PrzepisCiastaLetni klasyk. To ciasto robi furorę, a właśnie teraz smakuje najlepiej

Letni klasyk. To ciasto robi furorę, a właśnie teraz smakuje najlepiej

Malinowa chmurka
Malinowa chmurka
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. redakcji

29.07.2024 14:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dla wielu to ideał. Deser w postaci malinowej chmurki łączy sezonowy smak słodkich owoców z kruchością ciasta i lekkością kremu. Teraz, gdy sezon na maliny jest w pełni, deser ten smakuje najlepiej. Bez względu na to, czy planujesz rodzinne spotkanie, oczekujesz wizyty znajomych, czy po prostu masz ochotę na coś słodkiego, ciasto malinowa chmurka będzie doskonałym wyborem.

Sezon na maliny to idealny moment, aby odkryć przepis malinową chmurkę. A jeśli zależy ci na przygotowaniu deseru, który miałby zrobić wrażenie na wszystkich, lepszej propozycji nie znajdziesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowa chmurka. Ten letni deser robi furorę

Bez względu na okazję malinowa chmurka zawsze wzbudza zachwyt i rozpieszcza podniebienia swoim niepowtarzalnym smakiem. Dodatkowym atutem jest fakt, że deser ten możesz piec przez cały rok, nie tylko latem. Jest to możliwe dzięki temu, że z powodzeniem możesz tu wykorzystać mrożone maliny.

Malinowa chmurka to ciasto o wielu warstwach smakowych. Kruchy spód stanowi solidną bazę dla tego wyjątkowego deseru, następna jest owocowa warstwa pełna soczystych malin. Połączenie to jest uzupełniane przez kremową masę śmietankową, a na samym szczycie malinowej chmurki znajduje się chrupiąca beza z migdałami. Malinowa chmurka to uczta i dla podniebienia, i dla oczu.

Ciasto malinowa chmurka
Ciasto malinowa chmurka© Pyszności | mat. redakcji

Malinowa chmurka. Przepis

Składniki:

KRUCHE CIASTO

  • 60 g miękkiego masła,
  • 3 żółtka,
  • 7 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki.

WARSTWA MALINOWA

  • 400 g malin,
  • 2 galaretki malinowe.

KREM

  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • galaretka krystaliczna.

BEZA

  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 garście migdałów w płatkach.

Przygotowanie:

  1. Kruche ciasto. Żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub wanilinowy, masło i mąkę wymieszaj razem. Zagnieć z powstałych składników ciasto, a następnie wyłóż nim tortownicę.
  2. Ciasto piecz przez 15 minut w 180 st. C.
  3. Beza. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Do sztywnej piany partiami zacznij dodawać cukier, następnie mąkę ziemniaczaną.
  4. Gotową pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj w koło o średnicy podobnej do kruchego spodu. Posyp całość płatkami migdałów i włóż do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 70 minut.
  5. Warstwa malinowa. Galaretki malinowe przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostudzenia. Maliny ułóż na upieczonym kruchym spodzie i zalej je ostudzoną, tężejąca galaretką. Włóż całość do lodówki.
  6. Krem. Śmietankę dobrze schłodzoną ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo mascarpone, cały czas mieszając. Do masy wlej na końcu galaretkę krystaliczną. Tak przygotowaną masę wyłóż na gotową galaretkę. Wstaw do lodówki, by kremowa masa stężała.
  7. Na końcu upieczoną i przestudzoną bezę połóż na schłodzone ciasto.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także