Sekretny składnik kotletów mielonych. Wychodzą soczyste i pulchne
Kiedy smażymy kotlety mielone, łatwo o wpadkę. Zdarza się, że zamiast miękkie i pulchne, wychodzą suche, twarde i niesmaczne. Jest jednak prosty sposób na kulinarny sukces. Wystarczy do mięsnej masy dodać dwa nietypowe składniki. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
08.10.2023 13:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Diana, autorka bloga "Di bloguje" podzieliła się fantastycznym patentem na kotlety mielone. Do mięsa dodaje żółty ser i cukinię. Dzięki tym dwóm dodatkom mielone zawsze wychodzą niesamowicie soczyste i miękkie. Dosłownie rozpływają się w ustach. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji, które na pewno przydadzą się w kuchni. Nam szczególnie przypadł do gustu przepis na schabowe moczone w mleku.
Z czym podać kotlety mielone? Proponujemy kremowe ziemniaczane purée z koperkiem i zasmażane buraczki, surówkę z kiszonej kapusty lub mizerię. Jeśli macie nieco więcej czasu, możecie przygotować pieczone ziemniaczki i surówkę coleslaw. Niezależnie od dodatków, mielone z cukinią i żółtym serce, skradną serca wszystkich domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z cukinią nadziewane żółtym serem
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego,
- 100 g cukinii,
- 1/3 suchej bułki namoczonej w mleku/wodzie,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona),
- przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie wg smaku),
- sól, pieprz,
- około 20-30 g żółtego sera,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obraną cukinię (młodą ze skórką) zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- W misce umieścić mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka/wody, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
- Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu całość połączyć z cukinią i doprawić do smaku.
- Następnie masę podzielić na około 6-7 jednakowych części. Każdą z nich rozpłaszczyć, na środku umieścić kawałek sera i z mięsa uformować kotleta, tak aby ser nie wypłynął podczas smażenia.
- Kotlety dokładnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.