Kiedy mają wpaść goście, robię te rogaliki z podwójnej porcji. Tak szybko znikają ze stołu
Mini rogaliki z przepysznym farszem praktycznie robią się same. To idealne rozwiązanie na awaryjną przekąskę, kiedy z niezapowiedzianą wizytą wpadną bliskie ci osoby.
06.03.2024 11:40
Przepis na szybką i sprawdzoną przekąskę na ciepło zawsze warto mieć pod ręką. Tym bardziej jeśli wszystkie potrzebne produkty bez problemu znajdziesz w swojej kuchni. Wystarczy tylko wziąć się do pracy i w ciągu 15 minut stworzyć coś pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właśnie w takiej roli świetnie spiszą się mini rogaliki a’la pizza. Jak sama nazwa wskazuje, są one inspirowane kultową przekąską, której nie sposób się oprzeć. Nie ma jednak co ukrywać, że przygotowanie domowej pizzy od podstaw zajmuje sporo czasu. A kiedy nie masz go zbyt wiele, polecam z całego serca nasze rogaliki. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze przy okazji możesz dodać do nich całą masę produktów, które zalegają w lodówce. Tym samym połączysz 2w1 - zrobisz coś pysznego i nie zmarnujesz ani grama jedzenia. Lepiej być nie może!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Błyskawiczne rogaliki przypominają smakiem kultową pizzę. Nikt nie jest w stanie się im oprzeć
Składniki:
- 1 spód do pizzy,
- ok. 10 łyżek sosu do pizzy,
- 150 g tartej mozzarelli,
- 50 g salami chips,
- 3 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki i listki bazylii do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy przyszłych rogalików. W tym celu układam na blacie arkusz ciasta do pizzy, po czym dzielę go na osiem mniejszych trójkątów.
Krok 2. Na każdym takim elemencie rozprowadzam następnie sos do pizzy.
Krok 3. Nie zapominam też dodać startej na tarce mozzarelli oraz salami w wydaniu mini. To oczywiście tylko jedna z propozycji podania. Tak jak już wcześniej wspomniałam, przepis można modyfikować i dodać do środka praktycznie wszystko. Dzięki takiemu rozwiązaniu receptura szybko się nie znudzi. A ty z pewnością wykorzystasz potencjał swojej lodówki w 100 procentach. Na koniec każdy trójkąt zwijam w mini rogalika.
Krok 4. To jednak nie koniec pracy. W osobnej misce łączę ze sobą roztopione masło oraz obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotową mieszankę rozprowadzam na każdym rogaliku, aby podczas pieczenia nabrał pięknych rumieńców.
Tak przygotowane rogaliki wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Krok 5. Gotowe rogaliki polecam podać z ulubionym sosem lub dipem. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby przekąskę na ciepło udekorować natką pietruszki lub listkami bazylii. I to wszystko, smacznego!