Zamiast w boczek zawijam w tortillę. Tymi szparagami zaskoczysz swoją rodzinę

Na szparagowy sezon wiele osób czekało z utęsknieniem. Warto w pełni go wykorzystać, tworząc wyjątkowo pyszne dania. Chociaż królują przede wszystkim makarony, zupy i tarty, to warto sięgnąć po nieco inny przepis, który pokaże nieznaną do tej pory stronę szparagów.

Tortilla ze szparagami - PysznościTortilla ze szparagami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Chrupiące, zielone szparagi warto zamknąć w pszennym placki podać w nieco meksykański sposób. Dodatek zielonych szparagów nadaje quesadilli świeżości i wiosennego smaku. To świetny pomysł na lekki lunch, szybką przekąskę czy też przepyszną kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej zniknie z talerza, taki jest dobry

Tortilla ze szparagami

Szukasz prostej, a jednocześnie efektownej przekąski idealnej na wiosnę? Ta quesadilla ze szparagami to strzał w dziesiątkę! Pszenny placek skrywa w swoim wnętrzu szparagi oraz ser - połączenie po prostu idealne. Do quesadilli możesz dodać inne ulubione warzywa, np. paprykę, cebulę lub pieczarki.

dlaczego warto jeść szparagi
dlaczego warto jeść szparagi © Licencjodawca

Quesadille możesz podawać z salsą, guacamole lub śmietaną. Do środka, poza warzywami, możesz dorzucić także mięso, na przykład podsmażony boczek lub kawałki usmażonego kurczaka.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Umyj szparagi i odkrój zdrewniałe końcówki. Pokrój je na kawałki o długości około 5 cm.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej szparagi przez około 3 minuty, aż lekko zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Zetrzyj sery na tarce o grubych oczkach.
  4. Połóż jedną tortillę na rozgrzanej patelni.
  5. Posyp połowę tortilli startym serem mozzarella.
  6. Dodaj podsmażone szparagi.
  7. Posyp szparagi startym serem cheddar.
  8. Przykryj tortillą drugą tortillą.
  9. Smaż quesadillę przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż tortilla będzie złocista i chrupiąca.
  10. Pokrój quesadillę na trójkąty i podawaj z salsą pomidorową.

Dla bardziej pikantnego smaku dodaj do farszu odrobinę chili lub papryczki jalapeno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem