Letni klasyk. To ciasto robi furorę, a właśnie teraz smakuje najlepiej

Dla wielu to ideał. Deser w postaci malinowej chmurki łączy sezonowy smak słodkich owoców z kruchością ciasta i lekkością kremu. Teraz, gdy sezon na maliny jest w pełni, deser ten smakuje najlepiej. Bez względu na to, czy planujesz rodzinne spotkanie, oczekujesz wizyty znajomych, czy po prostu masz ochotę na coś słodkiego, ciasto malinowa chmurka będzie doskonałym wyborem.

Malinowa chmurkaMalinowa chmurka
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. redakcji

Sezon na maliny to idealny moment, aby odkryć przepis malinową chmurkę. A jeśli zależy ci na przygotowaniu deseru, który miałby zrobić wrażenie na wszystkich, lepszej propozycji nie znajdziesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Malinowa chmurka. Ten letni deser robi furorę

Bez względu na okazję malinowa chmurka zawsze wzbudza zachwyt i rozpieszcza podniebienia swoim niepowtarzalnym smakiem. Dodatkowym atutem jest fakt, że deser ten możesz piec przez cały rok, nie tylko latem. Jest to możliwe dzięki temu, że z powodzeniem możesz tu wykorzystać mrożone maliny.

Malinowa chmurka to ciasto o wielu warstwach smakowych. Kruchy spód stanowi solidną bazę dla tego wyjątkowego deseru, następna jest owocowa warstwa pełna soczystych malin. Połączenie to jest uzupełniane przez kremową masę śmietankową, a na samym szczycie malinowej chmurki znajduje się chrupiąca beza z migdałami. Malinowa chmurka to uczta i dla podniebienia, i dla oczu.

Ciasto malinowa chmurka
Ciasto malinowa chmurka © Pyszności | mat. redakcji

Malinowa chmurka. Przepis

Składniki:

KRUCHE CIASTO

  • 60 g miękkiego masła,
  • 3 żółtka,
  • 7 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki.

WARSTWA MALINOWA

  • 400 g malin,
  • 2 galaretki malinowe.

KREM

  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • galaretka krystaliczna.

BEZA

  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 garście migdałów w płatkach.

Przygotowanie:

  1. Kruche ciasto. Żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub wanilinowy, masło i mąkę wymieszaj razem. Zagnieć z powstałych składników ciasto, a następnie wyłóż nim tortownicę.
  2. Ciasto piecz przez 15 minut w 180 st. C.
  3. Beza. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Do sztywnej piany partiami zacznij dodawać cukier, następnie mąkę ziemniaczaną.
  4. Gotową pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj w koło o średnicy podobnej do kruchego spodu. Posyp całość płatkami migdałów i włóż do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 70 minut.
  5. Warstwa malinowa. Galaretki malinowe przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostudzenia. Maliny ułóż na upieczonym kruchym spodzie i zalej je ostudzoną, tężejąca galaretką. Włóż całość do lodówki.
  6. Krem. Śmietankę dobrze schłodzoną ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo mascarpone, cały czas mieszając. Do masy wlej na końcu galaretkę krystaliczną. Tak przygotowaną masę wyłóż na gotową galaretkę. Wstaw do lodówki, by kremowa masa stężała.
  7. Na końcu upieczoną i przestudzoną bezę połóż na schłodzone ciasto.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości