Pyszny budyniowiec bez pieczenia. Tak mało pracy, a rodzina będzie nosić cię na rękach
Miękkie, wypełnione słodkim kremem i wykończone galaretką pełną sezonowych owoców. Czy wiesz już, o jakim cieście mowa? Poznaj przepis na banalnie prosty budyniowec bez pieczenia. Zrób go raz, a na stale zagości na twoim stole.
16.05.2024 14:14
Miękkie ciasto, słodki, budyniowy krem i owoce zatopione w galaretce — czego tu nie lubić? Budyniowiec to jedno z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej efektownych ciast. Znika ze stołu w mgnieniu oka. Poznaj przepis na prosty budyniowiec bez pieczenia, a zrobisz go jeszcze nie raz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Budyniowiec, czyli proste ciasto bez pieczenia
Nie każdy ma dryg do pieczenia. Wiele osób obawia się piec ciasta w obawie przed porażką. Proces wydaje się być skomplikowany i niezwykle czasochłonny. Nic więc dziwnego, że ciasta bez pieczeniatarget="_blank"> cieszą się rosnącą popularnością. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników i...gotowe.
Jednym z takich ciast jest budyniowiec. To proste ciasto wypełnione aksamitnym kremem budyniowym, który wprost rozpływa się w ustach. Całość wieńczy owocowa galaretka pełna sezonowych owoców.
Budyniowiec prezentuje się niczym wypiek z cukierni, a przygotujesz go w kilka chwil. Jedyne wyzwanie to czas oczekiwania, żeby galaretka stężała. Warto uzbroić się w cierpliwość — ten smak jest tego wart.
Budyniowec bez pieczenia - przepis
Składniki:
- 400 g herbatników maślanych,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego,
- 1 l mleka,
- kostka masła,
- 100 g cukru,
- 3 opakowana galaretek,
- 500 g truskawek lub innych, ulubionych owoców.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretki. Pozostaw ją do całkowitego ostudzenia.
- Szklankę mleka wymieszaj z 3 opakowaniami budyniu. Resztę mleka zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niego mleko z budyniem. Energicznie mieszaj całość przez 2-3 minuty aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
- Masło zmiksuj z cukrem. Masa powinna być puszysta. Zacznij dodawać do niej po łyżce wystudzonego budyniu, nie przerywając miksowania.
- Blaszkę wyłóż herbatnikami. Wylej na nie masę budyniową, a na wierzch połóż resztkę herbatników. Wstaw je do lodówki, aby nieco stężało.
- Wyjmij ciasto i ułóż na nim pokrojone w plastry truskawki. Zalej je tężejącą galaretką i wstrząśnij blaszką, żeby wyrównać masę.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!