Pij zamiast kawy. Nie tylko pobudza, ale i sprawia, że mózg wskakuje na wyższe obroty

Oto alternatywa dla kawy, którą pokocha twój organizm. Dlaczego to właśnie na kakao warto postawić — i to nie tylko z rana? Wyjaśniamy i zachęcamy!

Kakao - dlaczego warto je pić?Kakao - dlaczego warto je pić?
Źródło zdjęć: © Canva | nina_gili

Chociaż dzisiaj wyrażenie "napój bogów" większość z nas kojarzy z kawą, dawni mieszkańcy tajemniczych cywilizacji Ameryki Południowej określali tak... kakao. Sproszkowane ziarna kakaowca były dla Majów i Azteków chlebem powszednim. To właśnie stamtąd, za sprawą Krzysztofa Kolumba i innych europejskich żeglarzy-odkrywców, produkt ten został sprowadzony najpierw do Hiszpanii, a potem całego starego kontynentu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki temu przepisowi na nowo zakochasz się w plackach ziemniaczanych. Inne dodatki w ogóle nie będą ci potrzebne

Aktualnie kakao, chociaż nie zostało zupełnie wyparte ze sklepów, musiało jednak ustąpić miejsca na podium popularności kawie. Czy słusznie? Cóż, o tym, że kawa jest produktem niezwykle zdrowym, zapewne już wiesz. A czy masz świadomość tego, że równie dobre — o ile nie lepsze — korzyści przyniesie ci picie kakao? Przyjrzyjmy się tej sprawie dokładniej...

Kakao? Na zdrowie!

Przyczyną tego, że gdzieś po drodze korzystania z dobrodziejstw kakao zatraciliśmy świadomość o jego prozdrowotnym wymiarze, jest fakt, że kakao często łączymy z niespecjalnie niskokalorycznymi i zdrowymi dodatkami (podobny casus dotyczył zresztą kawy) — mlekiem i cukrem. Na szczęście wcale nie musimy tego robić: sproszkowanym kakao możemy przecież posypać na przykład owsiankę, jogurt naturalny lub smoothie. Co na tym zyskamy?

Większość produkcji kakao występuje w Afryce
Większość produkcji kakao występuje w Afryce © Canva | YeleneYemchuk

Największą wartością dodaną wynikającą ze spożywania kakao jest fakt występowania w nim potężnej dawki antyoksydantów. Te zwalczające wolne rodniki związki sprawiają, że ludzki organizm pozostaje w większym stopniu niż zwykle chroniony przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Dodatkowo proces starzenia się skóry zostaje spowolniony, a praca układu sercowo-naczyniowego — utrzymana w ryzach.

Kakao to także skondensowana zawartość minerałów takich jak magnez, cynk, sód, wapń czy żelazo, witamin A, E i B, a także kwasu oleinowego i linolowego. To wszystko sprawia, że kakao potrafi pobudzić do działania, pozytywnie wpłynąć na poziom serotoniny, usprawnić pracę mózgu, zredukować stres, a przy okazji zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Pamiętajmy jednak, by zawsze wybierać produkt bez zbędnych dodatków, które potrafią przyćmić te wszystkie zalety!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟