Kiedy mają wpaść goście, robię te rogaliki z podwójnej porcji. Tak szybko znikają ze stołu

Mini rogaliki z przepysznym farszem praktycznie robią się same. To idealne rozwiązanie na awaryjną przekąskę, kiedy z niezapowiedzianą wizytą wpadną bliskie ci osoby.

Na jednym rogaliku na pewno się nie skończyNa jednym rogaliku na pewno się nie skończy
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przepis na szybką i sprawdzoną przekąskę na ciepło zawsze warto mieć pod ręką. Tym bardziej jeśli wszystkie potrzebne produkty bez problemu znajdziesz w swojej kuchni. Wystarczy tylko wziąć się do pracy i w ciągu 15 minut stworzyć coś pysznego. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z 4 składników robię genialną przekąskę na ciepło. Znika w mgnieniu oka

Właśnie w takiej roli świetnie spiszą się mini rogaliki a’la pizza. Jak sama nazwa wskazuje, są one inspirowane kultową przekąską, której nie sposób się oprzeć. Nie ma jednak co ukrywać, że przygotowanie domowej pizzy od podstaw zajmuje sporo czasu. A kiedy nie masz go zbyt wiele, polecam z całego serca nasze rogaliki. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze przy okazji możesz dodać do nich całą masę produktów, które zalegają w lodówce. Tym samym połączysz 2w1 - zrobisz coś pysznego i nie zmarnujesz ani grama jedzenia. Lepiej być nie może!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Błyskawiczne rogaliki przypominają smakiem kultową pizzę. Nikt nie jest w stanie się im oprzeć

Składniki:

  • 1 spód do pizzy,
  • ok. 10 łyżek sosu do pizzy,
  • 150 g tartej mozzarelli,
  • 50 g salami chips,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki i listki bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy przyszłych rogalików. W tym celu układam na blacie arkusz ciasta do pizzy, po czym dzielę go na osiem mniejszych trójkątów

Najpierw przygotowuję ciasto do pizzy
Najpierw przygotowuję ciasto do pizzy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na każdym takim elemencie rozprowadzam następnie sos do pizzy

Pierwszą warstwę robię z pomidorowego sosu
Pierwszą warstwę robię z pomidorowego sosu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Nie zapominam też dodać startej na tarce mozzarelli oraz salami w wydaniu mini. To oczywiście tylko jedna z propozycji podania. Tak jak już wcześniej wspomniałam, przepis można modyfikować i dodać do środka praktycznie wszystko. Dzięki takiemu rozwiązaniu receptura szybko się nie znudzi. A ty z pewnością wykorzystasz potencjał swojej lodówki w 100 procentach. Na koniec każdy trójkąt zwijam w mini rogalika.

Czas na dodatki
Czas na dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec pracy. W osobnej misce łączę ze sobą roztopione masło oraz obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotową mieszankę rozprowadzam na każdym rogaliku, aby podczas pieczenia nabrał pięknych rumieńców. 

Mieszankę rozprowadzam przy pomocy pędzelka kuchennego
Mieszankę rozprowadzam przy pomocy pędzelka kuchennego © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane rogaliki wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Krok 5. Gotowe rogaliki polecam podać z ulubionym sosem lub dipem. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby przekąskę na ciepło udekorować natką pietruszki lub listkami bazylii. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"