Kultowe ciasteczka baletki z makiem i marmoladą różaną. Najlepszy przepis na słodką przekąskę
Ciasteczka baletki, nazywane też bitkami, to kultowy przepis, który od lat robi furorę. Z łatwością upieczesz je w swoim domu.
11.11.2022 | aktual.: 20.03.2024 12:57
Proste ciastka
Kultowe baletki, nazywane też bitkami, to obowiązkowa pozycja w wielu cukierniach z długą tradycją. Dwa biszkoptowe ciasteczka przełożone są różaną marmoladą. Całość posypana jest chrupiącą kołderką maku. Z łatwością odtworzysz uwielbiany przepis w swoim domu. Naszym zdaniem smakują jeszcze lepiej niż te z cukierni czy ze sklepu. Miękki biszkopt, pyszna marmolada i chrupiący mak to idealne połączenie na deser. Bitki to szybki i prosty deser, o wiele smaczniejszy niż sklepowe ciasteczka. Odkryj razem z nami smak dzieciństwa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasteczka baletki
Składniki:
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- 300 g maku
- marmolada różana
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania masy biszkoptowej. Do miski wbij białka jaj i dodaj do nich część cukru. Ubij całość na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj pozostały cukier i żółtka. Dodaj porcjami przesianą mąkę, za każdym razem mieszając łyżką masę. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy.
Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie krążki tej samej wielkości i posyp czarnym makiem. Zachowaj między nimi odstępy. Wstaw ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Ciasteczka baletki- Pyszności
Ciastka odstaw do wystudzenia. Następnie jedną część posmaruj porcją marmolady różanej i przyłóż drugą połówkę. Nie dociskaj drugiej części zbyt mocno, bo masa może wypłynąć. Marmoladę różaną możesz wymienić też na dowolną inną marmoladę lub dżem.
Nasze proste bitki są już gotowe. Podaj je do kawy lub herbaty i obserwuj, jak szybko znikają z talerzyka. Proste smaki z dzieciństwa zawsze świetnie się sprawdzają.
Smacznego!