PrzepisPrzekąskiKarniowickie szarpańce to specjalność kuchni małopolskiej. Tak pyszne, że trudno się od nich oderwać

Karniowickie szarpańce to specjalność kuchni małopolskiej. Tak pyszne, że trudno się od nich oderwać

Palce lizać!
Palce lizać!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

05.06.2024 14:42, aktual.: 13.06.2024 12:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy z kilku prostych składników można przygotować ciekawą przekąskę w słodkim wydaniu? Do tego w szybki i prosty sposób? Oczywiście, że tak. Co więcej, smaczny rarytas nosi też bardzo ciekawą nazwę.

Czasami dopada nas ochota na coś słodkiego. Warto mieć wtedy pod ręką sprawdzone i szybkie receptury na domowe słodkości. I jak się okazuje, wiele takich smacznych kęsków można znaleźć w kuchniach regionalnych na terenie całej Polski. 

Nie inaczej jest również w przypadku kuchni małopolskiej, gdzie w powiecie chrzanowskim z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wyjątkowa receptura na genialne karniowickie szarpańce. Są to małe kawałki ciasta drożdżowego, które należy oderwać, a następnie usmażyć w głębokim oleju na złocisty kolor. Szybka i smaczna przekąska jest tak popularna, że w 2021 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa małopolskiego w kategorii "Gotowe dania i potrawy".

Wypróbuj przepis na ten słodki przysmak z Małopolski jeszcze dzisiaj. Będziesz zachwycony ich smakiem i sposobem przyrządzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karniowickie szarpańce — przepis na przysmak z Małopolski

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia świeżych drożdży z cukrem oraz letnim mlekiem. 

W przepisie nie zabraknie m.in. mleka
W przepisie nie zabraknie m.in. mleka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie w osobnej misce mieszam ze sobą mąkę, sól, żółtko, jajko oraz cukier. Po chwili dodaję także wcześniej przygotowaną mieszankę na bazie drożdży. 

Do miski wlewam mieszankę z drożdżami
Do miski wlewam mieszankę z drożdżami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wszystko dokładnie mieszam przy pomocy drewnianej łyżki, aż powstanie jednolite ciasto. Dopiero wtedy przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto mogło spokojnie wyrosnąć. 

Ciasto pod przykryciem powinno podwoić swoją objętość
Ciasto pod przykryciem powinno podwoić swoją objętość© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po 60 minutach przelewam do garnka olej i dobrze go podgrzewam. Następnie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej odrywam kawałki ciasta i wrzucam je na rozgrzany olej. 

Jeszcze tylko smażenie
Jeszcze tylko smażenie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Każdy taki element smażę z obu stron po kilka minut. Po wyjęciu karniowickich szarpańców z garnka odkładam je na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypuję je dodatkowo cukrem pudrem. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie już od samego patrzenia
Ślinka cieknie już od samego patrzenia© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl