Na ostatnie urodziny zrobiłam gofrowy tort. Goście do dzisiaj go wspominają

Jeśli wielkimi krokami zbliża się jakaś okazja, na której powinien pojawić się pyszny tort, mam dla ciebie bardzo ciekawą propozycję. Wszyscy będą zajadać się ze smakiem.

W twoim domu tez zrobi furoręW twoim domu tez zrobi furorę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Trudno wyobrazić sobie urodziny, imieniny czy inne rodzinne spotkanie bez pysznego tortu. I zazwyczaj jest to kilka blatów biszkoptowych przełożonych różnego rodzaju kremem z tradycyjną polewą czekoladową. Oczywiście w takim wypieku nie ma nic złego, ale z drugiej strony warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i postawić na zupełnie inne rozwiązanie. 

Na przykład na tort na bazie chrupiących gofrów, które należy przełożyć masą z truskawkowym akcentem. Co więcej, do jego przygotowania nie będziesz potrzebował w ogóle piekarnika. Nie przegap okazji i zapoznaj się z fenomenalną inspiracją na domowe słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofrowy tort robi wrażenie. Dziecinnie prosty w przygotowaniu, a wygląda obłędnie

Gofrowy tort — przepis

Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, wszyscy zaniemówili z wrażenia. Od tamtej pory nie chcą nawet słyszeć o innym torcie.

Składniki:

Ciasto na gofry (około 8 sztuk): 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego. 

Masa z truskawkami: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 350 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 300 g pokrojonych truskawek. 

Dekoracja: 

  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • truskawki,
  • listek mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na gofry. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz olej. 

W pierwszej kolejności przygotowuję mieszankę na gofry
W pierwszej kolejności przygotowuję ciasto na gofry © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotowe ciasto przelewam do rozgrzanej gofrownicy i piekę do chwili, aż gofry nabiorą złocistych rumieńców. 

Gofry są już gotowe
Gofry są już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przygotowuję masę z truskawkami. Aby ją zrobić, w pierwszej kolejności ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Po chwili dodaję też mascarpone. Jako ostatni element w misce pojawiają się umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. 

W kremowej masie nie może zabraknąć truskawek
W kremowej masie nie może zabraknąć truskawek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na talerzu układam blisko siebie cztery gofry, aby stworzyły kształt dużego kwadratu. Po czym przy pomocy okrągłego rantu wycinam idealne koło. I spód do tortu jest już gotowy. 

Spód tortu powstaje w mgnieniu oka
Spód tortu powstaje w mgnieniu oka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Bez zdejmowania rantu, bezpośrednio na gofrowym spodzie rozprowadzam masę truskawkową. Na koniec przykrywam krem kolejną warstwą z chrupiących wypieków. 

Na ostatnią warstwę również składają się gofry
Na ostatnią warstwę również składają się gofry © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. To oczywiście nie koniec, bo zostaje jeszcze dekoracja tortu na zimno. Do tego celu wykorzystuję ubitą śmietankę, świeże truskawki oraz mięte. 

Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce
Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowy tort wkładam do lodówki na 2 godziny, po czym kroję go na mniejsze kawałki i serwuję gościom. I to wszystko, smacznego!

Aż nie sposób oderwać od niego wzroku
Aż nie sposób oderwać od niego wzroku © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟