Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

W środku czeka smaczna niespodzianka
W środku czeka smaczna niespodzianka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

18.04.2024 07:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli masz słabość do pierogów ruskich, przychodzę z genialnym patentem na obiad, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Co powiesz na naleśniki ruskie? To będzie prawdziwy hit!

Kombinacja tłuczonych ziemniaków w połączeniu z serem od razu kojarzy się nam z pierogami. I oczywiście nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że jest to jedno z ulubionych dań w wielu polskich domach. 

Ale czy wiesz, że ten pyszny farsz możesz jednocześnie wykorzystać w zupełnie innym wydaniu? Połącz go z domowej roboty naleśnikami, a na pewno nie pożałujesz. Będzie to coś zupełnie nowego i ciekawego jednocześnie. Obok takiej mieszanki po prostu nie sposób przejść obojętnie. Ma w sobie to "coś"!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób naleśniki ruskie, a cała rodzina będzie zachwycona

Składniki na 8 sztuk:

Naleśniki:

  • 350 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Farsz:

  • 50 g masła,
  • 2 cebule,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 400 g zmielonego twarogu,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Dodatki:

  • 600 g boczku wędzonego,
  • 3/4 szkl. posiekanego szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od podsmażenia na złocisty kolor obranej i drobno posiekanej cebuli. Następnie na tej samej patelni podsmażam małe kawałki boczku

Gotowe naleśniki serwuję z podsmażonym boczkiem
Gotowe naleśniki serwuję z podsmażonym boczkiem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję mieszankę na naleśniki. W tym celu łączę ze sobą: mleko, wodę, mąkę, jajka, olej oraz sól. Gotowe ciasto rozlewam na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, po czym smażę naleśniki. 

Czas na smażenie naleśników
Czas na smażenie naleśników© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie gotuję obrane ziemniaki, po czym przeciskam je przez praskę. Następnie kuchenny gadżet wykorzystuję do przygotowania zmielonego twarogu.

Teraz łączę ziemniaki i twaróg
Teraz łączę ziemniaki i twaróg© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki do miski trafia: wcześniej przygotowana cebulka oraz przyprawy: sól i pieprz. Zawartość miski dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej łopatki, aby składniki dobrze się połączyły

Farsz już prawie gotowy
Farsz już prawie gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową mieszankę rozprowadzam na usmażonych wcześniej naleśnikach, po czym składam w rulon.

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej© Licencjodawca | Pyszności

Na koniec wkładam gotowe naleśniki do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma w tym czasie pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Krok 6. Upieczone naleśniki serwuję z podsmażonym wcześniej boczkiem oraz świeżym szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także