Kuzynka z Podkarpacia poczęstowała mnie wyjątkowymi pierogami. Teraz sama robię przynajmniej raz w miesiącu

Pierogi to nasza duma narodowa. Kochamy zarówno ruskie, jak i z kapustą i grzybami. O wyższość tych pierwszych nad drugimi można spierać się godzinami. Mieszkańcy Podkarpacia postanowili iść o krok dalej i połączyli ze sobą oba farsze. To pierogi srokate. Tak dobrych nie jadłam od lat.

Pierogi srokate. Pierogi srokate.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | B.G. Photography

Polacy są znani ze swojej miłości do pierogów. To sztandarowe danie kuchni polskiej, w którym zakochali się zagraniczni turyści. Sekretem jest miękkie i elastyczne ciasto, a także aromatyczny farsz. W Polsce króluje farsz twarogowo-ziemniaczany, choć nie brakuje głosów, że ten z kapustą i grzybami jest smaczniejszy.

Jeśli jesteś fanem obu wersji, wypróbuj pierogi srokate, które przygotowuje się na Podkarpaciu. To połączenie kiszonej kapusty z twarogiem. "Srokatki" są naprawdę zaskakujące i z pewnością posmakują niejednemu miłośnikowi pierogów. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Pierogi srokate, czyli przysmak prosto z Podkarpacia

Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek, pierogi czy schabowe. To cała seria wyjątkowych smaków i nietypowych połączeń, które znane są tylko w niektórych regionach. Wydaje ci się, że znasz naszą rodzimą kuchnię na wylot? Najprawdopodobniej nie próbowałeś fuczek, proziaków, stolników czy hreczanyków. To dania kuchni podkarpackiej, która słynie z oryginalności i świeżości, bowiem wszystkie dania przygotowuje się na bazie lokalnych produktów.

Jeśli chcesz poznać kuchnię podkarpacką bliżej, zacznij od pierogów srokatych. W farszu znajdują się dwa dobrze znane składniki — twaróg i… kapusta kiszona. To fuzja dwóch najpopularniejszych farszów, która podbije serce każdego fana pierogów. Farsz jest naprawdę prosty, jednak sekretem jest wyjątkowe ciasto, do którego dodaje się jajka. Nie obawiaj się, ciasto wychodzi miękkie i niezwykle elastyczne. Pierogi srokate najlepiej smakują ze skwarkami, a jeśli unikasz mięsa w diecie, podaj je z duszoną cebulką.

Pierogi srokate — przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • letnia woda,
  • 1 kg kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu roku),
  • 500 g tłustego twarogu.

Przygotowanie:

  1. Kapustę przepłucz, aby pozbyć się nadmiaru soku. Posiekaj ją drobno i przełóż go garnka. Zalej ją litrem wody i gotuj ją aż do miękkości.
  2. W międzyczasie zabierz się za ciasto. Do dużej miski wsyp 5 szklanek mąki. Jedna szklanka przyda ci się później do lepienia pierogów.
  3. Dodaj do niej jajka, olej i letnią wodę. Wlej jej tyle, aby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie, dodaj do niego nieco mąki.
  4. Gotowe ciasto odłóż z powrotem do miski i przykryj je ściereczką.
  5. Kapustę odsącz z wody. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę twaróg oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj na gładką masę.
  6. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego krążki. Połóż na nie łyżkę farszu i zlep pierogi. Ugotuj je w dużym garnku z dużą ilością wody. Podawaj ze skwarkami lub duszoną cebulką.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier