Sekretny składnik kotletów mielonych. Wychodzą soczyste i pulchne

Sekretny składnik kotletów mielonych. Wychodzą soczyste i pulchne

Kotlety mielone
Kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta
08.10.2023 13:50

Kiedy smażymy kotlety mielone, łatwo o wpadkę. Zdarza się, że zamiast miękkie i pulchne, wychodzą suche, twarde i niesmaczne. Jest jednak prosty sposób na kulinarny sukces. Wystarczy do mięsnej masy dodać dwa nietypowe składniki. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Diana, autorka bloga "Di bloguje" podzieliła się fantastycznym patentem na kotlety mielone. Do mięsa dodaje żółty ser i cukinię. Dzięki tym dwóm dodatkom mielone zawsze wychodzą niesamowicie soczyste i miękkie. Dosłownie rozpływają się w ustach. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji, które na pewno przydadzą się w kuchni. Nam szczególnie przypadł do gustu przepis na schabowe moczone w mleku.

Z czym podać kotlety mielone? Proponujemy kremowe ziemniaczane purée z koperkiem i zasmażane buraczki, surówkę z kiszonej kapusty lub mizerię. Jeśli macie nieco więcej czasu, możecie przygotować pieczone ziemniaczki i surówkę coleslaw. Niezależnie od dodatków, mielone z cukinią i żółtym serce, skradną serca wszystkich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z cukinią nadziewane żółtym serem

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego,
  • 100 g cukinii,
  • 1/3 suchej bułki namoczonej w mleku/wodzie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona),
  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie wg smaku),
  • sól, pieprz,
  • około 20-30 g żółtego sera,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną cukinię (młodą ze skórką) zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  2. W misce umieścić mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka/wody, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu całość połączyć z cukinią i doprawić do smaku.
  4. Następnie masę podzielić na około 6-7 jednakowych części. Każdą z nich rozpłaszczyć, na środku umieścić kawałek sera i z mięsa uformować kotleta, tak aby ser nie wypłynął podczas smażenia.
  5. Kotlety dokładnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Źródło artykułu:Di bloguje
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także