PrzepisPrzekąskiTe pierożki to nowy hit wszystkich imprez. Nie będziesz chciał słyszeć o innych przystawkach

Te pierożki to nowy hit wszystkich imprez. Nie będziesz chciał słyszeć o innych przystawkach

Wpadają znajomi i chciałbyś ich zaskoczyć jakimś daniem? Takich pierożków na pewno jeszcze nie jedli. Są pyszne, a inspiracją do ich farszu jest pewne, bardzo znane danie. Domyślasz się, o które chodzi? Jeśli choć raz robiłaś pierogi, to nie będzie trudny przepis.

Małe pieczone pierożki
Małe pieczone pierożki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | syakira17

20.04.2024 18:18

Pierogi to danie niezwykle uniwersalne. Grają główną rolę na wigilijnym stole, latem w wersji owocowej są lekkim deserem. Wiele tu zależy bowiem od farszu, ale i też od ciasta. Małe pierożki na imprezę przygotowujemy z tego drożdżowego. Dlatego spokojnie można zrobić je dużo wcześniej przed przyjściem znajomych. Smakują nawet na zimno.

Grecka inspiracja

Inspiracją do farszu tych pierożków jest jedna z najbardziej znanych potraw kuchni greckiej. Wcale nie trzeba jechać na wakacje do tego słonecznego kraju, bo to także popularny fast food. Tak, chodzi właśnie o gyros. Opiekane kawałki mięsa ze świeżymi warzywami i sosami podaje się zawinięte w pitę. W przypadku naszego dania imprezowego pitę zastąpi drożdżowe ciasto. W ten sposób powstanie typowy finger food, czyli przekąska, do zjedzenia której nie są są potrzebne ani talerzyki, ani nawet sztućce. Dlatego sprawdzi się także, gdy planujesz bufetowe przyjęcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj je z sosami

Do imprezowych pierożków przygotowuje się farsz z mięsa drobiowego oraz warzyw, można też dorzucić pieczarki i koniecznie całość trzeba doprawić przyprawą gyros. Dzięki temu, że nadzienie zapakujemy do ciasta drożdżowego, pierożki będą smaczne zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Dobrze smakują z sosem, nawet najprostszym czosnkowym lub tzatziki. Gdyby jakimś cudem zostały, spokojnie można je zamrozić.

Pierożki z farszem gyros

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • szklanka mleka,
  • pół kostki świeżych drożdży (50 g) lub 7 g drożdży suchych,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • pierś z kurczaka,
  • pół małej kapusty pekińskiej,
  • 5 pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • marchewka,
  • cebula,
  • mieszanka przypraw gyros, sól i pieprz.

Dodatkowo: litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zrób zaczyn: podgrzej mleko, dodaj drożdże z odrobiną cukru, zamieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli (i suche drożdże). Wrzuć żółtka i masło, dolej zaczyn drożdżowy.
  3. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  4. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, kapustę pekińską posiekaj. Pokrój też pieczarki, paprykę i cebulę. Marchewkę zetrzyj na tarce.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pieczarki, aż puszczą wodę. Następnie wrzuć kurczaka. Po kilku minutach dorzuć cebulę. Na koniec dodaj paprykę, marchewkę i kapustę pekińską, aż zmiękną. Dopraw całość przyprawą gyros, solą i pieprzem, wymieszaj.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wykrawaj kółka.
  7. Na środek każdego placka wykładaj gyrosowy farsz i zaklej brzegi.
  8. Pierożki smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie