Kultowe ciasteczka baletki z makiem i marmoladą różaną. Najlepszy przepis na słodką przekąskę

Ciasteczka baletki, nazywane też bitkami, to kultowy przepis, który od lat robi furorę. Z łatwością upieczesz je w swoim domu.

ObrazekCiastka Baletki - Pyszności
Ewa

Proste ciastka

Kultowe baletki, nazywane też bitkami, to obowiązkowa pozycja w wielu cukierniach z długą tradycją. Dwa biszkoptowe ciasteczka przełożone są różaną marmoladą. Całość posypana jest chrupiącą kołderką maku. Z łatwością odtworzysz uwielbiany przepis w swoim domu. Naszym zdaniem smakują jeszcze lepiej niż te z cukierni czy ze sklepu. Miękki biszkopt, pyszna marmolada i chrupiący mak to idealne połączenie na deser. Bitki to szybki i prosty deser, o wiele smaczniejszy niż sklepowe ciasteczka. Odkryj razem z nami smak dzieciństwa.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasteczka baletki

Składniki:

      
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 300 g maku
  • marmolada różana

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania masy biszkoptowej. Do miski wbij białka jaj i dodaj do nich część cukru. Ubij całość na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj pozostały cukier i żółtka. Dodaj porcjami przesianą mąkę, za każdym razem mieszając łyżką masę. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy.

Ciasteczka baletki- Pyszności
Ciasteczka baletki- Pyszności

Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie krążki tej samej wielkości i posyp czarnym makiem. Zachowaj między nimi odstępy. Wstaw ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.

Ciasteczka baletki- Pyszności

Obrazek
Ciasteczka baletki- Pyszności

Ciastka odstaw do wystudzenia. Następnie jedną część posmaruj porcją marmolady różanej i przyłóż drugą połówkę. Nie dociskaj drugiej części zbyt mocno, bo masa może wypłynąć. Marmoladę różaną możesz wymienić też na dowolną inną marmoladę lub dżem.

Obrazek
Ciasteczka baletki- Pyszności

Nasze proste bitki są już gotowe. Podaj je do kawy lub herbaty i obserwuj, jak szybko znikają z talerzyka. Proste smaki z dzieciństwa zawsze świetnie się sprawdzają.

Smacznego!

Obrazek
Ciasteczka baletki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej