Na ostatnie urodziny zrobiłam gofrowy tort. Goście do dzisiaj go wspominają
Jeśli wielkimi krokami zbliża się jakaś okazja, na której powinien pojawić się pyszny tort, mam dla ciebie bardzo ciekawą propozycję. Wszyscy będą zajadać się ze smakiem.
19.05.2024 | aktual.: 19.05.2024 15:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Trudno wyobrazić sobie urodziny, imieniny czy inne rodzinne spotkanie bez pysznego tortu. I zazwyczaj jest to kilka blatów biszkoptowych przełożonych różnego rodzaju kremem z tradycyjną polewą czekoladową. Oczywiście w takim wypieku nie ma nic złego, ale z drugiej strony warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i postawić na zupełnie inne rozwiązanie.
Na przykład na tort na bazie chrupiących gofrów, które należy przełożyć masą z truskawkowym akcentem. Co więcej, do jego przygotowania nie będziesz potrzebował w ogóle piekarnika. Nie przegap okazji i zapoznaj się z fenomenalną inspiracją na domowe słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofrowy tort — przepis
Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, wszyscy zaniemówili z wrażenia. Od tamtej pory nie chcą nawet słyszeć o innym torcie.
Składniki:
Ciasto na gofry (około 8 sztuk):
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 400 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego.
Masa z truskawkami:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 350 g mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 300 g pokrojonych truskawek.
Dekoracja:
- 50 ml śmietanki 30 proc.,
- truskawki,
- listek mięty do dekoracji.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na gofry. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz olej.
Krok 2. Gotowe ciasto przelewam do rozgrzanej gofrownicy i piekę do chwili, aż gofry nabiorą złocistych rumieńców.
Krok 3. Następnie przygotowuję masę z truskawkami. Aby ją zrobić, w pierwszej kolejności ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Po chwili dodaję też mascarpone. Jako ostatni element w misce pojawiają się umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
Krok 4. Na talerzu układam blisko siebie cztery gofry, aby stworzyły kształt dużego kwadratu. Po czym przy pomocy okrągłego rantu wycinam idealne koło. I spód do tortu jest już gotowy.
Krok 5. Bez zdejmowania rantu, bezpośrednio na gofrowym spodzie rozprowadzam masę truskawkową. Na koniec przykrywam krem kolejną warstwą z chrupiących wypieków.
Krok 6. To oczywiście nie koniec, bo zostaje jeszcze dekoracja tortu na zimno. Do tego celu wykorzystuję ubitą śmietankę, świeże truskawki oraz mięte.
Krok 7. Gotowy tort wkładam do lodówki na 2 godziny, po czym kroję go na mniejsze kawałki i serwuję gościom. I to wszystko, smacznego!