WideoW Krakowie zajadają się małdrzykami. Są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki

W Krakowie zajadają się małdrzykami. Są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki

Małdrzyki krakowskie
Małdrzyki krakowskie
Źródło zdjęć: © Pyszności

29.07.2024 08:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Małdrzyki to słodka perełka polskiej kuchni. Niepozorne placuszki świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. W Krakowie zajadają się nimi od pokoleń i najwyższa pora, by małdrzyki poznała cała Polska.

Nazwa tych placuszków pochodzi od specjalnego rodzaju sera – "małdrzyka" lub "mądrzyka", który powstawał ze słodkiego mleka specjalnie pod te placki. Dziś bez problemu możesz przygotować je z tłustego lub półtłustego twarogu. Intensywny smak twarogu, delikatna słodycz i lekka chrupkość sprawiają, że nie sposób im się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małdrzyki krakowskie - przepis na placki z twarogu

Najlepszy do przygotowania małdrzyków będzie tłusty twaróg, który nada placuszkom odpowiednią konsystencję i smak. Małdrzyki najlepiej smażyć na średnim ogniu, na rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu będą równomiernie usmażone i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Za małdrzykami krakowskimi przepadają dzieci, ale i dorośli nie potrafią odmówić sobie porcji tego przysmaku.

To placki z naprawdę długą historią. Przepis na małdrzyki zawarty jest w klasycznym podręczniku kulinarnym Bronisławy Leśniewskiej "Kucharz polski, jaki być powinien: książka podręczna dla ekonomiczno-troskliwych gospodyń", opublikowanym w połowie XIX wieku.

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej.

Dodatki:

  • miód,
  • maliny/borówki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Wbij jajka, dodaj cukier oraz mąkę pszenną i wymieszaj masę.

Placki twarogowe
Placki twarogowe© Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i wykładaj porcje przygotowanej masy. Smaż z obu stron, aż placuszki się zarumienią.

Najlepiej smażyć na wolnym ogniu
Najlepiej smażyć na wolnym ogniu© Pyszności

Krok 3. Usmażone małdrzyki odłóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaj z miodem oraz owocami.

Najlepiej smażyć na wolnym ogniu
Najlepiej smażyć na wolnym ogniu© Pyszności

Małdrzyki krakowskie można podawać na słodko, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem świeżych owoców, śmietany lub nawet lodów. Najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, a amatorów podkradania ich bez żadnych dodatków na pewno nie zabraknie. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także