Sekretny składnik kotletów mielonych. Wychodzą soczyste i pulchne

Kiedy smażymy kotlety mielone, łatwo o wpadkę. Zdarza się, że zamiast miękkie i pulchne, wychodzą suche, twarde i niesmaczne. Jest jednak prosty sposób na kulinarny sukces. Wystarczy do mięsnej masy dodać dwa nietypowe składniki. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

kotletyKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta

Diana, autorka bloga "Di bloguje" podzieliła się fantastycznym patentem na kotlety mielone. Do mięsa dodaje żółty ser i cukinię. Dzięki tym dwóm dodatkom mielone zawsze wychodzą niesamowicie soczyste i miękkie. Dosłownie rozpływają się w ustach. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji, które na pewno przydadzą się w kuchni. Nam szczególnie przypadł do gustu przepis na schabowe moczone w mleku.

Z czym podać kotlety mielone? Proponujemy kremowe ziemniaczane purée z koperkiem i zasmażane buraczki, surówkę z kiszonej kapusty lub mizerię. Jeśli macie nieco więcej czasu, możecie przygotować pieczone ziemniaczki i surówkę coleslaw. Niezależnie od dodatków, mielone z cukinią i żółtym serce, skradną serca wszystkich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Kotlety mielone z cukinią nadziewane żółtym serem

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego,
  • 100 g cukinii,
  • 1/3 suchej bułki namoczonej w mleku/wodzie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona),
  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie wg smaku),
  • sól, pieprz,
  • około 20-30 g żółtego sera,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną cukinię (młodą ze skórką) zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  2. W misce umieścić mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka/wody, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu całość połączyć z cukinią i doprawić do smaku.
  4. Następnie masę podzielić na około 6-7 jednakowych części. Każdą z nich rozpłaszczyć, na środku umieścić kawałek sera i z mięsa uformować kotleta, tak aby ser nie wypłynął podczas smażenia.
  5. Kotlety dokładnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy