Sekretny składnik kotletów mielonych. Wychodzą soczyste i pulchne
Kiedy smażymy kotlety mielone, łatwo o wpadkę. Zdarza się, że zamiast miękkie i pulchne, wychodzą suche, twarde i niesmaczne. Jest jednak prosty sposób na kulinarny sukces. Wystarczy do mięsnej masy dodać dwa nietypowe składniki. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
08.10.2023 13:50
Diana, autorka bloga "Di bloguje" podzieliła się fantastycznym patentem na kotlety mielone. Do mięsa dodaje żółty ser i cukinię. Dzięki tym dwóm dodatkom mielone zawsze wychodzą niesamowicie soczyste i miękkie. Dosłownie rozpływają się w ustach. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji, które na pewno przydadzą się w kuchni. Nam szczególnie przypadł do gustu przepis na schabowe moczone w mleku.
Z czym podać kotlety mielone? Proponujemy kremowe ziemniaczane purée z koperkiem i zasmażane buraczki, surówkę z kiszonej kapusty lub mizerię. Jeśli macie nieco więcej czasu, możecie przygotować pieczone ziemniaczki i surówkę coleslaw. Niezależnie od dodatków, mielone z cukinią i żółtym serce, skradną serca wszystkich domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z cukinią nadziewane żółtym serem
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego,
- 100 g cukinii,
- 1/3 suchej bułki namoczonej w mleku/wodzie,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona),
- przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie wg smaku),
- sól, pieprz,
- około 20-30 g żółtego sera,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obraną cukinię (młodą ze skórką) zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- W misce umieścić mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka/wody, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
- Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu całość połączyć z cukinią i doprawić do smaku.
- Następnie masę podzielić na około 6-7 jednakowych części. Każdą z nich rozpłaszczyć, na środku umieścić kawałek sera i z mięsa uformować kotleta, tak aby ser nie wypłynął podczas smażenia.
- Kotlety dokładnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.