Te pierogi dosłownie zachwyciły Roberta Makłowicza. Jada się je zwłaszcza w jednym regionie Polski

Jeśli Robert Makłowicz mówi, że to danie jest warte naszej cennej uwagi w okresie przedświątecznym, to po prostu nie mamy innego wyjścia i musimy zakasać rękawy. Kucharz po raz kolejny się nie pomylił; pierogi Makłowicza są po prostu genialne i właśnie trafiają na naszą listę ulubionych dań z Podlasia.

Robert Makłowicz pokazał, jak przyrządza się jego ulubione pierogiRobert Makłowicz pokazał, jak przyrządza się jego ulubione pierogi
Źródło zdjęć: © Facebook, canva | Robert Makłowicz, zi3000

Pierogi Roberta Makłowicza, które za moment ci przedstawimy, są często przyrządzane na Podlasiu. To nie jest pierwszy przykład pysznego i pożywnego dania z tamtego rejonu, o którym tu piszemy. Ba, nie jest to nawet pierwsza receptura na podlaskie pierogi. W przeciwieństwie jednak do kultowych cebulników, które są pieczone, pierogi Makłowicza są tradycyjnie gotowane w wodzie. Czym się w takim razie różnią od klasycznej wersji?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Sekretem doskonałości pierogów z Podlasia, którymi zachwyca się sam Robert Makłowicz, jest nietypowy farsz, tworzony z połączenia boczku i żurawiny. Te dwa składniki, na pozór niemające ze sobą nic wspólnego, tworzą w tym przypadku doskonale ze sobą współpracujący duet. Sam zobacz, jak to się prezentuje. Powodzenia!

Podlaskie pierogi z przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • sól.

Farsz:

Pierogi z boczkiem i żurawiną - podlaski pomysł na świąteczną potrawę
Pierogi z boczkiem i żurawiną - podlaski pomysł na świąteczną potrawę © Canva | Olha_Afanasieva

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przecedź i odstaw do ostudzenia.
  2. Boczek pokrój w kostkę. Wytop go na patelni. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj razem kilka minut. Na koniec wymieszaj te składniki z odcedzoną soczewicą.
  3. Czas na ciasto na pierogi. Mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj przyprawy, wlej mleko oraz gorącą wodę. Wyrób jednolite i elastyczne ciasto.
  4. Przygotowaną masę cienko rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wykrój krążki. Na każdy wyłóż trochę farszu i zlep brzegi, tworząc pierogi.
  5. Podlaskie pierogi Roberta Makłowicza gotuj w osolonej wodzie. Od momentu, w którym wypłyną na powierzchnie, gotuj je jeszcze przez 2 minuty. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej