Torcik z kremem i dżemem w mega zakręconej wersji totalnie zawróci ci w głowie

Lubisz domowe wypieki? Jeśli tak, koniecznie musisz poznać niesamowity przepis na zakręcony torcik z pysznymi dodatkami. Kiedy go serwuję, wszyscy od razu proszą o dokładkę.

Z takim deserem nuda w kuchni z pewnością ci nie groziZ takim deserem nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowanie tortu domowej roboty kojarzy ci się z nie lada wyzwaniem? Z naszym przepisem zrobisz go w mgnieniu oka. I do tego w ciekawym wydaniu. Nie sposób o nim zapomnieć, tak bardzo jest wyjątkowy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawia się na stole, wszyscy są pod wielkim wrażeniem

W dzisiejszym przepisie czeka na ciebie kombinacja puszystego jak chmurka biszkoptu, delikatnego kremu na bazie mascarpone oraz dżemu z malinową nutką. Nie zabraknie również świeżych owoców, które dodadzą całości dodatkowych walorów smakowych. Idealnym uzupełnieniem w tym przypadku jest ciekawa forma tortu. Czegoś takiego jeszcze nie widziałeś!

Zakręcony torcik robi furorę w każdym domu. U ciebie będzie tak samo

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Krem: 

  • 250 g mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.

Dodatki:

  • 1 słoik dżemu malinowego,
  • świeże owoce do dekoracji: maliny i borówki. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym deserem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu oddzielam żółtka od białek, po czym ubijam same białka. Jako kolejny składnik do miski trafia cukier w mniejszych porcjach. Stopniowo dodaję również wcześniej oddzielone żółtka

Do ubitych białek z cukrem dodaję żółtka
Do ubitych białek z cukrem dodaję żółtka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na koniec do miski wsypuję przesianą mąkęproszek do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi przyszły wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty. 

Nie zapominam również o mące i proszku do pieczenia
Nie zapominam również o mące i proszku do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotową mieszankę przelewam na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia, po czym wkładam do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 175 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję krem do tortu. Aby go zrobić, ubijam dobrze schłodzoną śmietankę. Następnie dodaję do niej mascarpone i po chwili krem jest już gotowy. 

Krem składa się dosłownie z dwóch produktów
Krem składa się dosłownie z dwóch produktów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na upieczonym i ostudzonym biszkopcie rozprowadzam dżem malinowy. Kolejną warstwę przygotowuję z części kremu, po czym dzielę ciasto na 4 równe kawałki

Wypiek dzielę na mniejsze kawałki
Wypiek dzielę na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Z powstałych elementów tworzę zakręcony tort, zaczynając od środka. Następnie dodaję do konstrukcji po jednym kawałku dookoła i w mgnieniu oka kształt zakręconego tortu jest gotowy. 

Tort nabiera już kształtów
Tort nabiera już kształtów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na wierzchu tortu rozprowadzam pozostały krem i całość dekoruję przy pomocy świeżych owoców

Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce
Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Deser chłodzę w lodówce przez dwie godziny. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku