Ciasto muszka piekę latem na okrągło. Wszyscy biją się o ostatni kawałek
Swoją nazwę zawdzięcza drobinkom maku, które wyglądają jak małe muszki. Jest puszyste, wilgotne i cytrynowe. Przypomina nieco babkę, więc fani tego wypieku na pewno będą zadowoleni.
21.08.2024 14:30
To ciasto to pyszna pochwała prostoty. Przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy połączyć składniki i wlać do foremki, nic prostszego. Chrupiąca skórka, wilgotne wnętrze oraz harmonijne połączenie cytryny i maku przypadnie do gustu wszystkim domownikom, bez względu na wiek. Z jedzeniem lepiej jest się pospieszyć, bo znika w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto muszka - cytrynowe ciasto z makiem
Smaczne ciasto wcale nie musi być skomplikowane w przygotowaniu, czego dowodem jest właśnie muszka. Dodając cytryny, pamiętaj o tym, aby wcześniej dobrze je wyparzyć. W miarę możliwości warto sięgnąć po te ekologiczne, które nie mają woskowanej skórki. Używaj jajek w temperaturze pokojowej. Dzięki temu łatwiej się ubiją i lepiej połączą z innymi składnikami.
Idealne na szybkie drugie śniadanie, popołudniową kawę lub jako deser po obiedzie. Z podanych proporcji przygotujesz masę do wypełnienia małej tortownicy (ok. 20 cm średnicy) lub keksówki.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła,
- 200 g cukru brązowego lub białego,
- 3 całe jajka,
- 1 żółtko,
- 4 cytryny (skórka i sok),
- 2 czubate łyżki maku,
- 300 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Ubij masło z cukrem na puszystą masę. Zajmie Ci to około 8 minut.
- Stopniowo dodawaj do ubitego masła lekko ubite jajka z żółtkiem, cały czas miksując.
- Wymieszaj masę z tartą skórką i sokiem z 4 cytryn oraz makiem.
- W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Delikatnie wymieszaj suche składniki z mokrymi.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około godzinę w 180 st. Celsjusza. Sprawdź patyczkiem, czy jest już upieczone.
Po upieczeniu możesz polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny lub oprószyć cukrem pudrem, poczekaj jednak, aż całkowicie wystygnie. Jeśli polejesz ciepłe ciasto lukrem, całkowicie spłynie on z powierzchni deseru i nie utworzy pięknej, błyszczącej powłoki. Smacznego!