Mocno zakręcone rurki to ulubiony deser mojej rodziny. U ciebie też się świetnie sprawdzi

Jeśli jesteś fanem domowych wypieków, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Genialne rurki w dwóch kolorach skradną twoje serce od pierwszego kęsa.

Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadekTakim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Domowe wypieki to nie tylko smaczne smaki, ale i piękne zapachy unoszące się w całym domu. A jeśli dodamy do tego jeszcze ciekawy i fajnie prezentujący się efekt końcowy, to już jesteśmy w siódmym niebie. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie

A skoro już o cudownych wypiekach domowej roboty mowa, to polecam przetestować patent na genialne dwukolorowe rurki w mega zakręconej wersji. Są tak dobre, że na jednej porcji na pewno się nie skończy. Co więcej, już samym wyglądem przykuwają wzrok, dlatego też każdy będzie chciał ich skosztować. A jak już do tego dojdzie, to pytań o szczegółową recepturę z pewnością nie zabraknie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mocno zakręcone rurki to ulubiony deser mojej rodziny. U ciebie też się świetnie sprawdzi

Tak mocno zakręconego deseru jeszcze nie widziałeś. Jego smak też zostanie z tobą na bardzo długo

Składniki:

Rurki:

  • 500 g mąki typ 00,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 200 ml mleka,
  • 130 g jogurtu naturalnego,
  • 20 g kakao. 

Dodatkowo: 

  • mleko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad smacznym deserem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu w robocie kuchennym łączę ze sobą: świeże drożdże, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy, mąkę oraz jogurt naturalny

Bazą całego przepisu jest ciasto drożdżowe
Bazą całego przepisu jest ciasto drożdżowe © Licencjodawca | Pyszności

Dobrze wyrobione ciasto odstawiam następnie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Oczywiście wcześniej szczelnie przykrywam je czystą ściereczką.

Krok 2. Gotowe ciasto dzielę następnie na dwie części. Do jednej połówki dodaję kakao i w ten sposób dwa kolory ciasta są gotowe w mgnieniu oka. 

Do połowy ciasta dodaję kakao
Do połowy ciasta dodaję kakao © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Zarówno z jasnego, jak i ciemnego ciasta formuję mniejsze kulki. Następnie na blacie kuchennym rozwałkowuję pierwszą kulkę. Bezpośrednio na powstałym placku układam element z dodatkiem kakao i szczelnie owijam go jasnym ciastem dookoła, tworząc jednocześnie dużą kulkę.

Czas połączyć oba składniki
Czas połączyć oba składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdą taką kulkę ponownie rozwałkowuję, po czym przy pomocy radełka do pizzy robię kilka pionowych nacięć. Na koniec zwijam całą konstrukcję w rulon i to w zasadzie wszystko, jeśli chodzi o nadawanie odpowiednich kształtów przyszłym wypiekom. 

Zwinięcie w rulon to już ostatni etap pracy nad kształtem
Zwinięcie w rulon to już ostatni etap pracy nad kształtem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób rurki przekładam do blachy z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem. To jednak nie koniec. Dodatkowo na wszystkich rurkach rozprowadzam mleko. Do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny

Do przepisu przyda się również mleko
Do przepisu przyda się również mleko © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec wstawiam całą blachę do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe piękności i pyszności jednocześnie
Prawdziwe piękności i pyszności jednocześnie © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie