InspiracjeCiocia Rysia ciasto piecze bez mąki. Po dokładkę sięgnął każdy

Ciocia Rysia ciasto piecze bez mąki. Po dokładkę sięgnął każdy

Mannowiec - Pyszności
Mannowiec - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.08.2024 13:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy na stole pojawia się ciasto od cioci Rysi, chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje. W szczególności gdy jest to mannowiec, czyli wyjątkowo smaczny deser bez ani grama mąki. Jak podpowiada sama nazwa, jego składnikiem jest przede wszystkim kasza manna, doskonale znana z dziecięcych lat.

Kasza manna stanowi doskonałą bazę do ciasta, zastępując w tym przepisie nie tylko krem, ale również biszkopt. W połączeniu z wiórkami kokosowymi i nutą cynamonu smakuje po prostu obłędnie. Dla dodatkowej porcji słodkiej rozkoszy możesz polać mannowiec dodatkowo czekoladą. Warto wtedy jednak zrezygnować z syropu cukrowego. To słodka rozpusta, której nie sposób się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mannowiec - przepis na ciasto bez mąki

Kasza manna to wszechstronny składnik, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania dań obiadowych, ale także do wypieków i deserów. Chociaż kojarzy się przede wszystkim z kaszą manną z sokiem owocowym, to i ciasto można z niej zrobić. I to ciasto nie byle jakie - w moim domu robi prawdziwą furorę.

Ciasto z kaszy manny
Ciasto z kaszy manny© Adobe Stock | ALLEKO

To ciasto ma jeszcze jedną zaletę. O ile zostanie po podwieczorku, to z powodzeniem można je mrozić i wyciągnąć wtedy, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, a szafki będą świecić pustkami.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki kaszy manny,
  • 200 g masła,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Syrop:

  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier waniliowy.
  2. Dodaj do suchych składników pokrojone w kostkę masło i wlej mleko. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem.
  3. Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź wierzch i pokrój na kwadraty. Posyp wiórkami kokosowymi.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 35 minut.
  5. Przygotuj syrop z wody, cukru i soku z cytryny, zagotowując razem całość. Zalej nim jeszcze ciepłe ciasto.
  6. Po całkowitym ostygnięciu ciasta możesz je schłodzić w lodówce.

Pyszny mannowiec jest już gotowy. Smacznego!

przepisciastokasza manna