To idealny tort na komunię. Smakuje identycznie, jak popularne pralinki
Torty na komunię są zachwycające, jednak wygląd nie zawsze idzie w parze ze smakiem. Lepiej przygotować go samodzielnie. Poznaj przepis na tort Raffaello, który zachwyci całą rodzinę. Nie sposób się od niego oderwać.
20.04.2024 | aktual.: 20.04.2024 19:01
Pierwsza komunia święta to ważne wydarzenie w życiu każdego dziecka. Z tej okazji ogranizuje się wystawne przyjęcia, na które zaprasza się całe rodziny. Stól aż ugina się pod pysznościami, jednak najważniejszym punktem przyjęcia jest tort. To ostatni moment, żeby go zamówić.
Chcesz przygotować samodzielnie? Wypróbuj przepis na tort raffaello, który smakuje niczym popularne praliny. Jest słodki, miękki i intensywnie kokosowy. Nie można się od niego oderwać. Tort raffaello sprawdzi się na komunii, weselu czy innym, wystawnym przyjęciu. Wyjaśniamy, jak go przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort raffaello — idealny na komunię
Pamiętasz smak słodkich, kokosowych pralinek Raffaello? W miękkim wafelku skrywa się kokosowo-migdałowe nadzienie, a wierzch oblany jest białą czekoladą, którą otaczają wiórki kokosowe. Tort raffaello idealnie to odzwierciedla. To istnie niebo na talerzu, które doskonale sprawdzi się na wystawne przyjęcie czy komunię.
Tort wykończony jest gęstym, białym kremem, który nie spływa po bokach i trzyma się rantów. Można ozdobić go pralinami, świeżymi owocami czy gotowymi figurkami, które kupisz w dobrze zaopatrzonym sklepie cukierniczym.
Tort raffaello — przepis
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki wody,
- szklanka mąki pszennej,
- łyżka proszku do pieczenia,
- łyżka ekstraktu z wanilii,
Przełożenie:
- puszka kajmaku,
- puszka mleka kokosowego,
- szklanka czarnej, słodkiej herbaty,
- ekstrakt migdałowy,
Krem:
- 70 g wiórków kokosowych,
- 250 g serka mascarpone,
- 500 ml kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
Tynk:
- 3 kostki masła,
- 2 puszki mleka skondensowanego,
- prażone płatki migdałów,
- opcjonalnie:
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Żółtka ukręć z cukrem. Kiedy masa stanie się puszysta, dodaj do niej mąki, wody, ubite białka i ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż do połączenia się składników.
- Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C. przez 40-50 minut. Po upieczeniu zostaw go w piekarniku, aby nie opadł.
- W międzyczasie zajmij się przełożeniem. Wyciągnij dużą miskę i wlej do niej mleko kokosowe, kajmak i ekstrakt migdałowy.
- Gotowy i wystudzony biszkopt podziel na trzy części. Pierwszą z nich nasącz czarną herbatą i rozprowadź na niej krem.
- Czas na drugi krem. Ubij kremówkę na sztywno i dodaj do niej serek mascarpone, wiórki kokosowe i cukier puder. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a tak przygotowanym kremem posmaruj pozostałe części ciasta.
- Ostatnim etapem jest przygotowanie tynku, który scali cały tort. Wyciągnij masło i umieść je w misce. Dodaj do niego mleko skondensowane i zmiksuj oba składniki na gładki i puszysty krem.
- Wyrównaj tort i wysmaruj go kremem maślanym. Na końcu posyp go płatkami migdałów i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Porady:
- Jeśli przygotowujesz tort dla dorosłych, zamień herbatę na likier Malibu, który doskonale komponuje się z kremem.