NewsyOto dlaczego warto pić kawę. Tego nie spodziewli się nawet naukowcy

Oto dlaczego warto pić kawę. Tego nie spodziewli się nawet naukowcy

Już nie raz pisaliśmy o prozdrowotnych właściwościach kawy. Ten napój ma wiele zalet, oczywiście gdy nie przesadzamy z jego ilością. Potwierdzają to najnowsze badania, ich wyniki zaskoczyły nawet naukowców.

Kawa w różowym kubku
Kawa w różowym kubku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.09.2024 | aktual.: 07.09.2024 09:20

Kawę pijemy często po prostu dla przyjemności i doskonałego smaku. Jednak ten napój ma też wiele korzyści zdrowotnych. A jeśli dołożymy do tego, że kawę pijemy w dobrym towarzystwie, korzyści jest jeszcze więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak kawa może wpływać na zdrowie?

Na prozdrowotne właściwości kawy ma wpływ zawartość kofeiny, która naturalnie stymuluje i pobudza układ nerwowy. Jej drugim ważnym składnikiem są antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Badania wskazują, że regularne spożywanie tego napoju może pomóc w obniżeniu ryzyka rozwinięcia licznych chorób, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych rodzajów raka. Warto również wspomnieć, że kawa ma działanie przeciwzapalne, co może korzystnie wpływać na zdrowie ogólne.

Daje siłę i moc

Najnowsze badania wykazały, że osoby pijące od trzech do czterech filiżanek kawy dziennie są mniej narażone na depresję. Było to zaskoczeniem dla naukowców, bo jak przyznali, kofeina nie jest uważana za silny lek przeciwdepresyjny. Te same badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii dowodzą też, że osoby pijące kawę mają krótszy czas reakcji, więcej siły i lepszą wytrzymałość mięśni. W ich przypadku maleje również ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona lub cukrzycę.

Wpływ kawy na serce

W badaniu w Wielkiej Brytanii wzięło udział ponad 380 tys. osób, które obserwowano przez 10 lat. Wyniki wykazały, że osoby, które piły od dwóch do trzech filiżanek dziennie, miały niższe ryzyko rozwoju chorób serca. O tej właściwości kawy wiadomo od dawna. Jednak okazało się, że podobne efekty dawała również kawa bezkofeinowa. Naukowcy dowiedli, że nie jest to zasługa kofeiny. Przed paleniem ziarna kawy są poddawane fermentacji. W ten sposób powstają również substancje chemiczne, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dlatego dwie do trzech filiżanek kawy dziennie należy uznać za część zdrowej diety, która często wiąże się ze zdrowym mikrobiomem jelitowym — twierdzą brytyjscy naukowcy.

Wybrane dla Ciebie