W Grecji robią chałwę bez sezamu. Z tym składnikiem Polakom na pewno posmakuje bardziej
Jedni uwielbiają chałwę, inni twierdzą, że smakuje jak cukier wymieszany z kurzem. Chociaż w sklepach wybór jest naprawdę spory, to warto przygotować słodki przysmak samodzielnie w domu. W szczególności wtedy, gdy smakuje tak dobrze, jak chałwa po grecku.
20.08.2024 10:11
Najczęściej znaleźć można chałwę z sezamu, coraz częściej pojawia się ta słonecznikowa. To jednak nie są jedyne opcje, bo w Grecji znaleźć można popularny słodycz w zupełnie innej odsłonie. Jeśli nie byłeś do tej pory przekonany do chałwy, ten przepis może zmienić twoje podejście i sprawić, że odkryjesz popularny przysmak na nowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chałwa bez sezamu
Brzmi jak coś niemożliwego, ale w Grecji znajdziesz ten przysmak bez większych problemów. Podstawą jest tutaj grysik, czyli drobna kaszka manna, którą nasze babcie często dodawały do zup.
Grecka chałwa może być podana jako deser, przekąska lub dodatek do lodów. Domowa chałwa jest zawsze świeża i nie zawiera sztucznych dodatków. Zdecydowanie nie można jej nazwać dietetycznym deserem, ale warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.
Przepis na chałwę po grecku
Zwykła kasza manna, oliwa i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować tę słodką przekąskę. Prosty skład, proste przygotowanie i smaczny deser, tutaj nie da się nic zepsuć. Jej delikatny smak i przyjemna konsystencja z pewnością przypadną ci do gustu. Chałwa bez sezamu to świetna alternatywa dla alergików.
Składniki:
Chałwa:
- 400 g grysiku,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- 40 g rodzynek
Syrop cukrowy:
- 600 ml wody,
- 360 g cukru,
- 3 goździki,
- 2 kawałki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Gotuj przez 12 minut. Sprawdzaj garnek i mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
- Zeszklij grysik na złoty kolor na oliwie.
- Połącz grysik z syropem, dodaj rodzynki.
- Przełóż do formy i chłodź.
Prosta chałwa po grecku jest już gotowa. Możesz przelać ją do małych foremek lub miseczek albo umieścić w keksówce i później pokroić w mniejsze kawałki. Smak jest tak intensywny i harmonijny, że każda dodatkowa nuta byłaby profanacją. Wystarczy jedynie gorzka, czarna herbata i można się delektować. Smacznego!