Mocno zakręcone rurki to ulubiony deser mojej rodziny. U ciebie też się świetnie sprawdzi
Jeśli jesteś fanem domowych wypieków, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Genialne rurki w dwóch kolorach skradną twoje serce od pierwszego kęsa.
17.04.2024 11:47
Domowe wypieki to nie tylko smaczne smaki, ale i piękne zapachy unoszące się w całym domu. A jeśli dodamy do tego jeszcze ciekawy i fajnie prezentujący się efekt końcowy, to już jesteśmy w siódmym niebie. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.
A skoro już o cudownych wypiekach domowej roboty mowa, to polecam przetestować patent na genialne dwukolorowe rurki w mega zakręconej wersji. Są tak dobre, że na jednej porcji na pewno się nie skończy. Co więcej, już samym wyglądem przykuwają wzrok, dlatego też każdy będzie chciał ich skosztować. A jak już do tego dojdzie, to pytań o szczegółową recepturę z pewnością nie zabraknie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak mocno zakręconego deseru jeszcze nie widziałeś. Jego smak też zostanie z tobą na bardzo długo
Składniki:
Rurki:
- 500 g mąki typ 00,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 100 g cukru,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 200 ml mleka,
- 130 g jogurtu naturalnego,
- 20 g kakao.
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad smacznym deserem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu w robocie kuchennym łączę ze sobą: świeże drożdże, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy, mąkę oraz jogurt naturalny.
Dobrze wyrobione ciasto odstawiam następnie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Oczywiście wcześniej szczelnie przykrywam je czystą ściereczką.
Krok 2. Gotowe ciasto dzielę następnie na dwie części. Do jednej połówki dodaję kakao i w ten sposób dwa kolory ciasta są gotowe w mgnieniu oka.
Krok 3. Zarówno z jasnego, jak i ciemnego ciasta formuję mniejsze kulki. Następnie na blacie kuchennym rozwałkowuję pierwszą kulkę. Bezpośrednio na powstałym placku układam element z dodatkiem kakao i szczelnie owijam go jasnym ciastem dookoła, tworząc jednocześnie dużą kulkę.
Krok 4. Każdą taką kulkę ponownie rozwałkowuję, po czym przy pomocy radełka do pizzy robię kilka pionowych nacięć. Na koniec zwijam całą konstrukcję w rulon i to w zasadzie wszystko, jeśli chodzi o nadawanie odpowiednich kształtów przyszłym wypiekom.
Krok 5. Przygotowane w ten sposób rurki przekładam do blachy z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem. To jednak nie koniec. Dodatkowo na wszystkich rurkach rozprowadzam mleko. Do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny.
Krok 6. Na koniec wstawiam całą blachę do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!