Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Kokosowa kostka, skrywająca pod czekoladą polewą pyszny biszkopt, to ciasteczko idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Skuszą się na nie dorośli, z wielką ochotą sięgną dzieci, a ty przygotujesz całość bez większych problemów.

Kokosowe kudłaczeKokosowe kudłacze
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Kokosowe kudłacze babci Janinki są w naszej rodzinie od wielu, wielu lat. Chociaż pojawiają się często na rodzinnych uroczystościach, to wciąż cieszą się ogromną popularnością. Z talerza znikają w mgnieniu oka, więc warto pospieszyć się z jedzeniem. Są czekoladowe, kokosowe, mięciutkie i tak smaczne, że nikogo do jedzenia specjalnie zachęcać nie trzeba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Kokosowe kudłacze babci Janinki

Kokosowe kudłacze to klasyczny wypiek, który zawdzięcza swoją nazwę charakterystycznej, puszystej strukturze przypominającej... no właśnie, kudły. Ten efekt osiąga się dzięki wiórkom kokosowym, które wspaniale komponują się z polewą czekoladową.

Pochodzenie kudłaczy owiane jest nutką tajemnicy. Choć wiele osób uważa je za typowo polskie ciasto, ich korzenie sięgają znacznie dalej – aż do Australii. lat. Co ciekawe, zarówno australijska, jak i polska wersja tego ciasta mają swoje unikalne cechy. Australijskie kudłacze często są bardziej wilgotne i aromatyczne, dzięki dodaniu dużej ilości soku z cytryny. Polskie natomiast, często przygotowywane na święta, mają delikatniejszą strukturę. Najpopularniejsze były w czasach PRL, ale warto przywrócić je do naszych domów i piec kudłacze nie tylko od święta.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka, 
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 200 g masła.

Polewa kakaowa: 

  • 5 łyżek kakao, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 100 g masła,
  • 8 łyżek wody. 

Dodatkowo: 

  • wiórki kokosowe do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż podzielona na mniejsze kawałki miękkie masło. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i zmiksuj. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i połącz składniki.

Masa na kudłacze
Masa na kudłacze © Pyszności

Krok 2. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je do masy z żółtkami i wymieszaj łyżką. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusz na 25 minut.

Ciasto gotowe do pieczenia
Ciasto gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotuj polewę czekoladą. W garnku umieść masło. Gdy się roztopi i będzie gorące, wsyp cukier, kakao oraz wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Zagotuj całość.

Polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa © Pyszności

Krok 4. Upieczone i przestudzone ciasto podziel na kwadraty. Zanurzaj w przestudzonej polewie, a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych. Gdy polewa nieco zastygnie, kudłacze są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Kokosowe kudłacze
Kokosowe kudłacze © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu