Na Podlasiu pierogi przyrządza się w zupełnie inny sposób. W tym tkwi sekret ich chrupkości
Te charakterystyczne, jedyne w swoim rodzaju pierogi to soczysty farsz, chrupiące ciasto i tradycja w jednym. Cebulniki to bezwzględnie nasza ulubiona potrawa regionalna z Podlasia i wprost nie możemy się doczekać, żeby ci ją przedstawić!
07.03.2024 20:20
Miłość Polaków do pierogów jest znana nie tylko w obrębie naszego kraju, ale również daleko za jego granicami. Pytając obcokrajowców o potrawy kojarzące im się z Polską, z dużym prawdopodobieństwem usłyszymy właśnie o pierogach. Gdyby tylko wiedzieli, ile rozmaitości kryje się za tym prostym pojęciem! I nie chodzi jedynie o flagowe rodzaje farszu — mięso, grzyby czy ser — ale również o regionalne odmiany, do których należą tytułowe cebulniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne, chrupiące, pieczone pierogi o mleczno-pszennym cieście i soczystym farszu, które za moment ci przedstawimy, to jedna z potraw, z których słynie kuchnia podlaska. I chociaż uwielbiamy też innych kulinarnych przedstawicieli tamtego regionu — takich jak kartacze, soczewiaki czy kiszka ziemniaczana — to właśnie cebulniki zajmują specjalne miejsce w naszych oddanych kulinarnemu hobby sercach. I właśnie dlatego chcemy ci dzisiaj pokazać przepis na nie. To naprawdę nic trudnego — poradzi sobie z tym nawet totalny kuchenny amator. A ile będzie z tego radości!
Podlaskie cebulniki
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżeczki sody,
- 200 g masła,
- sól.
Farsz:
- 1 kg wołowiny, cielęciny lub baraniny,
- 3 cebule,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od mięsa na farsz. Musisz je bardzo dokładnie poszatkować. Następnie wymieszaj je z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Odłóż do lodówki.
- Mąkę przesiej, a mleko podgrzej i rozpuść w nim sodę. Teraz zmieszaj te składniki i dodaj sól. Wbij też jedno całe jajko i jedno żółtko, a na koniec także posiekane masło. Wyrób jednolite ciasto.
- Podziel masę na kilka części i z każdej uformuj wałek. Teraz pokrój je na dłuższe kawałki, a następnie rozwałkuj. Powstałe placki nie powinny być zbyt cienkie.
- Nałóż farsz na każdy kawałek ciasta i zlep boki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 40 minut. Twój przysmak z Podlasia jest już gotowy. Smacznego!