Letni klasyk. To ciasto robi furorę, a właśnie teraz smakuje najlepiej

Dla wielu to ideał. Deser w postaci malinowej chmurki łączy sezonowy smak słodkich owoców z kruchością ciasta i lekkością kremu. Teraz, gdy sezon na maliny jest w pełni, deser ten smakuje najlepiej. Bez względu na to, czy planujesz rodzinne spotkanie, oczekujesz wizyty znajomych, czy po prostu masz ochotę na coś słodkiego, ciasto malinowa chmurka będzie doskonałym wyborem.

Malinowa chmurkaMalinowa chmurka
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. redakcji

Sezon na maliny to idealny moment, aby odkryć przepis malinową chmurkę. A jeśli zależy ci na przygotowaniu deseru, który miałby zrobić wrażenie na wszystkich, lepszej propozycji nie znajdziesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Malinowa chmurka. Ten letni deser robi furorę

Bez względu na okazję malinowa chmurka zawsze wzbudza zachwyt i rozpieszcza podniebienia swoim niepowtarzalnym smakiem. Dodatkowym atutem jest fakt, że deser ten możesz piec przez cały rok, nie tylko latem. Jest to możliwe dzięki temu, że z powodzeniem możesz tu wykorzystać mrożone maliny.

Malinowa chmurka to ciasto o wielu warstwach smakowych. Kruchy spód stanowi solidną bazę dla tego wyjątkowego deseru, następna jest owocowa warstwa pełna soczystych malin. Połączenie to jest uzupełniane przez kremową masę śmietankową, a na samym szczycie malinowej chmurki znajduje się chrupiąca beza z migdałami. Malinowa chmurka to uczta i dla podniebienia, i dla oczu.

Ciasto malinowa chmurka
Ciasto malinowa chmurka © Pyszności | mat. redakcji

Malinowa chmurka. Przepis

Składniki:

KRUCHE CIASTO

  • 60 g miękkiego masła,
  • 3 żółtka,
  • 7 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki.

WARSTWA MALINOWA

  • 400 g malin,
  • 2 galaretki malinowe.

KREM

  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • galaretka krystaliczna.

BEZA

  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 garście migdałów w płatkach.

Przygotowanie:

  1. Kruche ciasto. Żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub wanilinowy, masło i mąkę wymieszaj razem. Zagnieć z powstałych składników ciasto, a następnie wyłóż nim tortownicę.
  2. Ciasto piecz przez 15 minut w 180 st. C.
  3. Beza. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Do sztywnej piany partiami zacznij dodawać cukier, następnie mąkę ziemniaczaną.
  4. Gotową pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj w koło o średnicy podobnej do kruchego spodu. Posyp całość płatkami migdałów i włóż do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 70 minut.
  5. Warstwa malinowa. Galaretki malinowe przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostudzenia. Maliny ułóż na upieczonym kruchym spodzie i zalej je ostudzoną, tężejąca galaretką. Włóż całość do lodówki.
  6. Krem. Śmietankę dobrze schłodzoną ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo mascarpone, cały czas mieszając. Do masy wlej na końcu galaretkę krystaliczną. Tak przygotowaną masę wyłóż na gotową galaretkę. Wstaw do lodówki, by kremowa masa stężała.
  7. Na końcu upieczoną i przestudzoną bezę połóż na schłodzone ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟