PrzepisPrzekąskiKarniowickie szarpańce to specjalność kuchni małopolskiej. Tak pyszne, że trudno się od nich oderwać

Karniowickie szarpańce to specjalność kuchni małopolskiej. Tak pyszne, że trudno się od nich oderwać

Czy z kilku prostych składników można przygotować ciekawą przekąskę w słodkim wydaniu? Do tego w szybki i prosty sposób? Oczywiście, że tak. Co więcej, smaczny rarytas nosi też bardzo ciekawą nazwę.

Palce lizać!
Palce lizać!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

05.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czasami dopada nas ochota na coś słodkiego. Warto mieć wtedy pod ręką sprawdzone i szybkie receptury na domowe słodkości. I jak się okazuje, wiele takich smacznych kęsków można znaleźć w kuchniach regionalnych na terenie całej Polski. 

Nie inaczej jest również w przypadku kuchni małopolskiej, gdzie w powiecie chrzanowskim z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wyjątkowa receptura na genialne karniowickie szarpańce. Są to małe kawałki ciasta drożdżowego, które należy oderwać, a następnie usmażyć w głębokim oleju na złocisty kolor. Szybka i smaczna przekąska jest tak popularna, że w 2021 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa małopolskiego w kategorii "Gotowe dania i potrawy".

Wypróbuj przepis na ten słodki przysmak z Małopolski jeszcze dzisiaj. Będziesz zachwycony ich smakiem i sposobem przyrządzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karniowickie szarpańce — przepis na przysmak z Małopolski

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia świeżych drożdży z cukrem oraz letnim mlekiem. 

W przepisie nie zabraknie m.in. mleka
W przepisie nie zabraknie m.in. mleka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie w osobnej misce mieszam ze sobą mąkę, sól, żółtko, jajko oraz cukier. Po chwili dodaję także wcześniej przygotowaną mieszankę na bazie drożdży. 

Do miski wlewam mieszankę z drożdżami
Do miski wlewam mieszankę z drożdżami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wszystko dokładnie mieszam przy pomocy drewnianej łyżki, aż powstanie jednolite ciasto. Dopiero wtedy przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto mogło spokojnie wyrosnąć. 

Ciasto pod przykryciem powinno podwoić swoją objętość
Ciasto pod przykryciem powinno podwoić swoją objętość© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po 60 minutach przelewam do garnka olej i dobrze go podgrzewam. Następnie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej odrywam kawałki ciasta i wrzucam je na rozgrzany olej. 

Jeszcze tylko smażenie
Jeszcze tylko smażenie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Każdy taki element smażę z obu stron po kilka minut. Po wyjęciu karniowickich szarpańców z garnka odkładam je na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypuję je dodatkowo cukrem pudrem. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie już od samego patrzenia
Ślinka cieknie już od samego patrzenia© Licencjodawca | Pyszności