Te pierożki to nowy hit wszystkich imprez. Nie będziesz chciał słyszeć o innych przystawkach

Wpadają znajomi i chciałbyś ich zaskoczyć jakimś daniem? Takich pierożków na pewno jeszcze nie jedli. Są pyszne, a inspiracją do ich farszu jest pewne, bardzo znane danie. Domyślasz się, o które chodzi? Jeśli choć raz robiłaś pierogi, to nie będzie trudny przepis.

Małe pieczone pierożkiMałe pieczone pierożki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | syakira17
Dorota Gepert

Pierogi to danie niezwykle uniwersalne. Grają główną rolę na wigilijnym stole, latem w wersji owocowej są lekkim deserem. Wiele tu zależy bowiem od farszu, ale i też od ciasta. Małe pierożki na imprezę przygotowujemy z tego drożdżowego. Dlatego spokojnie można zrobić je dużo wcześniej przed przyjściem znajomych. Smakują nawet na zimno.

Grecka inspiracja

Inspiracją do farszu tych pierożków jest jedna z najbardziej znanych potraw kuchni greckiej. Wcale nie trzeba jechać na wakacje do tego słonecznego kraju, bo to także popularny fast food. Tak, chodzi właśnie o gyros. Opiekane kawałki mięsa ze świeżymi warzywami i sosami podaje się zawinięte w pitę. W przypadku naszego dania imprezowego pitę zastąpi drożdżowe ciasto. W ten sposób powstanie typowy finger food, czyli przekąska, do zjedzenia której nie są są potrzebne ani talerzyki, ani nawet sztućce. Dlatego sprawdzi się także, gdy planujesz bufetowe przyjęcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Podaj je z sosami

Do imprezowych pierożków przygotowuje się farsz z mięsa drobiowego oraz warzyw, można też dorzucić pieczarki i koniecznie całość trzeba doprawić przyprawą gyros. Dzięki temu, że nadzienie zapakujemy do ciasta drożdżowego, pierożki będą smaczne zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Dobrze smakują z sosem, nawet najprostszym czosnkowym lub tzatziki. Gdyby jakimś cudem zostały, spokojnie można je zamrozić.

Pierożki z farszem gyros

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • szklanka mleka,
  • pół kostki świeżych drożdży (50 g) lub 7 g drożdży suchych,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • pierś z kurczaka,
  • pół małej kapusty pekińskiej,
  • 5 pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • marchewka,
  • cebula,
  • mieszanka przypraw gyros, sól i pieprz.

Dodatkowo: litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zrób zaczyn: podgrzej mleko, dodaj drożdże z odrobiną cukru, zamieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli (i suche drożdże). Wrzuć żółtka i masło, dolej zaczyn drożdżowy.
  3. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  4. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, kapustę pekińską posiekaj. Pokrój też pieczarki, paprykę i cebulę. Marchewkę zetrzyj na tarce.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pieczarki, aż puszczą wodę. Następnie wrzuć kurczaka. Po kilku minutach dorzuć cebulę. Na koniec dodaj paprykę, marchewkę i kapustę pekińską, aż zmiękną. Dopraw całość przyprawą gyros, solą i pieprzem, wymieszaj.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wykrawaj kółka.
  7. Na środek każdego placka wykładaj gyrosowy farsz i zaklej brzegi.
  8. Pierożki smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥