Temu ciastu nie może się oprzeć Beata Kozidrak. Aż ciężko nie ukroić porcji
Gwiazdy też mają swoje słabości do deserów. I nic w tym dziwnego, bo przecież są tylko ludźmi. Wyjątkowe połączenie czekolady i wiśni skusi każdego.
09.04.2024 | aktual.: 10.04.2024 07:55
Beata Kozidrak deklaruje słabość do tortu czekoladowego, w szczególności do połączenia go z wiśniami. Chociaż gwiazda deklaruje, że nie jest łasuchem, to wydaje się, że dla tego deseru robi wyjątek. Podobno artystka lubi go tak bardzo, że sięga po niego czasem nawet w busie, jadąc na koncerty. Może w tym tkwi tajemnica jej potężnego głosu?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealnym deserem, który łączy w sobie czekoladę oraz wiśnie jest tort szwarcwaldzki. Oryginalny przepis powstał w XIX jako dzieło węgierskich cukierników i zajadali się nim królowie. Dziś po królewsku możemy zjeść i my, przygotowując to ciasto samodzielnie w domu.
Tort szwarcwaldzki
Ciemny biszkopt przekłada się kremem i obowiązkowo porcją wiśni, które nadają świeżości i przełamują smak całego deseru.
Taki tort uświetni każdą wyjątkową okazję, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go również w każdy inny, zwyczajny dzień - w końcu zawsze znajdzie się coś, co warto celebrować.
Składniki:
- 7 jajek,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300 g czereśni lub wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu lub nalewki),
- słoiczek konfitury wiśniowej,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 540 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej),
- 330 g serka mascarpone,
- 60-65 g cukru pudru,
- sok z wiśni do nasączenia.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając.
- Następnie dodaj żółtka, cały czas miksując masę.
- Do miski przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia, 1/3 szklanki kakao i wymieszaj.
- Do ubitych jajek stopniowo dodawaj suche składniki, miksując masę.
- Dno formy o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki niczym nie smaruj i nie wykładaj.
- Wlej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 35 minut.
- Upieczone ciasto wyjmij od razu z piekarnika i odstaw do studzenia.
- Po około 10 minutach studzenia przewróć biszkopt do góry dnem i tak odłóż do dalszego studzenia na około pół godziny.
- Przekrój biszkopt na 3 blaty.
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubij wraz z cukrem pudrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj mascarpone.
- Pierwszy blat ułóż na paterze i nasącz go sokiem z wiśni. Wyłóż na niego część wiśni i 1/3 bitej śmietany.
- Przykryj drugim blatem, nasącz go sokiem i wyłóż resztę konfitury.
- Przykryj trzecim blatem i nasącz go sokiem.
- Tort posmaruj pozostałą bitą śmietaną, udekoruj wiśniam i posyp kakao lub startą czekoladą.
Smacznego!
Zobacz także