PrzepisSłodkościW Grecji robią chałwę bez sezamu. Z tym składnikiem Polakom na pewno posmakuje bardziej

W Grecji robią chałwę bez sezamu. Z tym składnikiem Polakom na pewno posmakuje bardziej

Chałwa bez sezamu - Pyszności
Chałwa bez sezamu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.08.2024 10:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jedni uwielbiają chałwę, inni twierdzą, że smakuje jak cukier wymieszany z kurzem. Chociaż w sklepach wybór jest naprawdę spory, to warto przygotować słodki przysmak samodzielnie w domu. W szczególności wtedy, gdy smakuje tak dobrze, jak chałwa po grecku.

Najczęściej znaleźć można chałwę z sezamu, coraz częściej pojawia się ta słonecznikowa. To jednak nie są jedyne opcje, bo w Grecji znaleźć można popularny słodycz w zupełnie innej odsłonie. Jeśli nie byłeś do tej pory przekonany do chałwy, ten przepis może zmienić twoje podejście i sprawić, że odkryjesz popularny przysmak na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chałwa bez sezamu

Brzmi jak coś niemożliwego, ale w Grecji znajdziesz ten przysmak bez większych problemów. Podstawą jest tutaj grysik, czyli drobna kaszka manna, którą nasze babcie często dodawały do zup.

Chałwa bez sezamu - Pyszności
Chałwa bez sezamu - Pyszności© Getty Images, | Esin Deniz

Grecka chałwa może być podana jako deser, przekąska lub dodatek do lodów. Domowa chałwa jest zawsze świeża i nie zawiera sztucznych dodatków. Zdecydowanie nie można jej nazwać dietetycznym deserem, ale warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.

Przepis na chałwę po grecku

Zwykła kasza manna, oliwa i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować tę słodką przekąskę. Prosty skład, proste przygotowanie i smaczny deser, tutaj nie da się nic zepsuć. Jej delikatny smak i przyjemna konsystencja z pewnością przypadną ci do gustu. Chałwa bez sezamu to świetna alternatywa dla alergików.

Składniki:

Chałwa:

  • 400 g grysiku,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 40 g rodzynek

Syrop cukrowy:

  • 600 ml wody,
  • 360 g cukru,
  • 3 goździki,
  • 2 kawałki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Gotuj przez 12 minut. Sprawdzaj garnek i mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  2. Zeszklij grysik na złoty kolor na oliwie.
  3. Połącz grysik z syropem, dodaj rodzynki.
  4. Przełóż do formy i chłodź.

Prosta chałwa po grecku jest już gotowa. Możesz przelać ją do małych foremek lub miseczek albo umieścić w keksówce i później pokroić w mniejsze kawałki. Smak jest tak intensywny i harmonijny, że każda dodatkowa nuta byłaby profanacją. Wystarczy jedynie gorzka, czarna herbata i można się delektować. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także