Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat
Kokosowa kostka, skrywająca pod czekoladą polewą pyszny biszkopt, to ciasteczko idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Skuszą się na nie dorośli, z wielką ochotą sięgną dzieci, a ty przygotujesz całość bez większych problemów.
02.10.2024 11:11
Kokosowe kudłacze babci Janinki są w naszej rodzinie od wielu, wielu lat. Chociaż pojawiają się często na rodzinnych uroczystościach, to wciąż cieszą się ogromną popularnością. Z talerza znikają w mgnieniu oka, więc warto pospieszyć się z jedzeniem. Są czekoladowe, kokosowe, mięciutkie i tak smaczne, że nikogo do jedzenia specjalnie zachęcać nie trzeba.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosowe kudłacze babci Janinki
Kokosowe kudłacze to klasyczny wypiek, który zawdzięcza swoją nazwę charakterystycznej, puszystej strukturze przypominającej... no właśnie, kudły. Ten efekt osiąga się dzięki wiórkom kokosowym, które wspaniale komponują się z polewą czekoladową.
Pochodzenie kudłaczy owiane jest nutką tajemnicy. Choć wiele osób uważa je za typowo polskie ciasto, ich korzenie sięgają znacznie dalej – aż do Australii. lat. Co ciekawe, zarówno australijska, jak i polska wersja tego ciasta mają swoje unikalne cechy. Australijskie kudłacze często są bardziej wilgotne i aromatyczne, dzięki dodaniu dużej ilości soku z cytryny. Polskie natomiast, często przygotowywane na święta, mają delikatniejszą strukturę. Najpopularniejsze były w czasach PRL, ale warto przywrócić je do naszych domów i piec kudłacze nie tylko od święta.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła.
Polewa kakaowa:
- 5 łyżek kakao,
- 1/2 szklanki cukru,
- 100 g masła,
- 8 łyżek wody.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do obtoczenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż podzielona na mniejsze kawałki miękkie masło. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i zmiksuj. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i połącz składniki.
Krok 2. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je do masy z żółtkami i wymieszaj łyżką. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusz na 25 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotuj polewę czekoladą. W garnku umieść masło. Gdy się roztopi i będzie gorące, wsyp cukier, kakao oraz wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Zagotuj całość.
Krok 4. Upieczone i przestudzone ciasto podziel na kwadraty. Zanurzaj w przestudzonej polewie, a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych. Gdy polewa nieco zastygnie, kudłacze są już gotowe do jedzenia. Smacznego!