Blenduję twaróg z jogurtem i mrożę. Taki deser mogę jeść bez wyrzutów sumienia

Ulubiony letni deser, który uwielbiają wszyscy, niezależnie od wieku. Problem w tym, że tradycyjne lody skrywają zazwyczaj dużą dawkę cukru i tłuszczu, co nie sprzyja naszemu zdrowiu. Na szczęście istnieje ciekawa alternatywa. Do jej przygotowania potrzebować będziemy… twarogu.

LodyLody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Choć w spożyciu lodów daleko nam do światowych rekordzistów, czyli Nowozelandczyków, którzy pochłaniają rocznie ponad 28 kilogramów mrożonych specjałów (Polacy ok. 5 l), nie ulega wątpliwości, że jest to jeden z ulubionych letnich deserów. Przekonuje o tym badanie przeprowadzone przez Instytut ARC Rynek i Opinie na zlecenie marki Koral. Wynika z niego, że aż 94 proc. naszych rodaków lubi lody, niezależnie od wieku, płci czy miejsca zamieszkania. Zdaniem ankietowanych mrożone pyszności poprawiają nastrój, sprzyjają rozmowom i rodzinnym chwilom, a także łączą ludzi.

Badanie wykazało także, iż jesteśmy tradycjonalistami i najczęściej wybieramy smaki, które już dobrze znamy. Jakie? Sięgamy przede wszystkim po śmietankowe, waniliowe, czekoladowe i owocowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Przy wyborze warto jednak kierować się także składem produktu, a ten bywa niezbyt ciekawy. Gotowe lody zawierają zazwyczaj dużo cukru i tłuszczu, a także sztuczne barwniki, dodatki podtrzymujące pożądaną barwę i smak oraz rozmaite stabilizatory czy emulgatory.

Zdrowszą alternatywą mogą okazać się domowe lody, choćby przygotowane na bazie twarogu.

Twaróg – wartości odżywcze

Najważniejszym składnikiem lodów jest oczywiście biały ser, najlepiej tłusty lub półtłusty, który zapewni deserowi nie tylko odpowiednią konsystencję, ale również dostarczy solidnej dawki cennych składników odżywczych.

Tłuszcz mlekowy jest potrzebny do budowy i funkcjonowania każdej komórki, stanowi również nośnik wielu aktywnych związków. Kryje bogactwo łatwostrawnych białek, czyli ważnego budulca tkanek i kości, niezbędnego także do wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Zawiera dużo wapnia, który nie tylko wzmacnia kości i zęby, ale też pomaga utrzymać prawidłową krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, poprawia samopoczucie i łagodzi stres.

Jak w każdym produkcie nabiałowym, w twarogu znajdziemy sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi oraz produkcji antyciał przez układ odpornościowy) oraz B12 (podnosi odporność na stres, zapobiega anemii, poprawia apetyt, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera).

Lody twarogowe – jak to zrobić

Do przygotowania najbardziej klasycznej wersji lodów potrzebujemy dobrej jakości twarogu, tłustego lub półtłustego (250 g), który najpierw blendujemy na gładką masę z gęstym jogurtem naturalnym (200 ml). Następnie dodajemy miód lub inny słodzik, np. syrop klonowy (3-4 łyżki), ekstrakt waniliowy (łyżeczka) oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Ponownie miksujemy.

Lody przekładamy do foremki i schładzamy w zamrażalniku, minimum cztery godziny. Najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia, masę co pół godziny miksujemy, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu. Lody wyjmujemy z lodówki na kilka minut przed podaniem.

Oczywiście z takiej bazy można przygotować desery o różnych smakach, dodając do masy twarogowej (oczywiście przed zamrożeniem) zmiksowane owoce (truskawki, maliny, mango, jagody) albo drobno posiekaną czekoladę czy orzechy (włoskie, laskowe).

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska