 minut.
  2. Stopniowo dodawaj do ubitego masła lekko ubite jajka z żółtkiem, cały czas miksując.
  3. Wymieszaj masę z tartą skórką i sokiem z 4 cytryn oraz makiem.
  4. W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Delikatnie wymieszaj suche składniki z mokrymi.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około godzinę w 180 st. Celsjusza. Sprawdź patyczkiem, czy jest już upieczone.

Po upieczeniu możesz polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny lub oprószyć cukrem pudrem, poczekaj jednak, aż całkowicie wystygnie. Jeśli polejesz ciepłe ciasto lukrem, całkowicie spłynie on z powierzchni deseru i nie utworzy pięknej, błyszczącej powłoki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej