Torcik z kremem i dżemem w mega zakręconej wersji totalnie zawróci ci w głowie
Lubisz domowe wypieki? Jeśli tak, koniecznie musisz poznać niesamowity przepis na zakręcony torcik z pysznymi dodatkami. Kiedy go serwuję, wszyscy od razu proszą o dokładkę.
28.04.2024 06:51
Przygotowanie tortu domowej roboty kojarzy ci się z nie lada wyzwaniem? Z naszym przepisem zrobisz go w mgnieniu oka. I do tego w ciekawym wydaniu. Nie sposób o nim zapomnieć, tak bardzo jest wyjątkowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W dzisiejszym przepisie czeka na ciebie kombinacja puszystego jak chmurka biszkoptu, delikatnego kremu na bazie mascarpone oraz dżemu z malinową nutką. Nie zabraknie również świeżych owoców, które dodadzą całości dodatkowych walorów smakowych. Idealnym uzupełnieniem w tym przypadku jest ciekawa forma tortu. Czegoś takiego jeszcze nie widziałeś!
Zakręcony torcik robi furorę w każdym domu. U ciebie będzie tak samo
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
- 250 g mascarpone,
- 500 ml śmietanki 30 proc.
Dodatki:
- 1 słoik dżemu malinowego,
- świeże owoce do dekoracji: maliny i borówki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domowym deserem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu oddzielam żółtka od białek, po czym ubijam same białka. Jako kolejny składnik do miski trafia cukier w mniejszych porcjach. Stopniowo dodaję również wcześniej oddzielone żółtka.
Krok 2. Na koniec do miski wsypuję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi przyszły wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty.
Krok 3. Gotową mieszankę przelewam na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia, po czym wkładam do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję krem do tortu. Aby go zrobić, ubijam dobrze schłodzoną śmietankę. Następnie dodaję do niej mascarpone i po chwili krem jest już gotowy.
Krok 5. Na upieczonym i ostudzonym biszkopcie rozprowadzam dżem malinowy. Kolejną warstwę przygotowuję z części kremu, po czym dzielę ciasto na 4 równe kawałki.
Krok 6. Z powstałych elementów tworzę zakręcony tort, zaczynając od środka. Następnie dodaję do konstrukcji po jednym kawałku dookoła i w mgnieniu oka kształt zakręconego tortu jest gotowy.
Krok 7. Na wierzchu tortu rozprowadzam pozostały krem i całość dekoruję przy pomocy świeżych owoców.
Krok 8. Deser chłodzę w lodówce przez dwie godziny. I to wszystko, smacznego!