Ciocia Rysia ciasto piecze bez mąki. Po dokładkę sięgnął każdy
Kiedy na stole pojawia się ciasto od cioci Rysi, chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje. W szczególności gdy jest to mannowiec, czyli wyjątkowo smaczny deser bez ani grama mąki. Jak podpowiada sama nazwa, jego składnikiem jest przede wszystkim kasza manna, doskonale znana z dziecięcych lat.
21.08.2024 13:37
Kasza manna stanowi doskonałą bazę do ciasta, zastępując w tym przepisie nie tylko krem, ale również biszkopt. W połączeniu z wiórkami kokosowymi i nutą cynamonu smakuje po prostu obłędnie. Dla dodatkowej porcji słodkiej rozkoszy możesz polać mannowiec dodatkowo czekoladą. Warto wtedy jednak zrezygnować z syropu cukrowego. To słodka rozpusta, której nie sposób się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mannowiec - przepis na ciasto bez mąki
Kasza manna to wszechstronny składnik, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania dań obiadowych, ale także do wypieków i deserów. Chociaż kojarzy się przede wszystkim z kaszą manną z sokiem owocowym, to i ciasto można z niej zrobić. I to ciasto nie byle jakie - w moim domu robi prawdziwą furorę.
To ciasto ma jeszcze jedną zaletę. O ile zostanie po podwieczorku, to z powodzeniem można je mrozić i wyciągnąć wtedy, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, a szafki będą świecić pustkami.
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki kaszy manny,
- 200 g masła,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Syrop:
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier waniliowy.
- Dodaj do suchych składników pokrojone w kostkę masło i wlej mleko. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem.
- Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź wierzch i pokrój na kwadraty. Posyp wiórkami kokosowymi.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 35 minut.
- Przygotuj syrop z wody, cukru i soku z cytryny, zagotowując razem całość. Zalej nim jeszcze ciepłe ciasto.
- Po całkowitym ostygnięciu ciasta możesz je schłodzić w lodówce.
Pyszny mannowiec jest już gotowy. Smacznego!