Często robię te kotlety bez mięsa. Znajomi mówią, że smakują jak pierogi ruskie
Oto sposób na uchwycenie smaku pierogów ruskich bez lepienia. Ziemniaczano-serowy farsz, zamiast zamknąć w otoczce z ciasta, usmaż na patelni w chrupiącej panierce. Te obłędne kotlety czarują smakiem, kremową konsystencją i intensywnym aromatem.
18.09.2023 | aktual.: 14.03.2024 14:17
Ziemniaki i twaróg stanowią bazę pysznych bezmięsnych kotletów. Ich smak podkręca podsmażona cebulka, grubo mielony pieprz i dodatek świeżej natki. To zestawienie składników do złudzenia przypomina przepis na farsz do pierogów ruskich. Ziemniaczano-serowe kotlety są poniekąd wariacją na temat kultowych lepiaków, jednak w odróżnieniu od nich placuszki zrobisz znacznie szybciej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na bezmięsny obiad. Zrób kotlety z farszu do pierogów ruskich
To prawdziwa gratka dla fanów ruskich pierogów. Przepyszny farsz możesz podać solo, bez długotrwałej przeprawy związanej z przygotowaniem znanych lepiaków. Wystarczy wymieszać klasyczne na ruskie pierogi składniki, a następnie uformować z nich niewielkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. W ten sposób przemycisz na obiad uwielbiany smak ziemniaczano-serowego farszu bez lepienia pierogów.
To również doskonałe rozwiązanie na sycący bezmięsny obiad. Gotowane ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem sytości, podobnie twaróg - który jako źródło białka - podobnie pozwoli zaspokoić apetyt na dłużej. Jajko spoi masę, by kotlety nie rozpadały się na patelni, natomiast dodatek bułki tartej utworzy chrupiąca panierkę, która będzie genialnym zwieńczeniem całości.
Kotlety ziemniaczane z twarogiem. Przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 250 g półtłustego twarogu,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól, pieprz grubo mielony,
- natka pietruszki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
- Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Gotowe ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.
- Następnie do ziemniaczanej masy dodaj twaróg i rozdrobnij go widelcem bądź tłuczkiem.
- Do tak przygotowanej masy dodaj podsmażoną cebulę, zieleninę, sól i pieprz oraz jajko. Zamieszaj całość tak, by składniki połączyły się.
- Z gotowej masy stwórz małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Następnie usmaż placuszki na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
- Kotleciki wyłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.