Salsa pomidorowa z nachosami

Salsa pomidorowa z nachosami to nasza propozycja na sylwestrową przekąskę w wydaniu fit. Takiej kombinacji nie sposób powiedzieć nie!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu pysznej salsy pomidorowej pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Nachosy

  1. 3 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1 łyżeczka ostra papryka
  3. 1 łyżeczka mielony kminek
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 3 szt. tortilla pełnoziarnista

Salsa pomidorowa

  1. 2 szt. pomidor czerwony
  2. 2 szt. pomidor żółty
  3. 1-2 szt. ząbki czosnku
  4. 2 szt. jalapeño
  5. 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski
  6. 1/2 szt. limonka sok
  7. 1/2 szkl. świeża kolendra
  8. 1 łyżka sól
  9. 1 łyżeczka cukier

Sposób przygotowania:

1. Podziel tortille pełnoziarniste na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia. Dodaj oliwę z oliwek, ostrą paprykę, mielony kminek i sól. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W robocie kuchennym połącz: czerwone i żółte pomidory, cebulę, jalapeno, czosnek, kmin rzymski, sól, cukier, sok z limonki i posiekaną kolendrę.

Obrazek

4. Przełóż salsę do miski. Dodaj wcześniej przygotowane nachosy i gotowe.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser