W Krakowie zajadają się małdrzykami. Są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki

Małdrzyki to słodka perełka polskiej kuchni. Niepozorne placuszki świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. W Krakowie zajadają się nimi od pokoleń i najwyższa pora, by małdrzyki poznała cała Polska.

Małdrzyki krakowskieMałdrzyki krakowskie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Nazwa tych placuszków pochodzi od specjalnego rodzaju sera – "małdrzyka" lub "mądrzyka", który powstawał ze słodkiego mleka specjalnie pod te placki. Dziś bez problemu możesz przygotować je z tłustego lub półtłustego twarogu. Intensywny smak twarogu, delikatna słodycz i lekka chrupkość sprawiają, że nie sposób im się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małdrzyki są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki

Małdrzyki krakowskie - przepis na placki z twarogu

Najlepszy do przygotowania małdrzyków będzie tłusty twaróg, który nada placuszkom odpowiednią konsystencję i smak. Małdrzyki najlepiej smażyć na średnim ogniu, na rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu będą równomiernie usmażone i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Za małdrzykami krakowskimi przepadają dzieci, ale i dorośli nie potrafią odmówić sobie porcji tego przysmaku.

To placki z naprawdę długą historią. Przepis na małdrzyki zawarty jest w klasycznym podręczniku kulinarnym Bronisławy Leśniewskiej "Kucharz polski, jaki być powinien: książka podręczna dla ekonomiczno-troskliwych gospodyń", opublikowanym w połowie XIX wieku.

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej.

Dodatki:

  • miód,
  • maliny/borówki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Wbij jajka, dodaj cukier oraz mąkę pszenną i wymieszaj masę.

Placki twarogowe
Placki twarogowe © Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i wykładaj porcje przygotowanej masy. Smaż z obu stron, aż placuszki się zarumienią.

Najlepiej smażyć na wolnym ogniu
Najlepiej smażyć na wolnym ogniu © Pyszności

Krok 3. Usmażone małdrzyki odłóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaj z miodem oraz owocami.

Najlepiej smażyć na wolnym ogniu
Najlepiej smażyć na wolnym ogniu © Pyszności

Małdrzyki krakowskie można podawać na słodko, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem świeżych owoców, śmietany lub nawet lodów. Najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, a amatorów podkradania ich bez żadnych dodatków na pewno nie zabraknie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska