Sekretny składnik kotletów mielonych. Wychodzą soczyste i pulchne

Kiedy smażymy kotlety mielone, łatwo o wpadkę. Zdarza się, że zamiast miękkie i pulchne, wychodzą suche, twarde i niesmaczne. Jest jednak prosty sposób na kulinarny sukces. Wystarczy do mięsnej masy dodać dwa nietypowe składniki. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

kotletyKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta

Diana, autorka bloga "Di bloguje" podzieliła się fantastycznym patentem na kotlety mielone. Do mięsa dodaje żółty ser i cukinię. Dzięki tym dwóm dodatkom mielone zawsze wychodzą niesamowicie soczyste i miękkie. Dosłownie rozpływają się w ustach. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji, które na pewno przydadzą się w kuchni. Nam szczególnie przypadł do gustu przepis na schabowe moczone w mleku.

Z czym podać kotlety mielone? Proponujemy kremowe ziemniaczane purée z koperkiem i zasmażane buraczki, surówkę z kiszonej kapusty lub mizerię. Jeśli macie nieco więcej czasu, możecie przygotować pieczone ziemniaczki i surówkę coleslaw. Niezależnie od dodatków, mielone z cukinią i żółtym serce, skradną serca wszystkich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Kotlety mielone z cukinią nadziewane żółtym serem

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego,
  • 100 g cukinii,
  • 1/3 suchej bułki namoczonej w mleku/wodzie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona),
  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie wg smaku),
  • sól, pieprz,
  • około 20-30 g żółtego sera,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną cukinię (młodą ze skórką) zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  2. W misce umieścić mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka/wody, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu całość połączyć z cukinią i doprawić do smaku.
  4. Następnie masę podzielić na około 6-7 jednakowych części. Każdą z nich rozpłaszczyć, na środku umieścić kawałek sera i z mięsa uformować kotleta, tak aby ser nie wypłynął podczas smażenia.
  5. Kotlety dokładnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯