PrzepisCiastaPyszny budyniowiec bez pieczenia. Tak mało pracy, a rodzina będzie nosić cię na rękach

Pyszny budyniowiec bez pieczenia. Tak mało pracy, a rodzina będzie nosić cię na rękach

Miękkie, wypełnione słodkim kremem i wykończone galaretką pełną sezonowych owoców. Czy wiesz już, o jakim cieście mowa? Poznaj przepis na banalnie prosty budyniowec bez pieczenia. Zrób go raz, a na stale zagości na twoim stole.

Budyniowec bez pieczenia.
Budyniowec bez pieczenia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Swetlana Wall

16.05.2024 14:14

Miękkie ciasto, słodki, budyniowy krem i owoce zatopione w galaretce — czego tu nie lubić? Budyniowiec to jedno z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej efektownych ciast. Znika ze stołu w mgnieniu oka. Poznaj przepis na prosty budyniowiec bez pieczenia, a zrobisz go jeszcze nie raz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowiec, czyli proste ciasto bez pieczenia

Nie każdy ma dryg do pieczenia. Wiele osób obawia się piec ciasta w obawie przed porażką. Proces wydaje się być skomplikowany i niezwykle czasochłonny. Nic więc dziwnego, że ciasta bez pieczeniatarget="_blank"> cieszą się rosnącą popularnością. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników i...gotowe.

Jednym z takich ciast jest budyniowiec. To proste ciasto wypełnione aksamitnym kremem budyniowym, który wprost rozpływa się w ustach. Całość wieńczy owocowa galaretka pełna sezonowych owoców.

Budyniowiec prezentuje się niczym wypiek z cukierni, a przygotujesz go w kilka chwil. Jedyne wyzwanie to czas oczekiwania, żeby galaretka stężała. Warto uzbroić się w cierpliwość — ten smak jest tego wart.

Budyniowec bez pieczenia - przepis

Składniki:

  • 400 g herbatników maślanych,
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1 l mleka,
  • kostka masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 opakowana galaretek,
  • 500 g truskawek lub innych, ulubionych owoców.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretki. Pozostaw ją do całkowitego ostudzenia.
  2. Szklankę mleka wymieszaj z 3 opakowaniami budyniu. Resztę mleka zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niego mleko z budyniem. Energicznie mieszaj całość przez 2-3 minuty aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
  3. Masło zmiksuj z cukrem. Masa powinna być puszysta. Zacznij dodawać do niej po łyżce wystudzonego budyniu, nie przerywając miksowania.
  4. Blaszkę wyłóż herbatnikami. Wylej na nie masę budyniową, a na wierzch połóż resztkę herbatników. Wstaw je do lodówki, aby nieco stężało.
  5. Wyjmij ciasto i ułóż na nim pokrojone w plastry truskawki. Zalej je tężejącą galaretką i wstrząśnij blaszką, żeby wyrównać masę.
  6. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!



Wybrane dla Ciebie