Mocno zakręcone rurki to ulubiony deser mojej rodziny. U ciebie też się świetnie sprawdzi

Jeśli jesteś fanem domowych wypieków, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Genialne rurki w dwóch kolorach skradną twoje serce od pierwszego kęsa.

Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadekTakim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Domowe wypieki to nie tylko smaczne smaki, ale i piękne zapachy unoszące się w całym domu. A jeśli dodamy do tego jeszcze ciekawy i fajnie prezentujący się efekt końcowy, to już jesteśmy w siódmym niebie. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie

A skoro już o cudownych wypiekach domowej roboty mowa, to polecam przetestować patent na genialne dwukolorowe rurki w mega zakręconej wersji. Są tak dobre, że na jednej porcji na pewno się nie skończy. Co więcej, już samym wyglądem przykuwają wzrok, dlatego też każdy będzie chciał ich skosztować. A jak już do tego dojdzie, to pytań o szczegółową recepturę z pewnością nie zabraknie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mocno zakręcone rurki to ulubiony deser mojej rodziny. U ciebie też się świetnie sprawdzi

Tak mocno zakręconego deseru jeszcze nie widziałeś. Jego smak też zostanie z tobą na bardzo długo

Składniki:

Rurki:

  • 500 g mąki typ 00,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 200 ml mleka,
  • 130 g jogurtu naturalnego,
  • 20 g kakao. 

Dodatkowo: 

  • mleko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad smacznym deserem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu w robocie kuchennym łączę ze sobą: świeże drożdże, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy, mąkę oraz jogurt naturalny

Bazą całego przepisu jest ciasto drożdżowe
Bazą całego przepisu jest ciasto drożdżowe © Licencjodawca | Pyszności

Dobrze wyrobione ciasto odstawiam następnie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Oczywiście wcześniej szczelnie przykrywam je czystą ściereczką.

Krok 2. Gotowe ciasto dzielę następnie na dwie części. Do jednej połówki dodaję kakao i w ten sposób dwa kolory ciasta są gotowe w mgnieniu oka. 

Do połowy ciasta dodaję kakao
Do połowy ciasta dodaję kakao © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Zarówno z jasnego, jak i ciemnego ciasta formuję mniejsze kulki. Następnie na blacie kuchennym rozwałkowuję pierwszą kulkę. Bezpośrednio na powstałym placku układam element z dodatkiem kakao i szczelnie owijam go jasnym ciastem dookoła, tworząc jednocześnie dużą kulkę.

Czas połączyć oba składniki
Czas połączyć oba składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdą taką kulkę ponownie rozwałkowuję, po czym przy pomocy radełka do pizzy robię kilka pionowych nacięć. Na koniec zwijam całą konstrukcję w rulon i to w zasadzie wszystko, jeśli chodzi o nadawanie odpowiednich kształtów przyszłym wypiekom. 

Zwinięcie w rulon to już ostatni etap pracy nad kształtem
Zwinięcie w rulon to już ostatni etap pracy nad kształtem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób rurki przekładam do blachy z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem. To jednak nie koniec. Dodatkowo na wszystkich rurkach rozprowadzam mleko. Do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny

Do przepisu przyda się również mleko
Do przepisu przyda się również mleko © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec wstawiam całą blachę do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe piękności i pyszności jednocześnie
Prawdziwe piękności i pyszności jednocześnie © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥