PrzepisDaniaCzęsto robię te kotlety bez mięsa. Znajomi mówią, że smakują jak pierogi ruskie

Często robię te kotlety bez mięsa. Znajomi mówią, że smakują jak pierogi ruskie

Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich
Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
18.09.2023 15:03, aktualizacja: 14.03.2024 14:17

Oto sposób na uchwycenie smaku pierogów ruskich bez lepienia. Ziemniaczano-serowy farsz, zamiast zamknąć w otoczce z ciasta, usmaż na patelni w chrupiącej panierce. Te obłędne kotlety czarują smakiem, kremową konsystencją i intensywnym aromatem.

Ziemniaki i twaróg stanowią bazę pysznych bezmięsnych kotletów. Ich smak podkręca podsmażona cebulka, grubo mielony pieprz i dodatek świeżej natki. To zestawienie składników do złudzenia przypomina przepis na farsz do pierogów ruskich. Ziemniaczano-serowe kotlety są poniekąd wariacją na temat kultowych lepiaków, jednak w odróżnieniu od nich placuszki zrobisz znacznie szybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na bezmięsny obiad. Zrób kotlety z farszu do pierogów ruskich

To prawdziwa gratka dla fanów ruskich pierogów. Przepyszny farsz możesz podać solo, bez długotrwałej przeprawy związanej z przygotowaniem znanych lepiaków. Wystarczy wymieszać klasyczne na ruskie pierogi składniki, a następnie uformować z nich niewielkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. W ten sposób przemycisz na obiad uwielbiany smak ziemniaczano-serowego farszu bez lepienia pierogów.

To również doskonałe rozwiązanie na sycący bezmięsny obiad. Gotowane ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem sytości, podobnie twaróg - który jako źródło białka - podobnie pozwoli zaspokoić apetyt na dłużej. Jajko spoi masę, by kotlety nie rozpadały się na patelni, natomiast dodatek bułki tartej utworzy chrupiąca panierkę, która będzie genialnym zwieńczeniem całości.

Ugotowane ziemniaki wymieszaj z cebulą i twarogiem
Ugotowane ziemniaki wymieszaj z cebulą i twarogiem© Pixabay

Kotlety ziemniaczane z twarogiem. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz grubo mielony,
  • natka pietruszki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  3. Gotowe ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.
  4. Następnie do ziemniaczanej masy dodaj twaróg i rozdrobnij go widelcem bądź tłuczkiem.
  5. Do tak przygotowanej masy dodaj podsmażoną cebulę, zieleninę, sól i pieprz oraz jajko. Zamieszaj całość tak, by składniki połączyły się.
  6. Z gotowej masy stwórz małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Następnie usmaż placuszki na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
  7. Kotleciki wyłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także