Jeśli masz w kuchni te produkty, nie musisz biec do apteki. Zrobisz z nich naturalną antygrypinę

Jesień to wzmożony okres różnego rodzaju infekcji. Jak się okazuje, istnieje domowy patent, który może nas przed nimi skutecznie ochronić. W jaki sposób? Poznaj przepis na domową antygrypinę.

Domowa mieszanka skutecznie wzmocni odpornośćDomowa mieszanka skutecznie wzmocni odporność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DEMI VAA SUNILA
Marzena Pęcak

Choć uwielbiam jesień za piękne kolory dookoła i całą masę sezonowych warzyw oraz owoców, to kiedy w grę wchodzi przeziębienie lub infekcja, mówię stanowcze nie. Ty też na pewno nie lubisz chorować. I jeśli myślisz, że w tym temacie nic nie da się już zrobić i zostaje jedynie przeczekać ten okres, od razu wyprowadzam cię z błędu. Istnieje skuteczny patent, który możesz tutaj zastosować. To domowe, naturalneszybkie rozwiązanie - antygrypina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Postaw na antygrypinę

W moim domu zarówno ja, jak i moi bliscy wraz z jesienną aurą zaczynają pić domowy specyfik, który w naturalny sposób wzmacnia organizm. Dzięki temu ma większe szanse na poradzenie sobie z infekcjami oraz chorobami, których w okresie jesiennym nie brakuje.

Oczywiście chodzi tu o tzw. antygrypinę, którą przygotujesz w mgnieniu oka, zaledwie z kilku składników. Znajdziesz w niej m.in. smaczne owoce oraz przyprawy, które wykazują właściwości prozdrowotne

Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przygotowania dzisiejszego specyfiku. Pij go dwa razy dziennie, po 40 ml (rozmiar kieliszka), a wszelkiego rodzaju choroby będą omijać cię szerokim łukiem. 

Istnieją domowe patenty na walkę z przeziębieniem
Istnieją domowe patenty na walkę z przeziębieniem © Adobe Stock | oranguta007

Jak zrobić domową antygrypinę?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto podkreślić, że podstawowy przepis można modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Dzięki czemu otrzymana mieszanka szybko się nie znudzi. Pamiętaj, aby po przygotowaniu przechowywać ją w lodówce i zużyć w ciągu 2-3 dni

Składniki:

  • 1,5 cytryny,
  • 2 pomarańcze,
  • 3/4 grejpfruta,
  • 40 ml miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 100 ml letniej wody.

Sposób przygotowania naturalnej antygrypiny:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania owoców. To samo zrób w przypadku ząbków czosnku.
  2. Następnie podziel większe owoce na mniejsze kawałki i przełóż je do blendera.
  3. Do urządzenia wrzuć też obrane ząbki czosnku, miód, wodę oraz przyprawy.
  4. Całość dokładnie zblenduj i przelej do słoika lub butelki. I to wszystko!

Jak widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś zadbać o swoją odporność. Napisz mi, czy wcześniej znałeś już przepis na domowy specyfik, o którym mowa wyżej. Jeśli tak, to czy twój przepis bardzo różni się od mojej receptury? 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej