Sekretny składnik kotletów mielonych. Wychodzą soczyste i pulchne

Kiedy smażymy kotlety mielone, łatwo o wpadkę. Zdarza się, że zamiast miękkie i pulchne, wychodzą suche, twarde i niesmaczne. Jest jednak prosty sposób na kulinarny sukces. Wystarczy do mięsnej masy dodać dwa nietypowe składniki. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

kotletyKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta

Diana, autorka bloga "Di bloguje" podzieliła się fantastycznym patentem na kotlety mielone. Do mięsa dodaje żółty ser i cukinię. Dzięki tym dwóm dodatkom mielone zawsze wychodzą niesamowicie soczyste i miękkie. Dosłownie rozpływają się w ustach. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji, które na pewno przydadzą się w kuchni. Nam szczególnie przypadł do gustu przepis na schabowe moczone w mleku.

Z czym podać kotlety mielone? Proponujemy kremowe ziemniaczane purée z koperkiem i zasmażane buraczki, surówkę z kiszonej kapusty lub mizerię. Jeśli macie nieco więcej czasu, możecie przygotować pieczone ziemniaczki i surówkę coleslaw. Niezależnie od dodatków, mielone z cukinią i żółtym serce, skradną serca wszystkich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Kotlety mielone z cukinią nadziewane żółtym serem

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego,
  • 100 g cukinii,
  • 1/3 suchej bułki namoczonej w mleku/wodzie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona),
  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie wg smaku),
  • sól, pieprz,
  • około 20-30 g żółtego sera,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną cukinię (młodą ze skórką) zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  2. W misce umieścić mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka/wody, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu całość połączyć z cukinią i doprawić do smaku.
  4. Następnie masę podzielić na około 6-7 jednakowych części. Każdą z nich rozpłaszczyć, na środku umieścić kawałek sera i z mięsa uformować kotleta, tak aby ser nie wypłynął podczas smażenia.
  5. Kotlety dokładnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe