Temu ciastu nie może się oprzeć Beata Kozidrak. Aż ciężko nie ukroić porcji

Gwiazdy też mają swoje słabości do deserów. I nic w tym dziwnego, bo przecież są tylko ludźmi. Wyjątkowe połączenie czekolady i wiśni skusi każdego.

Tort czekoladowy z wiśniami - PysznościTort czekoladowy z wiśniami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | stockfoodgmbh
Ewa Malinowska

Beata Kozidrak deklaruje słabość do tortu czekoladowego, w szczególności do połączenia go z wiśniami. Chociaż gwiazda deklaruje, że nie jest łasuchem, to wydaje się, że dla tego deseru robi wyjątek. Podobno artystka lubi go tak bardzo, że sięga po niego czasem nawet w busie, jadąc na koncerty. Może w tym tkwi tajemnica jej potężnego głosu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki temu przepisowi na nowo zakochasz się w plackach ziemniaczanych. Inne dodatki w ogóle nie będą ci potrzebne

Idealnym deserem, który łączy w sobie czekoladę oraz wiśnie jest tort szwarcwaldzki. Oryginalny przepis powstał w XIX jako dzieło węgierskich cukierników i zajadali się nim królowie. Dziś po królewsku możemy zjeść i my, przygotowując to ciasto samodzielnie w domu.

Tort szwarcwaldzki

Ciemny biszkopt przekłada się kremem i obowiązkowo porcją wiśni, które nadają świeżości i przełamują smak całego deseru.

Tort czekoladowy z wiśniami - Pyszności
Tort czekoladowy z wiśniami - Pyszności © Canva | Kung_Mangkorn

Taki tort uświetni każdą wyjątkową okazję, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go również w każdy inny, zwyczajny dzień - w końcu zawsze znajdzie się coś, co warto celebrować.

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 g czereśni lub wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu lub nalewki),
  • słoiczek konfitury wiśniowej,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 540 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej),
  • 330 g serka mascarpone,
  • 60-65 g cukru pudru,
  • sok z wiśni do nasączenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając.
  2. Następnie dodaj żółtka, cały czas miksując masę.
  3. Do miski przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia, 1/3 szklanki kakao i wymieszaj.
  4. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj suche składniki, miksując masę.
  5. Dno formy o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki niczym nie smaruj i nie wykładaj.
  6. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 35 minut.
  7. Upieczone ciasto wyjmij od razu z piekarnika i odstaw do studzenia.
  8. Po około 10 minutach studzenia przewróć biszkopt do góry dnem i tak odłóż do dalszego studzenia na około pół godziny.
  9. Przekrój biszkopt na 3 blaty.
  10. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij wraz z cukrem pudrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj mascarpone.
  11. Pierwszy blat ułóż na paterze i nasącz go sokiem z wiśni. Wyłóż na niego część wiśni i 1/3 bitej śmietany.
  12. Przykryj drugim blatem, nasącz go sokiem i wyłóż resztę konfitury.
  13. Przykryj trzecim blatem i nasącz go sokiem.
  14. Tort posmaruj pozostałą bitą śmietaną, udekoruj wiśniam i posyp kakao lub startą czekoladą.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku