Na ostatnie urodziny zrobiłam gofrowy tort. Goście do dzisiaj go wspominają

Jeśli wielkimi krokami zbliża się jakaś okazja, na której powinien pojawić się pyszny tort, mam dla ciebie bardzo ciekawą propozycję. Wszyscy będą zajadać się ze smakiem.

W twoim domu tez zrobi furoręW twoim domu tez zrobi furorę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Trudno wyobrazić sobie urodziny, imieniny czy inne rodzinne spotkanie bez pysznego tortu. I zazwyczaj jest to kilka blatów biszkoptowych przełożonych różnego rodzaju kremem z tradycyjną polewą czekoladową. Oczywiście w takim wypieku nie ma nic złego, ale z drugiej strony warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i postawić na zupełnie inne rozwiązanie. 

Na przykład na tort na bazie chrupiących gofrów, które należy przełożyć masą z truskawkowym akcentem. Co więcej, do jego przygotowania nie będziesz potrzebował w ogóle piekarnika. Nie przegap okazji i zapoznaj się z fenomenalną inspiracją na domowe słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofrowy tort robi wrażenie. Dziecinnie prosty w przygotowaniu, a wygląda obłędnie

Gofrowy tort — przepis

Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, wszyscy zaniemówili z wrażenia. Od tamtej pory nie chcą nawet słyszeć o innym torcie.

Składniki:

Ciasto na gofry (około 8 sztuk): 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego. 

Masa z truskawkami: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 350 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 300 g pokrojonych truskawek. 

Dekoracja: 

  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • truskawki,
  • listek mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na gofry. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz olej. 

W pierwszej kolejności przygotowuję mieszankę na gofry
W pierwszej kolejności przygotowuję ciasto na gofry © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotowe ciasto przelewam do rozgrzanej gofrownicy i piekę do chwili, aż gofry nabiorą złocistych rumieńców. 

Gofry są już gotowe
Gofry są już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przygotowuję masę z truskawkami. Aby ją zrobić, w pierwszej kolejności ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Po chwili dodaję też mascarpone. Jako ostatni element w misce pojawiają się umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. 

W kremowej masie nie może zabraknąć truskawek
W kremowej masie nie może zabraknąć truskawek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na talerzu układam blisko siebie cztery gofry, aby stworzyły kształt dużego kwadratu. Po czym przy pomocy okrągłego rantu wycinam idealne koło. I spód do tortu jest już gotowy. 

Spód tortu powstaje w mgnieniu oka
Spód tortu powstaje w mgnieniu oka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Bez zdejmowania rantu, bezpośrednio na gofrowym spodzie rozprowadzam masę truskawkową. Na koniec przykrywam krem kolejną warstwą z chrupiących wypieków. 

Na ostatnią warstwę również składają się gofry
Na ostatnią warstwę również składają się gofry © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. To oczywiście nie koniec, bo zostaje jeszcze dekoracja tortu na zimno. Do tego celu wykorzystuję ubitą śmietankę, świeże truskawki oraz mięte. 

Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce
Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowy tort wkładam do lodówki na 2 godziny, po czym kroję go na mniejsze kawałki i serwuję gościom. I to wszystko, smacznego!

Aż nie sposób oderwać od niego wzroku
Aż nie sposób oderwać od niego wzroku © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy