PoradyPij zamiast kawy. Nie tylko pobudza, ale i sprawia, że mózg wskakuje na wyższe obroty

Pij zamiast kawy. Nie tylko pobudza, ale i sprawia, że mózg wskakuje na wyższe obroty

Kakao - dlaczego warto je pić?
Kakao - dlaczego warto je pić?
Źródło zdjęć: © Canva | nina_gili

09.04.2024 08:44, aktual.: 09.04.2024 15:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Oto alternatywa dla kawy, którą pokocha twój organizm. Dlaczego to właśnie na kakao warto postawić — i to nie tylko z rana? Wyjaśniamy i zachęcamy!

Chociaż dzisiaj wyrażenie "napój bogów" większość z nas kojarzy z kawą, dawni mieszkańcy tajemniczych cywilizacji Ameryki Południowej określali tak... kakao. Sproszkowane ziarna kakaowca były dla Majów i Azteków chlebem powszednim. To właśnie stamtąd, za sprawą Krzysztofa Kolumba i innych europejskich żeglarzy-odkrywców, produkt ten został sprowadzony najpierw do Hiszpanii, a potem całego starego kontynentu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aktualnie kakao, chociaż nie zostało zupełnie wyparte ze sklepów, musiało jednak ustąpić miejsca na podium popularności kawie. Czy słusznie? Cóż, o tym, że kawa jest produktem niezwykle zdrowym, zapewne już wiesz. A czy masz świadomość tego, że równie dobre — o ile nie lepsze — korzyści przyniesie ci picie kakao? Przyjrzyjmy się tej sprawie dokładniej...

Kakao? Na zdrowie!

Przyczyną tego, że gdzieś po drodze korzystania z dobrodziejstw kakao zatraciliśmy świadomość o jego prozdrowotnym wymiarze, jest fakt, że kakao często łączymy z niespecjalnie niskokalorycznymi i zdrowymi dodatkami (podobny casus dotyczył zresztą kawy) — mlekiem i cukrem. Na szczęście wcale nie musimy tego robić: sproszkowanym kakao możemy przecież posypać na przykład owsiankę, jogurt naturalny lub smoothie. Co na tym zyskamy?

Większość produkcji kakao występuje w Afryce
Większość produkcji kakao występuje w Afryce© Canva | YeleneYemchuk

Największą wartością dodaną wynikającą ze spożywania kakao jest fakt występowania w nim potężnej dawki antyoksydantów. Te zwalczające wolne rodniki związki sprawiają, że ludzki organizm pozostaje w większym stopniu niż zwykle chroniony przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Dodatkowo proces starzenia się skóry zostaje spowolniony, a praca układu sercowo-naczyniowego — utrzymana w ryzach.

Kakao to także skondensowana zawartość minerałów takich jak magnez, cynk, sód, wapń czy żelazo, witamin A, E i B, a także kwasu oleinowego i linolowego. To wszystko sprawia, że kakao potrafi pobudzić do działania, pozytywnie wpłynąć na poziom serotoniny, usprawnić pracę mózgu, zredukować stres, a przy okazji zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Pamiętajmy jednak, by zawsze wybierać produkt bez zbędnych dodatków, które potrafią przyćmić te wszystkie zalety!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także