PrzepisDeseryNa ostatnie urodziny zrobiłam gofrowy tort. Goście do dzisiaj go wspominają

Na ostatnie urodziny zrobiłam gofrowy tort. Goście do dzisiaj go wspominają

W twoim domu tez zrobi furorę
W twoim domu tez zrobi furorę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

19.05.2024 08:29, aktual.: 19.05.2024 15:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli wielkimi krokami zbliża się jakaś okazja, na której powinien pojawić się pyszny tort, mam dla ciebie bardzo ciekawą propozycję. Wszyscy będą zajadać się ze smakiem.

Trudno wyobrazić sobie urodziny, imieniny czy inne rodzinne spotkanie bez pysznego tortu. I zazwyczaj jest to kilka blatów biszkoptowych przełożonych różnego rodzaju kremem z tradycyjną polewą czekoladową. Oczywiście w takim wypieku nie ma nic złego, ale z drugiej strony warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i postawić na zupełnie inne rozwiązanie. 

Na przykład na tort na bazie chrupiących gofrów, które należy przełożyć masą z truskawkowym akcentem. Co więcej, do jego przygotowania nie będziesz potrzebował w ogóle piekarnika. Nie przegap okazji i zapoznaj się z fenomenalną inspiracją na domowe słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofrowy tort — przepis

Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, wszyscy zaniemówili z wrażenia. Od tamtej pory nie chcą nawet słyszeć o innym torcie.

Składniki:

Ciasto na gofry (około 8 sztuk): 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego. 

Masa z truskawkami: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 350 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 300 g pokrojonych truskawek. 

Dekoracja: 

  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • truskawki,
  • listek mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na gofry. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz olej. 

W pierwszej kolejności przygotowuję ciasto na gofry
W pierwszej kolejności przygotowuję ciasto na gofry© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotowe ciasto przelewam do rozgrzanej gofrownicy i piekę do chwili, aż gofry nabiorą złocistych rumieńców. 

Gofry są już gotowe
Gofry są już gotowe© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przygotowuję masę z truskawkami. Aby ją zrobić, w pierwszej kolejności ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Po chwili dodaję też mascarpone. Jako ostatni element w misce pojawiają się umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. 

W kremowej masie nie może zabraknąć truskawek
W kremowej masie nie może zabraknąć truskawek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na talerzu układam blisko siebie cztery gofry, aby stworzyły kształt dużego kwadratu. Po czym przy pomocy okrągłego rantu wycinam idealne koło. I spód do tortu jest już gotowy. 

Spód tortu powstaje w mgnieniu oka
Spód tortu powstaje w mgnieniu oka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Bez zdejmowania rantu, bezpośrednio na gofrowym spodzie rozprowadzam masę truskawkową. Na koniec przykrywam krem kolejną warstwą z chrupiących wypieków. 

Na ostatnią warstwę również składają się gofry
Na ostatnią warstwę również składają się gofry© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. To oczywiście nie koniec, bo zostaje jeszcze dekoracja tortu na zimno. Do tego celu wykorzystuję ubitą śmietankę, świeże truskawki oraz mięte. 

Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce
Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowy tort wkładam do lodówki na 2 godziny, po czym kroję go na mniejsze kawałki i serwuję gościom. I to wszystko, smacznego!

Aż nie sposób oderwać od niego wzroku
Aż nie sposób oderwać od niego wzroku© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także