Robisz buraczki do słoików na zimę? Koniecznie pamiętaj o tej zasadzie

Brakuje ci pomysłu na dodatek do obiadu? Przygotuj pyszne buraczki do słoików. Kluczowa jest tu pewna zasada, dzięki której sukces masz gwarantowany już na samym starcie.

Tak dobrych buraczków jeszcze nie jadłeśTak dobrych buraczków jeszcze nie jadłeś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | retbool
Marzena Pęcak

Słysząc hasło domowy obiad, przed oczami od razu pojawiają się ziemniaki, schabowy w panierce i sałatka jako dodatek. To takie trio, które jest po prostu niezastąpione. I o ile ziemniaki i schabowy są stałym elementem, to w przypadku dodatku można trochę zaszaleć. Dlatego to właśnie na nim się dzisiaj skupimy. 

Jeśli nie masz pomysłu na warzywną wkładkę do obiadu, śpieszę z pomocą. Dzięki przepisowi wyczarujesz genialne buraczki z dodatkami, których nie odmówi nawet największy niejadek. To będzie prawdziwy hit w każdej kuchni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od samego patrzenia na te małe dzieła sztuki cieknie nam ślinka. Z tobą będzie tak samo

Domowa sałatka buraczana z jesiennym akcentem

Przepis, który za chwilę poznasz, jest wyjątkowy z kilku względów. Po pierwsze, jest to szybka, prosta i sprawdzona receptura, która udaje się za każdym razem. Po drugie, ta kombinacja sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Możesz spokojnie użyć jej również do zrobienia piętrowej kanapki lub podać do mięsnych bądź serowych przekąsek. 

Warto również wspomnieć, że dzisiejsza propozycja idealnie wpisuje się w jesienne menu, a wszystko to zasługa jabłek. To właśnie te owoce nadadzą domowej sałatce ciekawego akcentu smakowego, o którym nie sposób zapomnieć. 

Antonówka świetnie odnajdzie się w dzisiejszym przepisie
Antonówka świetnie odnajdzie się w przepisie na buraczki © Adobe Stock | EwaAF

Do tego przepisu najlepiej wybrać konkretną odmianę jabłek, a mianowicie kwaskowate i twarde owoce jak antonówka, granny smith czy jonathan. Dlaczego? Otóż dodadzą one całej mieszance wyjątkowego charakteru. Będą stanowić idealne uzupełnienie dla słodkich buraków. Dzięki takiej kombinacji smakowej, na pewno poczujesz różnicę już po pierwszym kęsie. Koniec z mdłą i niewyraźną sałatką.

Jak zrobić buraczki z jabłkiem do słoików?

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 100 g cukru,
  • 1 kg jabłek,
  • 4 duże cebule,
  • 50 ml octu,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania buraków
  2. Następnie je obierz i zetrzyj na tarce. Do tego zadania polecam użyć gumowych rękawiczek, ponieważ buraczki bardzo szybko zabarwią twoje dłonie, a domycie ich może okazać się nie lada wyzwaniem.
  3. Następnie ustaw garnek na palniku, aby przygotować domową zalewę. Umieść w nim cukier, ocet oraz sól. 
  4. Po chwili dodaj do środka pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  5. W międzyczasie zetrzyj na tarce również jabłka.
  6. Dodaj je do buraków. Na koniec w misce ze składnikami powinna znaleźć się zagotowana mieszaka z garnka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Gotowy miks przełóż do wyparzonych słoików. Następnie szczelnie je zamknij i poddaj procesowi pasteryzacji. I to wszystko!

Buraczki przygotowane w ten sposób będą nadawać się do jedzenia już po 2 tygodniach. A jeśli będziesz przechowywał je w odpowiednich warunkach, będziesz mógł cieszyć się ich smakiem przez kilka miesięcy. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej