PrzepisWegetariańskaZamiast w boczek zawijam w tortillę. Tymi szparagami zaskoczysz swoją rodzinę

Zamiast w boczek zawijam w tortillę. Tymi szparagami zaskoczysz swoją rodzinę

Tortilla ze szparagami - Pyszności
Tortilla ze szparagami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
19.04.2024 09:25, aktualizacja: 19.04.2024 09:52

Na szparagowy sezon wiele osób czekało z utęsknieniem. Warto w pełni go wykorzystać, tworząc wyjątkowo pyszne dania. Chociaż królują przede wszystkim makarony, zupy i tarty, to warto sięgnąć po nieco inny przepis, który pokaże nieznaną do tej pory stronę szparagów.

Chrupiące, zielone szparagi warto zamknąć w pszennym placki podać w nieco meksykański sposób. Dodatek zielonych szparagów nadaje quesadilli świeżości i wiosennego smaku. To świetny pomysł na lekki lunch, szybką przekąskę czy też przepyszną kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla ze szparagami

Szukasz prostej, a jednocześnie efektownej przekąski idealnej na wiosnę? Ta quesadilla ze szparagami to strzał w dziesiątkę! Pszenny placek skrywa w swoim wnętrzu szparagi oraz ser - połączenie po prostu idealne. Do quesadilli możesz dodać inne ulubione warzywa, np. paprykę, cebulę lub pieczarki.

dlaczego warto jeść szparagi
dlaczego warto jeść szparagi© Licencjodawca

Quesadille możesz podawać z salsą, guacamole lub śmietaną. Do środka, poza warzywami, możesz dorzucić także mięso, na przykład podsmażony boczek lub kawałki usmażonego kurczaka.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Umyj szparagi i odkrój zdrewniałe końcówki. Pokrój je na kawałki o długości około 5 cm.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej szparagi przez około 3 minuty, aż lekko zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Zetrzyj sery na tarce o grubych oczkach.
  4. Połóż jedną tortillę na rozgrzanej patelni.
  5. Posyp połowę tortilli startym serem mozzarella.
  6. Dodaj podsmażone szparagi.
  7. Posyp szparagi startym serem cheddar.
  8. Przykryj tortillą drugą tortillą.
  9. Smaż quesadillę przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż tortilla będzie złocista i chrupiąca.
  10. Pokrój quesadillę na trójkąty i podawaj z salsą pomidorową.

Dla bardziej pikantnego smaku dodaj do farszu odrobinę chili lub papryczki jalapeno. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także