Tej przyprawy nie może zabraknąć jesienią w twojej kuchni. Wzmacnia organizm i pomaga schudnąć
Ta niepozorna przyprawa skrywa w sobie ogromny potencjał, ale mało kto o tym wie. Idealnie wpisze się w jesienne menu i pomoże w kwestiach zdrowotnych.
09.10.2023 | aktual.: 09.10.2023 14:09
Sezon jesienny w pełni. A wraz z nim wiele zmian nie tylko w naszych garderobach, ale i kuchni. Coraz częściej sięgamy po przepisy na rozgrzewające i pożywne zupy. Orzeźwiającą lemoniadę zastąpiła gorąca herbata z cytryną i goździkami. Zaś na kuchennym blacie można znaleźć jabłka, śliwki oraz dynię.
W okresie tym warto wprowadzić do swojej kuchni coś jeszcze. Chodzi tu o konkretną przyprawę korzenną, która nie tylko podkreśli smak wielu przepisów, ale też ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Czy domyślasz się już, o co dokładnie mi chodzi?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez imbiru ani rusz
Najpierw chciałabym skupić się na właściwościach prozdrowotnych. Dlaczego? Otóż mają one tym większe znaczenie, biorąc pod uwagę sezon, jaki obecnie panuje. Chyba nikomu nie trzeba specjalnie tłumaczyć, że to właśnie w okresie jesienno-zimowym o chorobę nietrudno. A jak się okazuje, imbir za sprawą właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych jest świetnym sposobem na wzmocnienie odporności. Co więcej, nawet jeśli już dopadnie cię przeziębienie, też warto sięgnąć po imbir, bo łagodzi objawy chorobowe takie jak kaszel, ból głowy czy ból gardła.
Imbir wpływa korzystnie również na sam proces trawienia. Tym samym nie musisz obawiać się uciążliwych wzdęć czy zaparć. W dodatku może pomóc pozbyć się krępujących boczków. Przyśpiesza on bowiem metabolizm, a jednocześnie posiłki z jego udziałem zapewniają uczucie sytości na dłużej, przez co skończy się problem z podjadaniem pomiędzy posiłkami.
Imbir w kuchni
Jak sam widzisz, imbir to niezastąpiony element w kuchni. I jeśli w twojej głowie pojawił się teraz kolejny problem, bo jakoś brakuje ci pomysłów, jak go użyć, przychodzę z kilkoma inspiracjami.
Po pierwsze należy podkreślić, że imbir to wszechstronna przyprawa korzenna, dlatego bez problemu możesz dodać go m.in. do zup, mięs, ryb oraz pieczeni. Tworzy też udany duet z dynią. Sprawdzi się również przy domowych wypiekach i deserach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby plasterek imbiru dodać też do jesiennej herbaty.
Jak sam więc widzisz, imbir nie dość, że ma ogromny potencjał w kuchni, to jeszcze dzięki właściwościom leczniczym warto o nim pamiętać przy pracy w kuchni.