Zamiast w boczek zawijam w tortillę. Tymi szparagami zaskoczysz swoją rodzinę
Na szparagowy sezon wiele osób czekało z utęsknieniem. Warto w pełni go wykorzystać, tworząc wyjątkowo pyszne dania. Chociaż królują przede wszystkim makarony, zupy i tarty, to warto sięgnąć po nieco inny przepis, który pokaże nieznaną do tej pory stronę szparagów.
19.04.2024 | aktual.: 19.04.2024 09:52
Chrupiące, zielone szparagi warto zamknąć w pszennym placki podać w nieco meksykański sposób. Dodatek zielonych szparagów nadaje quesadilli świeżości i wiosennego smaku. To świetny pomysł na lekki lunch, szybką przekąskę czy też przepyszną kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortilla ze szparagami
Szukasz prostej, a jednocześnie efektownej przekąski idealnej na wiosnę? Ta quesadilla ze szparagami to strzał w dziesiątkę! Pszenny placek skrywa w swoim wnętrzu szparagi oraz ser - połączenie po prostu idealne. Do quesadilli możesz dodać inne ulubione warzywa, np. paprykę, cebulę lub pieczarki.
Quesadille możesz podawać z salsą, guacamole lub śmietaną. Do środka, poza warzywami, możesz dorzucić także mięso, na przykład podsmażony boczek lub kawałki usmażonego kurczaka.
Składniki:
- 2 tortille pszenne,
- oliwa
- 150 g sera mozzarella,
- 100 g sera cheddar,
- 1 pęczek szparagów zielonych,
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- salsa pomidorowa.
Przygotowanie:
- Umyj szparagi i odkrój zdrewniałe końcówki. Pokrój je na kawałki o długości około 5 cm.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej szparagi przez około 3 minuty, aż lekko zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zetrzyj sery na tarce o grubych oczkach.
- Połóż jedną tortillę na rozgrzanej patelni.
- Posyp połowę tortilli startym serem mozzarella.
- Dodaj podsmażone szparagi.
- Posyp szparagi startym serem cheddar.
- Przykryj tortillą drugą tortillą.
- Smaż quesadillę przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż tortilla będzie złocista i chrupiąca.
- Pokrój quesadillę na trójkąty i podawaj z salsą pomidorową.
Dla bardziej pikantnego smaku dodaj do farszu odrobinę chili lub papryczki jalapeno. Smacznego!