Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata
Jeśli masz słabość do pierogów ruskich, przychodzę z genialnym patentem na obiad, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Co powiesz na naleśniki ruskie? To będzie prawdziwy hit!
18.04.2024 07:41
Kombinacja tłuczonych ziemniaków w połączeniu z serem od razu kojarzy się nam z pierogami. I oczywiście nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że jest to jedno z ulubionych dań w wielu polskich domach.
Ale czy wiesz, że ten pyszny farsz możesz jednocześnie wykorzystać w zupełnie innym wydaniu? Połącz go z domowej roboty naleśnikami, a na pewno nie pożałujesz. Będzie to coś zupełnie nowego i ciekawego jednocześnie. Obok takiej mieszanki po prostu nie sposób przejść obojętnie. Ma w sobie to "coś"!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób naleśniki ruskie, a cała rodzina będzie zachwycona
Składniki na 8 sztuk:
Naleśniki:
- 350 ml mleka,
- 150 ml wody,
- 200 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
- 50 g masła,
- 2 cebule,
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 400 g zmielonego twarogu,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1,5 łyżeczki soli.
Dodatki:
- 600 g boczku wędzonego,
- 3/4 szkl. posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od podsmażenia na złocisty kolor obranej i drobno posiekanej cebuli. Następnie na tej samej patelni podsmażam małe kawałki boczku.
Krok 2. Następnie przygotowuję mieszankę na naleśniki. W tym celu łączę ze sobą: mleko, wodę, mąkę, jajka, olej oraz sól. Gotowe ciasto rozlewam na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, po czym smażę naleśniki.
Krok 3. W międzyczasie gotuję obrane ziemniaki, po czym przeciskam je przez praskę. Następnie kuchenny gadżet wykorzystuję do przygotowania zmielonego twarogu.
Krok 4. Jako kolejne składniki do miski trafia: wcześniej przygotowana cebulka oraz przyprawy: sól i pieprz. Zawartość miski dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej łopatki, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 5. Gotową mieszankę rozprowadzam na usmażonych wcześniej naleśnikach, po czym składam w rulon.
Na koniec wkładam gotowe naleśniki do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma w tym czasie pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone naleśniki serwuję z podsmażonym wcześniej boczkiem oraz świeżym szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!