Karniowickie szarpańce to specjalność kuchni małopolskiej. Tak pyszne, że trudno się od nich oderwać

Czy z kilku prostych składników można przygotować ciekawą przekąskę w słodkim wydaniu? Do tego w szybki i prosty sposób? Oczywiście, że tak. Co więcej, smaczny rarytas nosi też bardzo ciekawą nazwę.

Palce lizać!Palce lizać!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czasami dopada nas ochota na coś słodkiego. Warto mieć wtedy pod ręką sprawdzone i szybkie receptury na domowe słodkości. I jak się okazuje, wiele takich smacznych kęsków można znaleźć w kuchniach regionalnych na terenie całej Polski. 

Nie inaczej jest również w przypadku kuchni małopolskiej, gdzie w powiecie chrzanowskim z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wyjątkowa receptura na genialne karniowickie szarpańce. Są to małe kawałki ciasta drożdżowego, które należy oderwać, a następnie usmażyć w głębokim oleju na złocisty kolor. Szybka i smaczna przekąska jest tak popularna, że w 2021 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa małopolskiego w kategorii "Gotowe dania i potrawy".

Wypróbuj przepis na ten słodki przysmak z Małopolski jeszcze dzisiaj. Będziesz zachwycony ich smakiem i sposobem przyrządzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karniowickie szarpańce. Przepis na specjalność kuchni małopolskiej

Karniowickie szarpańce — przepis na przysmak z Małopolski

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia świeżych drożdży z cukrem oraz letnim mlekiem. 

W przepisie nie zabraknie m.in. mleka
W przepisie nie zabraknie m.in. mleka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie w osobnej misce mieszam ze sobą mąkę, sól, żółtko, jajko oraz cukier. Po chwili dodaję także wcześniej przygotowaną mieszankę na bazie drożdży. 

Do miski wlewam mieszankę z drożdżami
Do miski wlewam mieszankę z drożdżami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wszystko dokładnie mieszam przy pomocy drewnianej łyżki, aż powstanie jednolite ciasto. Dopiero wtedy przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto mogło spokojnie wyrosnąć. 

Ciasto pod przykryciem powinno podwoić swoją objętość
Ciasto pod przykryciem powinno podwoić swoją objętość © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po 60 minutach przelewam do garnka olej i dobrze go podgrzewam. Następnie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej odrywam kawałki ciasta i wrzucam je na rozgrzany olej. 

Jeszcze tylko smażenie
Jeszcze tylko smażenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Każdy taki element smażę z obu stron po kilka minut. Po wyjęciu karniowickich szarpańców z garnka odkładam je na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypuję je dodatkowo cukrem pudrem. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie już od samego patrzenia
Ślinka cieknie już od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯