Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata
Jeśli masz słabość do pierogów ruskich, przychodzę z genialnym patentem na obiad, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Co powiesz na naleśniki ruskie? To będzie prawdziwy hit!
Kombinacja tłuczonych ziemniaków w połączeniu z serem od razu kojarzy się nam z pierogami. I oczywiście nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że jest to jedno z ulubionych dań w wielu polskich domach.
Ale czy wiesz, że ten pyszny farsz możesz jednocześnie wykorzystać w zupełnie innym wydaniu? Połącz go z domowej roboty naleśnikami, a na pewno nie pożałujesz. Będzie to coś zupełnie nowego i ciekawego jednocześnie. Obok takiej mieszanki po prostu nie sposób przejść obojętnie. Ma w sobie to "coś"!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób naleśniki ruskie, a cała rodzina będzie zachwycona
Składniki na 8 sztuk:
Naleśniki:
- 350 ml mleka,
- 150 ml wody,
- 200 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
- 50 g masła,
- 2 cebule,
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 400 g zmielonego twarogu,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1,5 łyżeczki soli.
Dodatki:
- 600 g boczku wędzonego,
- 3/4 szkl. posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od podsmażenia na złocisty kolor obranej i drobno posiekanej cebuli. Następnie na tej samej patelni podsmażam małe kawałki boczku.
Krok 2. Następnie przygotowuję mieszankę na naleśniki. W tym celu łączę ze sobą: mleko, wodę, mąkę, jajka, olej oraz sól. Gotowe ciasto rozlewam na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, po czym smażę naleśniki.
Krok 3. W międzyczasie gotuję obrane ziemniaki, po czym przeciskam je przez praskę. Następnie kuchenny gadżet wykorzystuję do przygotowania zmielonego twarogu.
Krok 4. Jako kolejne składniki do miski trafia: wcześniej przygotowana cebulka oraz przyprawy: sól i pieprz. Zawartość miski dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej łopatki, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 5. Gotową mieszankę rozprowadzam na usmażonych wcześniej naleśnikach, po czym składam w rulon.
Na koniec wkładam gotowe naleśniki do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma w tym czasie pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone naleśniki serwuję z podsmażonym wcześniej boczkiem oraz świeżym szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!