W Grecji robią chałwę bez sezamu. Z tym składnikiem Polakom na pewno posmakuje bardziej

Jedni uwielbiają chałwę, inni twierdzą, że smakuje jak cukier wymieszany z kurzem. Chociaż w sklepach wybór jest naprawdę spory, to warto przygotować słodki przysmak samodzielnie w domu. W szczególności wtedy, gdy smakuje tak dobrze, jak chałwa po grecku.

Chałwa bez sezamu - PysznościChałwa bez sezamu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Najczęściej znaleźć można chałwę z sezamu, coraz częściej pojawia się ta słonecznikowa. To jednak nie są jedyne opcje, bo w Grecji znaleźć można popularny słodycz w zupełnie innej odsłonie. Jeśli nie byłeś do tej pory przekonany do chałwy, ten przepis może zmienić twoje podejście i sprawić, że odkryjesz popularny przysmak na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Chałwa bez sezamu

Brzmi jak coś niemożliwego, ale w Grecji znajdziesz ten przysmak bez większych problemów. Podstawą jest tutaj grysik, czyli drobna kaszka manna, którą nasze babcie często dodawały do zup.

Chałwa bez sezamu - Pyszności
Chałwa bez sezamu - Pyszności © Getty Images, | Esin Deniz

Grecka chałwa może być podana jako deser, przekąska lub dodatek do lodów. Domowa chałwa jest zawsze świeża i nie zawiera sztucznych dodatków. Zdecydowanie nie można jej nazwać dietetycznym deserem, ale warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.

Przepis na chałwę po grecku

Zwykła kasza manna, oliwa i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować tę słodką przekąskę. Prosty skład, proste przygotowanie i smaczny deser, tutaj nie da się nic zepsuć. Jej delikatny smak i przyjemna konsystencja z pewnością przypadną ci do gustu. Chałwa bez sezamu to świetna alternatywa dla alergików.

Składniki:

Chałwa:

  • 400 g grysiku,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 40 g rodzynek

Syrop cukrowy:

  • 600 ml wody,
  • 360 g cukru,
  • 3 goździki,
  • 2 kawałki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Gotuj przez 12 minut. Sprawdzaj garnek i mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  2. Zeszklij grysik na złoty kolor na oliwie.
  3. Połącz grysik z syropem, dodaj rodzynki.
  4. Przełóż do formy i chłodź.

Prosta chałwa po grecku jest już gotowa. Możesz przelać ją do małych foremek lub miseczek albo umieścić w keksówce i później pokroić w mniejsze kawałki. Smak jest tak intensywny i harmonijny, że każda dodatkowa nuta byłaby profanacją. Wystarczy jedynie gorzka, czarna herbata i można się delektować. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa