Poprawia potencję. Naturalny sposób na wysokie libido

Dziś skupimy się na konkretnej przyprawie, w której drzemie ogromny potencjał. Na jakie korzyści można liczyć i jak w ogóle jej używać? Już za moment wszystko stanie się jasne!

AnyżAnyż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa
Marzena Pęcak

Choć mamy w kuchni całą masę przypraw, bardzo często korzystamy z nich bez głębszych refleksji. A jak się okazuje, to duży błąd. Dlaczego? Otóż oprócz walorów smakowych tego typu produkty mogą mieć również duży wpływ na stan naszego zdrowia. 

I warto wspomnieć tu m.in. o goździkach, które pomagają np. przy problemach z bólem zębów, cynamonie, który wykazuje właściwości odchudzające, czy kurkumie, która pomaga pokonać różnego rodzaju infekcje. To jednak nadal nie koniec tej długiej listy, dlatego też dziś skupimy się na konkretnej przyprawie. Wydaje mi się, że nie cieszy się ona zbyt dużą popularnością. A szkoda, o czym sam przekonasz się już za moment. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe sakiewki z kremowym farszem. Gotowa receptura na pyszny i oryginalny obiad

Anyż - co warto o nim wiedzieć?

Na pewno choć raz w życiu miałeś styczność z anyżem. Jego oryginalny wygląd, który przypomina do złudzenia gwiazdkę, bardzo szybko zapada w pamięci na długi czas. Jest on zazwyczaj kojarzony i łączony z typowo jesienno-zimowymi produktami jak cynamon, pomarańcze czy goździki. 

Okazuje się jednak, że oprócz ciekawego wygląduwalorów smakowych, które podkreślą efekt końcowy wielu dań, warto również pamiętać o jego właściwościach prozdrowotnych. W przypadku anyżu należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ważny i skuteczny wpływ na problemy z trawieniem. Anyż przyniesie ukojenie przy wszelkiego rodzaju niestrawnościach, zaparciach czy też wzdęciach. Co więcej, anyż pomoże również przy problemach z układem oddechowym, bo skutecznie łagodzi napady kaszlu. A wszystko to za sprawą właściwości wykrztuśnych, jakie posiada. 

Anyż to skarbnica wielu właściwości prozdrowotnych
Anyż to skarbnica wielu właściwości prozdrowotnych © Adobe Stock | rostovtsevayu

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Anyż jednocześnie wspomaga układ odpornościowy, działa korzystnie na stan skóry oraz włosów, a także korzystnie wpływa na potencję. Problemy z libido odejdą w zapomnienie. 

Jak wykorzystać anyż w kuchni?

Skoro wiesz już, na jakie korzyści można liczyć, spożywając anyż, warto skupić się na sposobach wykorzystywania tej przyprawy w kuchni. I tu możesz postawić na kilka ciekawych rozwiązań

Oczywiście warto zacząć od podstawowej roli, a mianowicie doprawienia smaku wielu dań. Anyż możesz stosować jako przyprawę praktycznie w każdej kategorii kulinarnej — od słodkich ciast i deserów, marynat, wypieków pieczywa, po dodatek do dań mięsnych oraz sosów. Świetnie podkręci też smak posiłków słodko-kwaśnych

Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby na bazie anyżu przygotować domowy napar. Możesz dodać go również do jesienno-zimowej herbaty. Jak sam więc widzisz, anyż to naprawdę przydatna i wartościowa przyprawa, dlatego dobrze mieć ją w swojej kuchni. U mnie zawsze znajdziesz mały zapas tej przyprawy, a jak wygląda to u ciebie?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"