WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Sekretny składnik kotletów mielonych. Wychodzą soczyste i pulchne

Kiedy smażymy kotlety mielone, łatwo o wpadkę. Zdarza się, że zamiast miękkie i pulchne, wychodzą suche, twarde i niesmaczne. Jest jednak prosty sposób na kulinarny sukces. Wystarczy do mięsnej masy dodać dwa nietypowe składniki. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

kotletyKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta

Diana, autorka bloga "Di bloguje" podzieliła się fantastycznym patentem na kotlety mielone. Do mięsa dodaje żółty ser i cukinię. Dzięki tym dwóm dodatkom mielone zawsze wychodzą niesamowicie soczyste i miękkie. Dosłownie rozpływają się w ustach. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji, które na pewno przydadzą się w kuchni. Nam szczególnie przypadł do gustu przepis na schabowe moczone w mleku.

Z czym podać kotlety mielone? Proponujemy kremowe ziemniaczane purée z koperkiem i zasmażane buraczki, surówkę z kiszonej kapusty lub mizerię. Jeśli macie nieco więcej czasu, możecie przygotować pieczone ziemniaczki i surówkę coleslaw. Niezależnie od dodatków, mielone z cukinią i żółtym serce, skradną serca wszystkich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Kotlety mielone z cukinią nadziewane żółtym serem

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego,
  • 100 g cukinii,
  • 1/3 suchej bułki namoczonej w mleku/wodzie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona),
  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie wg smaku),
  • sól, pieprz,
  • około 20-30 g żółtego sera,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną cukinię (młodą ze skórką) zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  2. W misce umieścić mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka/wody, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu całość połączyć z cukinią i doprawić do smaku.
  4. Następnie masę podzielić na około 6-7 jednakowych części. Każdą z nich rozpłaszczyć, na środku umieścić kawałek sera i z mięsa uformować kotleta, tak aby ser nie wypłynął podczas smażenia.
  5. Kotlety dokładnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki