Na Podlasiu pierogi przyrządza się w zupełnie inny sposób. W tym tkwi sekret ich chrupkości

Te charakterystyczne, jedyne w swoim rodzaju pierogi to soczysty farsz, chrupiące ciasto i tradycja w jednym. Cebulniki to bezwzględnie nasza ulubiona potrawa regionalna z Podlasia i wprost nie możemy się doczekać, żeby ci ją przedstawić!

Cebulniki - nasz ulubiony przysmak z PodlasiaCebulniki - nasz ulubiony przysmak z Podlasia
Źródło zdjęć: © Canva | Michał Barański

Miłość Polaków do pierogów jest znana nie tylko w obrębie naszego kraju, ale również daleko za jego granicami. Pytając obcokrajowców o potrawy kojarzące im się z Polską, z dużym prawdopodobieństwem usłyszymy właśnie o pierogach. Gdyby tylko wiedzieli, ile rozmaitości kryje się za tym prostym pojęciem! I nie chodzi jedynie o flagowe rodzaje farszu — mięso, grzyby czy ser — ale również o regionalne odmiany, do których należą tytułowe cebulniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowe brownie robię w każdy weekend. Moi bliscy ciągle o nie proszą

Pyszne, chrupiące, pieczone pierogi o mleczno-pszennym cieście i soczystym farszu, które za moment ci przedstawimy, to jedna z potraw, z których słynie kuchnia podlaska. I chociaż uwielbiamy też innych kulinarnych przedstawicieli tamtego regionu — takich jak kartacze, soczewiaki czy kiszka ziemniaczana — to właśnie cebulniki zajmują specjalne miejsce w naszych oddanych kulinarnemu hobby sercach. I właśnie dlatego chcemy ci dzisiaj pokazać przepis na nie. To naprawdę nic trudnego — poradzi sobie z tym nawet totalny kuchenny amator. A ile będzie z tego radości!

Podlaskie cebulniki

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 200 g masła,
  • sól.

Farsz:

  • 1 kg wołowiny, cielęciny lub baraniny,
  • 3 cebule,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulniki nie są gotowane, lecz pieczone. To sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju
Cebulniki nie są gotowane, lecz pieczone. To sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju © Canva | KonstantynZapylaie
  1. Zacznij od mięsa na farsz. Musisz je bardzo dokładnie poszatkować. Następnie wymieszaj je z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Odłóż do lodówki.
  2. Mąkę przesiej, a mleko podgrzej i rozpuść w nim sodę. Teraz zmieszaj te składniki i dodaj sól. Wbij też jedno całe jajko i jedno żółtko, a na koniec także posiekane masło. Wyrób jednolite ciasto.
  3. Podziel masę na kilka części i z każdej uformuj wałek. Teraz pokrój je na dłuższe kawałki, a następnie rozwałkuj. Powstałe placki nie powinny być zbyt cienkie.
  4. Nałóż farsz na każdy kawałek ciasta i zlep boki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 40 minut. Twój przysmak z Podlasia jest już gotowy. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej