Podbija europejskie rynki. Pomaga na stres i problemy z pamięcią, a na panów działa jak niebieska tabletka
Przypomina nieco uschnięty seler korzeniowy, a jego sproszkowana wersja to ostatni krzyk prozdrowotnej mody. Czy korzeń maca rzeczywiście jest tak bardzo unikatowym produktem? I czy jego właściwości istotnie zakrawają na magię? Przyjrzyjmy się temu peruwiańskiemu cudowi natury!
06.03.2024 12:05
Ten produkt z Peru przyciągnął już uwagę entuzjastów medycyny naturalnej i nie tylko, bo jego właściwości są doceniane również przez akademickich przedstawicieli dziedziny Hipokratesa. Dlaczego korzeń maca, zwany przez niektórych peruwiańskim żeń-szeniem, to tak ważny produkt w obecnych czasach? Wyjaśnijmy, jak działa, a wszystko nabierze sensu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stres nie ma szans
Korzeń maca to produkt znany w Peru od wieków, ale w Polsce i Europie dopiero odkrywany. Pozostaje tylko cieszyć się z tej sprzyjającej tendencji, bo zainteresowanie tym niezwykłym korzeniem — pieprzycą peruwiańską — może nam naprawdę pomóc. I to na wielu różnych polach.
Najcenniejszą właściwością korzenia maca jest jego wpływ na stres. Ponieważ pieprzyca peruwiańska jest adaptogenem — naturalnym surowcem roślinnym wspierającym procesy adaptacyjne organizmu podczas trudnych warunków środowiskowych — wykazuje ona absolutnie wyjątkowe oddziaływanie również na mózg. Przekłada się to nie tylko zmniejszenie poziomu stresu, ale także na lepsze przyswajanie informacji, polepszenie nastroju i zniwelowanie stanów lękowych.
Oczywiście to nie jedyny pozytywny aspekt spożywania korzenia maca. Peruwiańska roślina reguluje również poziom cukru we krwi, poprawia ogólną wydolność i kondycję organizmu, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, a także, co ciekawe, podnosi libido i łagodzi objawy menopauzy.
Korzeń maca — jak go stosować?
Ususzony i sproszkowany korzeń maca można kupić w sklepach zielarskich, z artykułami medycyny naturalnej, a także w aptece — w formie kapsułek. Zaleca się stosować od 1 do 3 gramów korzenia dziennie, a formę sproszkowaną można nawet dodawać do pokarmów. Korzeń maca nie powinien być stosowany przez osoby z chorą tarczycą, a także dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące.