Kuzynka z Podkarpacia poczęstowała mnie wyjątkowymi pierogami. Teraz sama robię przynajmniej raz w miesiącu

Pierogi to nasza duma narodowa. Kochamy zarówno ruskie, jak i z kapustą i grzybami. O wyższość tych pierwszych nad drugimi można spierać się godzinami. Mieszkańcy Podkarpacia postanowili iść o krok dalej i połączyli ze sobą oba farsze. To pierogi srokate. Tak dobrych nie jadłam od lat.

Pierogi srokate. Pierogi srokate.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | B.G. Photography

Polacy są znani ze swojej miłości do pierogów. To sztandarowe danie kuchni polskiej, w którym zakochali się zagraniczni turyści. Sekretem jest miękkie i elastyczne ciasto, a także aromatyczny farsz. W Polsce króluje farsz twarogowo-ziemniaczany, choć nie brakuje głosów, że ten z kapustą i grzybami jest smaczniejszy.

Jeśli jesteś fanem obu wersji, wypróbuj pierogi srokate, które przygotowuje się na Podkarpaciu. To połączenie kiszonej kapusty z twarogiem. "Srokatki" są naprawdę zaskakujące i z pewnością posmakują niejednemu miłośnikowi pierogów. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Pierogi srokate, czyli przysmak prosto z Podkarpacia

Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek, pierogi czy schabowe. To cała seria wyjątkowych smaków i nietypowych połączeń, które znane są tylko w niektórych regionach. Wydaje ci się, że znasz naszą rodzimą kuchnię na wylot? Najprawdopodobniej nie próbowałeś fuczek, proziaków, stolników czy hreczanyków. To dania kuchni podkarpackiej, która słynie z oryginalności i świeżości, bowiem wszystkie dania przygotowuje się na bazie lokalnych produktów.

Jeśli chcesz poznać kuchnię podkarpacką bliżej, zacznij od pierogów srokatych. W farszu znajdują się dwa dobrze znane składniki — twaróg i… kapusta kiszona. To fuzja dwóch najpopularniejszych farszów, która podbije serce każdego fana pierogów. Farsz jest naprawdę prosty, jednak sekretem jest wyjątkowe ciasto, do którego dodaje się jajka. Nie obawiaj się, ciasto wychodzi miękkie i niezwykle elastyczne. Pierogi srokate najlepiej smakują ze skwarkami, a jeśli unikasz mięsa w diecie, podaj je z duszoną cebulką.

Pierogi srokate — przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • letnia woda,
  • 1 kg kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu roku),
  • 500 g tłustego twarogu.

Przygotowanie:

  1. Kapustę przepłucz, aby pozbyć się nadmiaru soku. Posiekaj ją drobno i przełóż go garnka. Zalej ją litrem wody i gotuj ją aż do miękkości.
  2. W międzyczasie zabierz się za ciasto. Do dużej miski wsyp 5 szklanek mąki. Jedna szklanka przyda ci się później do lepienia pierogów.
  3. Dodaj do niej jajka, olej i letnią wodę. Wlej jej tyle, aby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie, dodaj do niego nieco mąki.
  4. Gotowe ciasto odłóż z powrotem do miski i przykryj je ściereczką.
  5. Kapustę odsącz z wody. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę twaróg oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj na gładką masę.
  6. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego krążki. Połóż na nie łyżkę farszu i zlep pierogi. Ugotuj je w dużym garnku z dużą ilością wody. Podawaj ze skwarkami lub duszoną cebulką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"