Te pierogi dosłownie zachwyciły Roberta Makłowicza. Jada się je zwłaszcza w jednym regionie Polski
Jeśli Robert Makłowicz mówi, że to danie jest warte naszej cennej uwagi w okresie przedświątecznym, to po prostu nie mamy innego wyjścia i musimy zakasać rękawy. Kucharz po raz kolejny się nie pomylił; pierogi Makłowicza są po prostu genialne i właśnie trafiają na naszą listę ulubionych dań z Podlasia.
08.03.2024 | aktual.: 13.06.2024 10:42
Pierogi Roberta Makłowicza, które za moment ci przedstawimy, są często przyrządzane na Podlasiu. To nie jest pierwszy przykład pysznego i pożywnego dania z tamtego rejonu, o którym tu piszemy. Ba, nie jest to nawet pierwsza receptura na podlaskie pierogi. W przeciwieństwie jednak do kultowych cebulników, które są pieczone, pierogi Makłowicza są tradycyjnie gotowane w wodzie. Czym się w takim razie różnią od klasycznej wersji?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekretem doskonałości pierogów z Podlasia, którymi zachwyca się sam Robert Makłowicz, jest nietypowy farsz, tworzony z połączenia boczku i żurawiny. Te dwa składniki, na pozór niemające ze sobą nic wspólnego, tworzą w tym przypadku doskonale ze sobą współpracujący duet. Sam zobacz, jak to się prezentuje. Powodzenia!
Podlaskie pierogi z przepisu Roberta Makłowicza
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki gorącej wody,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- sól.
Farsz:
- 500 g zielonej soczewicy,
- 200 g wędzonego boczku,
- 3 cebule,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przecedź i odstaw do ostudzenia.
- Boczek pokrój w kostkę. Wytop go na patelni. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj razem kilka minut. Na koniec wymieszaj te składniki z odcedzoną soczewicą.
- Czas na ciasto na pierogi. Mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj przyprawy, wlej mleko oraz gorącą wodę. Wyrób jednolite i elastyczne ciasto.
- Przygotowaną masę cienko rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wykrój krążki. Na każdy wyłóż trochę farszu i zlep brzegi, tworząc pierogi.
- Podlaskie pierogi Roberta Makłowicza gotuj w osolonej wodzie. Od momentu, w którym wypłyną na powierzchnie, gotuj je jeszcze przez 2 minuty. Smacznego!