Za komuny każda gospodyni przekładała wafle kremem. Moja rodzina do dziś uwielbia ten deser
Wafle przekładane kremem czy dżemem były absolutnym hitem w PRL-u. Z kilku andrutów i domowej roboty kakaowej powstał deser, który w przyszłości zyskał miano kultowego. Ale wafle można zrobić z dosłownie czymkolwiek. W tej wariacji są absolutnie obłędne.
26.03.2024 17:04
Wielkim atutem przekładanych wafli jest prostota wykonania. Zrobić je może każdy, a żeby móc finalnie rozkoszować się wspaniałym deser, wystarczy kilka minut. Zwłaszcza jeśli przygotujesz andruty według poniższego przepisu. Potrzebujesz tylko dwóch składników i nieco przestrzeni w lodówce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przekładane wafle. Skąd się wzięły pischingery?
Wafle w takiej deserowej formie nazywane są również pischingerami. To właśnie Oscar Pischinger był odpowiedzialny za stworzenie tego dzieła. Jego popisowym deserem był tort z wafli przekładany kremem czekoladowo-orzechowym i potraktowany czekoladową polewą. To pierwotna, wręcz kanoniczna wersja pischingera, a powstała ona w latach 80. XIX wieku. Z czasem jednak wariacji powstawało coraz więcej, w tym słynna peerelowska, w której to bazą kremu była margaryna, mleko w proszku i gorzkie kakao.
Przekładane wafle nie są więc wynalazkiem PRL-u, ale z pewnością wtedy cieszyły się sporą popularnością. I w wielu domach do dzisiaj kultywuje się tradycję przyrządzania pischingerów. Ja sama uwielbiam przekładać wafle masą kajmakową. To mocno uproszczona wersja (o ile masa jest ze sklepu), jednak słusznie wywołuje uśmiechy na twarzach.
Poniższa wersja jest wersją na szybko. Chcąc jednak nieco urozmaicić deser, możesz jedną warstwę przełożyć kwaśnym powidłem lub przygotować polewę. Świetnie sprawdzi się również dodatek orzechów - włoskich czy laskowych. Możesz je lekko podprażyć, ostudzić, a następnie posiekać i dorzucić do kajmakowej masy.
Wafle przekładane masą kajmakową. Przepis na pischingery
Składniki:
- 1 op. wafli,
- 400 g (1 puszka) masy kajmakowej.
Przygotowanie:
- Masę kajmakową rozsmaruj na pierwszym waflu, przykryj go kolejnym. Następnie posmaruj kolejną porcją masy i tak do momentu, aż skończą ci się wafle.
- Całość przykryj dużą deską do krojenia i włóż do lodówki na godzinę.