Jeśli masz w kuchni te produkty, nie musisz biec do apteki. Zrobisz z nich naturalną antygrypinę

Jesień to wzmożony okres różnego rodzaju infekcji. Jak się okazuje, istnieje domowy patent, który może nas przed nimi skutecznie ochronić. W jaki sposób? Poznaj przepis na domową antygrypinę.

Domowa mieszanka skutecznie wzmocni odpornośćDomowa mieszanka skutecznie wzmocni odporność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DEMI VAA SUNILA
Marzena Pęcak

Choć uwielbiam jesień za piękne kolory dookoła i całą masę sezonowych warzyw oraz owoców, to kiedy w grę wchodzi przeziębienie lub infekcja, mówię stanowcze nie. Ty też na pewno nie lubisz chorować. I jeśli myślisz, że w tym temacie nic nie da się już zrobić i zostaje jedynie przeczekać ten okres, od razu wyprowadzam cię z błędu. Istnieje skuteczny patent, który możesz tutaj zastosować. To domowe, naturalneszybkie rozwiązanie - antygrypina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Postaw na antygrypinę

W moim domu zarówno ja, jak i moi bliscy wraz z jesienną aurą zaczynają pić domowy specyfik, który w naturalny sposób wzmacnia organizm. Dzięki temu ma większe szanse na poradzenie sobie z infekcjami oraz chorobami, których w okresie jesiennym nie brakuje.

Oczywiście chodzi tu o tzw. antygrypinę, którą przygotujesz w mgnieniu oka, zaledwie z kilku składników. Znajdziesz w niej m.in. smaczne owoce oraz przyprawy, które wykazują właściwości prozdrowotne

Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przygotowania dzisiejszego specyfiku. Pij go dwa razy dziennie, po 40 ml (rozmiar kieliszka), a wszelkiego rodzaju choroby będą omijać cię szerokim łukiem. 

Istnieją domowe patenty na walkę z przeziębieniem
Istnieją domowe patenty na walkę z przeziębieniem © Adobe Stock | oranguta007

Jak zrobić domową antygrypinę?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto podkreślić, że podstawowy przepis można modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Dzięki czemu otrzymana mieszanka szybko się nie znudzi. Pamiętaj, aby po przygotowaniu przechowywać ją w lodówce i zużyć w ciągu 2-3 dni

Składniki:

  • 1,5 cytryny,
  • 2 pomarańcze,
  • 3/4 grejpfruta,
  • 40 ml miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 100 ml letniej wody.

Sposób przygotowania naturalnej antygrypiny:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania owoców. To samo zrób w przypadku ząbków czosnku.
  2. Następnie podziel większe owoce na mniejsze kawałki i przełóż je do blendera.
  3. Do urządzenia wrzuć też obrane ząbki czosnku, miód, wodę oraz przyprawy.
  4. Całość dokładnie zblenduj i przelej do słoika lub butelki. I to wszystko!

Jak widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś zadbać o swoją odporność. Napisz mi, czy wcześniej znałeś już przepis na domowy specyfik, o którym mowa wyżej. Jeśli tak, to czy twój przepis bardzo różni się od mojej receptury? 

Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯